Σοκολάτα-Πορτοκάλι Κέτο Κέικ
Το σοκολάτα πορτοκάλι κέτο κέικ είναι μια από αυτές τις λιχουδιές από τον κόσμο των υδατανθράκων που οι λάτρεις της Κέτο και της σοκολάτας νοσταλγούν περισσότερο. Όλα τα γλυκά, συνήθως τα καλύπτει η σοκολάτα. Εγώ σήμερα καλύπτω την σοκολάτα με πορτοκάλι ή καλύτερα ζελέ πορτοκαλιού! Λοιπόν, δεν χρειάζεται πια να ονειρεύεστε και να αναπολείτε αυτά τα επιδόρπια.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές συνταγές Κέτο που μπορούν να διευκολύνουν την νοσταλγία για το πορτοκάλι, αλλά σπάνια κάποια από αυτές δίνει την πλήρη γεύση και την τέλεια υφή. Πιστεύω ότι αυτό το σοκολάτα πορτοκάλι Κέτο κέικ ίσως να είναι το καλύτερο όλων των κετογονοποιήσεων. Τώρα, θελω να κάνω ένα κέικ χωρίς ψήσιμο. Ναι, είναι ένα κέικ που δεν ψήνεται, απαιτεί όμως την υπομονή σας όσο στρώνουμε τα τρεία του επίπεδα. Μετά από αυτό, υπόσχομαι, ότι θα πετάτε στον έβδομο ουρανό!
Το αξέχαστο άρωμα του πορτοκαλιού
Ναι, τα πορτοκάλια έχουν τέλεια γεύση και μυρωδιά. Αλλά όταν το κοιτάς από την κετογονική οπτική γωνία, έστω και μια μικρή ποσότητα χυμού ίσως να μας βγάλει από την κέτωση! Παίρνουμε από ένα πορτοκάλι περίπου 6 κύβους ζάχαρης. Φυσικά, μιλάμε για φρουκτόζη, αλλά η φρουκτόζη είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ήπατος.
Ειδικά αν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να δημιουργήσει λίπος γύρω από το ήπαρ, λίπος γύρω από τη μέση, ακόμη και γύρω από το έντερο. Έτσι στο τέλος, τα σύγχρονα φρούτα δεν είναι τόσο υγιή όσο πιστεύουμε.
Γιατί τα πορτοκάλια δεν είναι ευπρόσδεκτα στην Κετόνια;
Ίσως έχετε ακούσει ότι το πορτοκάλι δεν είναι ευπρόσδεκτο στον κόσμο της Κέτο. Το ίδιο το φρούτο μπορεί να είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο, κάλιο και ούτω καθεξής… Αλλά !!! Μόνο και μόνο, επειδή περιέχει τόση ζάχαρη το κάνει ανεπιθύμητο. Ναι, αρκεί που η περιεκτικότητα του σε φρουκτόζη είναι πολύ υψηλή!
Τι γίνεται με τη φλούδα;
Το ξύσμα πορτοκαλιού είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της ελκυστικής μυρωδιάς και είναι γεμάτο με ευεργετικά αιθέρια έλαια. Η μικρή ποσότητα λαδιού που τρέχει όταν κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού είναι αυτή που δίνει τη μεγάλη αρωματική αίσθηση. Η δυνατή γεύση και το άρωμα από αυτό το λάδι έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Αυτό το κυρίαρχο συστατικό είναι υπεύθυνο για τις θεραπευτικές του δυνάμεις. Τα πιο αξιοσημείωτα και αποτελεσματικά στοιχεία αυτού του λαδιού είναι το λιμονένιο, αλλά και το μυρσένιο. Το λιμονένιο είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τις φλεγμονές. Μας βοηθά να καταπολεμήσουμε και διάφορες άλλες καταστάσεις. Αυτές οι ενώσεις θεωρούνται τύποι μονοτερπενίων που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σοκολάτα Πορτοκάλι Κέτο Κείκ – η λύση στην νοσταλγία!
Πρέπει να σας προειδοποιήσω όμως, χρειάζεται πραγματικά να είστε υπομονονετικοί, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να το προετοιμάσετε. Το απαιτητικό υλικό ίσως είναι η ζελατίνη βοδινού. Γνωρίζω στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα. Μπορεί όμως κάποιος να το παραγγείλει από εδώ και θα φτιάξετε το πιο υπέροχο Κέτο κέικ! Τώρα, εάν είναι δύσκολο μνα βρούμε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, μπορούμε απλά να προσθέσουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Πορτοκαλί χρώμα για ενέργεια
Τίποτα δεν θα σας δώσει πιο ωραίο πορτοκαλί χρώμα και υγιεινά θρεπτικά συστατικά όπως το ιπποφαές. Έχω ήδη γράψει 2 άρθρα σχετικά με αυτό. Μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει online σε αποξηραμένη μορφή και, στη συνέχεια, να τα χρησιμοποιήσει με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους με όλα τα οφέλη και την ομορφιά του χρώματος τους! Στα επιδόρπια, μπορεί να προσθέσει λίγο κουρκουμά στο πουρέ μούρων και αυτό θα δώσει το πορτοκαλί χρώμα.
Κέτο ΣοκολατοΠορτοκαλοκέικ – Πές το αν τολμάς!
Course: Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές20
servings20
minutes40
minutes300
kcalΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- Βάση
100 γραμμάρια βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης
100 γραμμάρια σπόροι σουσαμιού αλεσμένοι
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας
2 κουταλιές της σούπας στέβια μπλέντ ή μόνκ φρούτ σε ίση ποσότητα
½ κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού κατά προτίμηση σε σκόνη, αποξηραμένα
½ κουταλιά του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
- Κρέμα σοκολάτας
500 γραμμάρια Μασκαρπόνε
400 γραμμάρια ξινόκρεμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η δική μας ήταν 30% mm (εναλλακτικά γαλοτύρι ή μανούρι)
30 γραμμάρια ζελατίνη βοδινού
400ml ζεστό νερό
3 κουταλιές της σούπας σκόνη οργανικό ωμό κακάο
4 κουταλιές της σούπας στέβια μπλέντ ή μόνκ φρούτ σε ίση ποσότητα
12 σταγόνες φυσικό εκχύλισμα ρουμιού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλιά της σούπας κανονικό ρούμι)
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- Επικάλυψη ζελέ πορτοκαλιού
400ml ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας στέβια μπλέντ ή μόνκ φρούτ σε ίση ποσότητα
100ml χυμό λεμονιού
12 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο φλούδας πορτοκαλιού (, εναλλακτικά βλέπετε στις σημειώσεις της συνταγής)
10-15 σταγόνες φυσικής γεύσης πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη (προαιρετικό)
30 γραμμάρια ζελατίνη βοδινού
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Χρησιμοποιώντας ένα μύλο καφέ ή επεξεργαστή τροφίμων, χτυπήστε τους σπόρους σουσαμιού για 1-2 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε μέχρι να αλεσθούν, αλλά να μην πολτοποιηθούν εντελώς. (δείτε το βίντεο)
- Τοποθετήστε τους αλεσμένους σπόρους σε ένα μπολ ανάμιξης και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας. Προσθέστε το γλυκαντικό και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε σκόνη, αλλά αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο προϊόν, χρησιμοποιήστε το φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε την κανέλα Κεϋλάνης και το θαλασσινό αλάτι.
- Λιώστε το βούτυρο και το λάδι καρύδας σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ενοποιηθούν. Ρίχνετε αυτό το μείγμα πάνω από τα στεγνά συστατικά και ανακατεύετε καλά. Όσο αναμιγνύετε, το αλεύρι καρύδας θα απορροφήσει όλα τα υγρά και η βάση θα μοιάζει με παχιά ζύμη.
- Τοποθετήστε στους τοιχους του ταψιού 24 εκατοστά με αφαιρούμενο πάτο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Μπορείτε να λαδώσετε το χαρτί με λίγο λάδι καρύδας για να το κολλήσετε στους τοίχους του ταψιού. Τοποθετήστε το μείγμα βάσης στο ταψί και πιέστε το με τα χέρια για να δημιουργήσετε τη βάση του κέικ. (δείτε το βίντεο)
- Αφήστε τη βάση στο ψυγείο και αρχίστε να προετοιμάζετε την κρέμα σοκολάτας.
- Τοποθετήστε 200ml ζεστό νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε το γλυκαντικό, τη σκόνη κακάο, τα αρωματικά (αυτά είναι προαιρετικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μπαχαρικό ή αρωματικό σας αρέσει). Τώρα προσθέστε την ζελατίνη και ανακατέψτε. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μάτι με μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας, θαλασσινό αλάτι και άλλα 200 ml (1 φλιτζάνι) νερό. Ανακατέψτε μέχρι να βράσει και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει λίγο.
- Ανακατέψτε την ξινόκρεμα με το μασκαρπόνε χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ για να ομογενοποιηθεί. Ξεκινήστε να προσθέτετε το μείγμα ζελατίνης-σοκολάτας. Προσπαθήστε να το προσθέσετε σιγά-σιγά. Μην ανησυχείτε αν φαίνεται πολύ υγρό, η ζελατίνη θα τα ρυθμίσει όλα μόλις κρυώσει. Τοποθετήστε αυτό το μείγμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά για να κρυώσει κι άλλο.
- Ρίξτε το μείγμα κρέμας σοκολάτας πάνω στη βάση του κέικ και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 20 με 30 λεπτά.
- Ξεκινήστε να προετοιμάζετε το πορτοκάλι ζελέ τοποθετώντας ζεστό νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε τα γλυκαντικά και τα αρωματικά. Μπορείτε να επιλέξετε το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού όπως κάναμε εμείς ή να προσθέσετε χυμό από κουρκουμά και βατόμουρο ως φυσικό χρώμα (βλ. σημειώσεις). Τώρα προσθέστε την ζελατίνη και ανακατέψτε. Φέρτε το μείγμα σε βράση και αφήστε το στην άκρη. Μεταφέρετε το σε ένα άλλο μεταλλικό μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα. Όταν έχει ψιλοκρυώσει, προσθέστε τον χυμό λεμονιού.
- Εν τω μεταξύ, το στρώμα κρέμας σοκολάτας σας θα έχει κάτσει και θα έχει γίνει σταθερό. Μπορείτε τώρα να ρίξετε το ζελέ πάνω του, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό, ώστε να μην λιώσει η στρώση κρέμας.
- Τοποθετήστε το κέικ στην κατάψυξη για άλλα 20-30 λεπτά.
- Αφού στερεοποιηθεί, μπορείτε να αφαιρέσετε τις πλευρές του ταψιού και να βγάλετε το χαρτί. (δείτε το βίντεο)
- Μπορείτε να κόψετε 20 ωραίες φέτες από αυτό το κέικ και να το απολαύσετε, όπως πάντα, μετά το Κέτο γεύμα σας, όχι ανάμεσα σε γεύματα. Φυλάσσεται στο ψυγείο και σερβίρεται πάντα κρύο.
ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Εναλλακτικά (100% φυσικά) συστατικά για το ζελέ πορτοκαλιού. Προετοιμάστε με τον ίδιο τρόπο όπως περιγράφεται στην συνταγή.
- 400ml νερό
- 2 κουταλιές της σούπας στέβια ή monk fruit σε ίση ποσότητα
- 50ml φρέσκο χυμό βατόμουρου
- ⅓ κουταλιές του γλυκού κουρκουμά
- 30 γραμμάρια ζελατίνη βοδινού
- 100ml χυμό λεμονιού
