Ελβετική μπάρα
|

Η ελβετική μπάρα ή στην Ελλάδα ίσως πιο γνωστή με την ονομασία μπάρα πολλαπλών λαβών έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια αρκετό έδαφος. Ίσως να ονομάζεται ελβετική επειδή έχει πολλαπλές χρήσεις όπως ένας ελβετικός σουγιάς, δηλαδή πολλαπλής χρήσεως. Οι λόγοι που κάνουν αυτή την μπάρα να ξεχωρίζει είναι αρκετοί και θα τους δούμε μαζί. Στον δικό μου εξοπλισμό υπάρχει η ελβετική μπάρα και είναι κάτι το οποίο έχει περίοπτη θέση καθώς μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς λόγο της ευελιξίας της.

ελβετική μπάρα
Ελβετική μπάρα

Φυσικά, αναφέροντας την ευελιξία του συγκεκριμένου εξοπλισμού θα δούμε ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε μια σειρά ασκήσεων, ιδιαίτερα όσοι υποφέρουν από τραυματισμούς θα την βρουν ιδιαίτερα εύχρηστη. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε στην ελβετική μπάρα είναι ότι έχει πολλές λαβές. Αυτό την κάνει να καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα ασκήσεων και παράλληλα επιτρέπει τα χέρια να έχουν μια ουδέτερη τοποθέτηση στην λαβή και σε σύγκριση με την ολυμπιακή μπάρα την κάνει να ξεχωρίζει.

Έχοντας μια ουδέτερη λαβή όταν σηκώνουμε βάρη αμέσως βγάζουμε από τους ώμους ένα τεράστιο φορτίο σε σχέση με την ολυμπιακή μπάρα όπου τα χέρια είναι στην ουσία μακριά από το σώμα. Όσοι έχουν ασχοληθεί ενεργά με τα βάρη ίσως έχουν κάποιον τραυματισμό ή κάνουν αποκατάσταση και σίγουρα η ελβετική μπάρα θα τους βγάλει από την δύσκολη θέση. Ας δούμε όμως μαζί τα 7 πλεονεκτήματα της ελβετικής μπάρας:

Εφαρμογή πλήθους ασκήσεων

Βλέποντας την ελβετική μπάρα κάποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει μόνο πιέσεις πάγκου με διαφορετικές λαβές. Όμως η ευελιξία της ελβετικής μπάρας δεν σταματάει εκεί! Υπάρχει μια πληθώρα ασκήσεων που μπορούμε να κάνουμε με την συγκεκριμένη μπάρα, ας δούμε μερικές:

  • Πιέσεις πάγκου
  • Πιέσεις στο πάτωμα
  • Μπροστινά καθίσματα
  • Κωπηλατική με ελβετική μπάρα
  • Άκαμπτες άρσεις θανάτου
  • Πιέσεις ώμων
  • Clean and Press
  • Εκτάσεις τρικεφάλων
  • Κάμψεις δικεφάλων

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με την ελβετική μπάρα και νομίζω αυτό επίσημα δικαιώνει το όνομα της!

Αυξάνει την δύναμη των τρικεφάλων

Είδαμε πως με την ελβετική μπάρα υπάρχει ουδέτερη λαβή. Αυτό δίνει έμφαση στους τρικέφαλους ιδιαίτερα όταν κάνουμε πιέσεις με τις κλειστές λαβές της μπάρας. Κάνοντας τις κλασικές πιέσεις πάγκου με την ολυμπιακή μπάρα οι τρικέφαλοι ίσως να μην έχουν την απαιτούμενη δύναμη. Δουλεύοντας παράλληλα με την ελβετική μπάρα θα δούμε αισθητή διαφορά στα νούμερα των κιλών που σηκώνουμε.

ελβετική μπάρα
Εκτελώντας κλειστές πιέσεις με την ελβετική μπάρα

Είναι αρκετά φθηνή σε σύγκριση με την ολυμπιακή μπάρα

Ιδιαίτερα όταν κάνουμε αγορά προσωπικού εξοπλισμού θέλουμε κάτι ποιοτικό και αποδοτικό. Προσωπικά η πρώτη αγορά που έκανα ήταν η powerlifting ίσια μπάρα. Δεν είναι η κλασσική ολυμπιακή των 20 κιλών, αλλά ζυγίζει 25 κιλά, 230 εκ. σε ύψος και έχει την δυνατότητα να έχει φόρτο μέχρι 650 κιλά. Αυτό μας δίνει άμεσα όχι μόνο ποιότητα, αλλά και ασφάλεια που είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει.

