κέτο μελιτζανόπιτα
| |

Κέτο Μελιτζανόπιτα – Μεσογειακό άρωμα στο τραπέζι μας

Η Κέτο μελιτζανόπιτα έχει την υφή και γεύση σαν ένα επιδόρπιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι! Φυσικά η μελιτζάνα είναι φρούτο και δεν είναι λαχανικό όπως πολλοί πιστεύουν. Λοιπόν, μπορούμε να την αποκαλέσουμε και κις μελιτζάνας και την δημιουργήσαμε από περιέργεια.

Φυσικά, κατέληξε να είναι πολύ νόστιμη, οπότε έπρεπε να δημοσιεύσουμε την συνταγή! Η κρεμώδης υφή του κατσικίσου βουτύρου, τα πεντανόστιμα αυγά ελευθέρας βοσκής και η αυθεντική αιγοπρόβεια φέτα μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτή την συνταγή Κέτο Μεσογειακή!

Μια γρήγορη επισκόπηση στο ιστορικό της μελιτζάνας

Η μελιτζάνα προέρχεται από την Ινδία, όπου έχει αναφερθεί να αναπτύσσεται άγρια από την αρχαιότητα. Στην Εγκυκλοπαίδεια της Αμερικανικής Κηπουρικής, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναφορά που λέει ότι ένα κινεζικό βιβλίο του 5ου αιώνα περιέχει την παλαιότερη γραπτή συνταγή για ένα πιάτο φτιαγμένο με μελιτζάνα. Η μελιτζάνα δεν ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην λεκάνη της Μεσογείου εξαπλώθηκε ως αποτέλεσμα της τουρκικής και αραβικής προέλασης τον 7ο και 8ο αιώνα.

 Η μελιτζάνα, η οποία μερικές φορές ονομάζεται Solanum melongena L., Solanaceae, είναι γηγενής σε ασιατικές περιοχές από τη βορειοανατολική Ινδία και τη Βιρμανία, στη Βόρεια Ταϊλάνδη, το Λάος, το Βιετνάμ και τη Νοτιοδυτική Κίνα. Σε αυτές τις περιοχές, συνεχίζει να φυτρώνει άγρια!

Keto Santorini

Η πιο νόστιμη ποικιλία καλλιεργείται στη Σαντορίνη

Η μελιτζάνα της Σαντορίνης καλλιεργείται με επιτυχία σε αυτό το πανέμορφο και εξωγήινο νησί. Ο σπόρος του προήλθε από την Αίγυπτο και το φυτό προσαρμόστηκε πολύ καλά στο ηφαιστειακό έδαφος και το μικροκλίμα της Σαντορίνης. Αυτή η ποικιλία δεν έχει την πικρία της συμβατικής μελιτζάνας που έχει το βαθύ μωβ χρώμα.

Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να βρείτε λευκή μελιτζάνα, σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία θα λειτουργήσει στην Κέτο μελιτζανόπιτα. Η μελιτζάνα είναι γενικά άφθονη σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Περιέχει επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι Έλληνες και οι άλλοι Μεσογειακοί λαοί το λατρεύουν

Θα βρείτε μελιτζάνα σχεδόν σε κάθε ελληνική συνταγή, ιδιαίτερα του φούρνου. Εμείς κετογονοποιήσαμε μερικές από αυτές, όπως ο Μουσακάς, τα Παπουτσάκια, τα Γεμιστά, το Μπριάμ ακόμα και το Κέτο άιβαρ. Ωστόσο, αυτή η πίτα ή κις πρόκειται να κλέψει την καρδιά σας λόγω του ιδανικού συνδυασμού συστατικών. Η φέτα μπορεί να κάνει καλύτερη γεύση και να ενισχύσει την περιεκτικότητα σε μικροστοιχεία. Στο τέλος, γαρνίρουμε με κατσικίσιο τυρί το οποίο δίνει την απόλυτη υφή, οπτικό αποτέλεσμα και αξέχαστο άρωμα.

Η Κέτο μελιτζανόπιτα και οι σαγηνευτικές της δυνάμεις

Η Κέτο μελιτζανόπιτα ή κις μελιτζάνας είναι αρκετά σαγηνευτική και πολύ εύκολο να την αγαπήσετε. Τώρα θα σας δώσω τη συνταγή, θα καταλάβετε γιατί πράγμα μιλάω τη στιγμή που θα την βγάζετε από το φούρνο.Το άρωμα και η γεύση της κέτο μελιτζανόπιτας θα λατρέψει μικρός και μεγάλος! Η υφή της γίνεται ακόμα καλύτερη όταν την αφήσετε να κρυώσει εντελώς. Μπορεί εύκολα να καταναλωθεί την επόμενη μέρα ως προσθήκη σε ένα υγιές Κέτο Μεσογειακό γεύμα. Λοιπόν, ας δούμε πώς να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Κέτο μελιτζανόπιτα.

Κέτο Μελιτζανόπιτα – Μεσογειακό άρωμα στο τραπέζι μας

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

8

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

25

minutes
Calories

201

kcal

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  •  4 μεγάλα αυγά ελεύθερη βοσκής

  •  2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

  • 50 γρ. κατσικίσιο βούτυρο

  • 150 γρ. τριμμένη μελιτζάνα (κατά προτίμηση λευκή μελιτζάνα)

  • 70 γρ. αιγοπρόβεια φέτα

  • 1/2 κουταλάκι σαφράν

  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικας

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο, μαύρο και άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  •   1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο σουσάμι

  •     1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας

  • Γαρνιτούρα
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο αιγοπρόβειο τυρί (γραβιέρα ή μανούρι)

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Χτυπήστε τα αυγά με το μηλόξυδο χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό μίξερ και αρχίστε αργά να προσθέτετε λιωμένο βούτυρο. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέστε την τριμμένη μελιτζάνα, την αιγοπρόβεια φέτα σε τρίμμα και όλα τα μπαχαρικά. Στο τέλος, προσθέστε τη μαγειρική σόδα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν ξανά όλα.
  • Αλείψτε ένα ταψί 30 εκ. με λίγο λάδι καρύδας και πασπαλίζετε με το αλεσμένο σουσάμι. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλεύρι καρύδας εάν δεν έχετε αλεσμένο σουσάμι)
  • Ρίχνουμε το μείγμα της πίτας στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180ºC για 20 λεπτά.
  • Βγάλτε την μελιτζανόπιτα από το φούρνο, γαρνίρετε το με τριμμένο αιγοπρόβειο τυρί και επιστρέψτε το στο φούρνο για άλλα 5 έως 10 λεπτά.
  • Σερβίρετε ζεστό ή κρύο ως ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μαζί με τα αυγά, τη φέτα και το άλλο κατσικίσιο τυρί, μπορεί να προσφέρει 10 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα, ενώ δίνει λιγότερα από 2 γρ. καθαρών υδατανθράκων!
κέτο μελιτζανόπιτα

Διαβάστε επίσης