Έτσι, πηγαίνοντας για μια ειδική μπάρα όπως η ελβετική θέλουμε να εξασφαλίζουμε ότι είναι ποιοτική και μπορούμε να ασκηθούμε με ασφάλεια. Αυτό είναι το κομμάτι της αγοράς ενός τέτοιου εξοπλισμού, ελέγχουμε τον κατασκευαστή και την ποιότητα που προσφέρει. Ποτέ μην φοβηθείτε να ξοδέψετε μερικά χρήματα για την ασφάλεια σας!

Σπάει το φαινόμενο plateau της δύναμης

Εδώ δεν θέλουμε να υπάρξει σύγχυση του γνωστού πλατό για το βάρος. Υπάρχουν όπως είδαμε στο άρθρο για το φαινόμενο πλατό βάρους δυο εκδοχές. Εδώ μιλάμε για το plateau δύναμης. Η ελβετική μπάρα όπως είδαμε και στο νούμερο δύο θα βοηθήσει μικρότρες μυικές ομάδες να αποκτήσουν δύναμη.

Αυτό σημαίνει αν σε κάποιες ασκήσεις δεν μπορούσατε να δείτε πρόοδο με την εισαγωγή την ελβετικής μπάρα μέσα σε μια μικρή περίοδο θα είστε έτοιμοι να σπάσετε αυτό το πλατό και να συνεχίσετε την ανοδική σας πορεία ξανά!

Δεν εστιάζει στους ώμους

Όσοι έχουν κάποιο τραυματισμό ιδιαίτερα στην περιοχή των ώμων ή κάνουν αποκατάσταση η ελβετική μπάρα είναι σίγουρα το επόμενο βήμα. Όπως αναλύσαμε και παραπάνω η ουδέτερη λαβή μαζί με την συμμετοχή των τρικεφάλων παίρνει το φορτίο από τους ώμους που πάρα πολλοί έχουν πρόβλημα.

Σίγουρα όταν κάνουμε μια άσκηση όπως οι πιέσεις πάγκου με ίσια μπάρα καλό είναι να έχουμε πολύ καλή τεχνική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε τραυματισμούς σε ώμους ή άλλες μυϊκές ομάδες.

Ταιριάζει στην διαφορετικότητα

Οι πολλαπλές λαβές δίνουν την δυνατότητα σε αθλητές οι οποίοι είναι αρκετά ψηλοί να χρησιμοποιήσουν την ανοικτή λαβή. Οι αθλητές με μέτριο ανάστημα τις ποιο κλειστές. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανοικτή λαβή εστιάζει περισσότερο στο στήθος και όσο κλείνει η λαβή στην ελβετική μπάρα εστιάζει στους τρικέφαλους.

Ελβετική μπάρα
Εκτελώντας κάμψεις δικεφάλων με την ελβετική μπάρα

Έτσι, υπάρχει ακόμα σε μία συγκεκριμένη άσκηση εστίαση στο στήθος ή τους τρικέφαλους. Δηλαδή, μια υποκατηγορία άσκησης η οποία υποδηλώνει την φύση της ελβετικής μπάρας.

Εκτελώντας γαλλικές πιέσεις με την ελβετική μπάρα

Μπορεί να είναι πολύ πιο ελαφριά από την ολυμπιακή ίσια μπάρα

Μιλώντας για ευελιξία, το βάρος της ελβετικής μπάρας ίσως να είναι ένα ακόμα ατού! Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν γυναίκες και έφηβοι που ασκούνται λόγω του βάρους της, καθώς μπορεί να είναι πολύ πιο ελαφριά από την ίσια μπάρα. Φυσικά, οι αρχάριοι για να αποφύγουν τυχόν τραυματισμό από τις πιέσεις πάγκου καλό είναι να ξεκινήσουν με μια ειδικά μπάρα όπως αυτή.

Συμπέρασμα

Η ελβετική μπάρα μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο γιατί είναι ευέλικτη μπορεί να βοηθήσει κατά την διάρκεια τραυματισμών και να προωθήσει την μυική ανάπτυξη, αλλά είναι επίσης πολύ προσιτή! Ίσως να βρεθεί δύσκολα σε κάποιο γυμναστήριο ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον γυμναστηριακό μας εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης