gelatine
|

Ζελατίνη δυναμίτης – Άρωμα Μεσογείου και Ανατολής

Η ζελατίνη είναι ένα από τα σπάνια πράγματα που έμειναν από την συμβατική μαγειρική στους Κετόνιανς! Όχι μόνο αυτό, εάν η κέτο λιχουδιά μας παρασκευάζεται με ζελατίνη από βόεια κόκκαλα τότε είναι εξαιρετικά υγιής! Επιπλέον, η βοδινή ζελατίνη θα μας προσφέρει το ευεργετικό κολλαγόνο. Ωστόσο, η ζελατίνη από μόνη της είναι αρκετά άγευστη!

Στον κόσμο έξω από την Κετονία, συνήθως την προετοιμάζουν με χυμούς φρούτων και καταλήγει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά παρά βοήθεια. Η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στα επιδόρπια ζελατίνης ανεβαίνει στα ύψη και το καθιστά αρκετά ανθυγιεινή επιλογή. Για να σκεφτείτε, προσφέρουν αυτά τα είδη επιδόρπια με ζελέ με πρόσθετη ζάχαρη στα νοσοκομεία!

Αντί για χυμό φρούτων, γιατί να μην χρησιμοποιήσετε τσάι;

Για να αποφύγουμε τις επιπλοκές, εννοώ τη φρουκτόζη και τη ζάχαρη γενικά, μπορούμε να μεταπηδήσουμε από το βασίλειο των φρούτων στη δημοκρατία του τσαγιού! Στην πραγματικότητα, υπάρχει αυτός ο μαγικός δυναμίτης μεταξύ των βοτάνων που αναπτύσσει περισσότερη βιταμίνη C καθώς το βράζετε. Ξέρω ότι ακούγεται αδύνατο, αλλά στη φύση, υπάρχουν φρούτα που δεν χάνουν τη βιταμίνη C καθώς τα βράζετε. Στην πραγματικότητα, σας παρέχουν περισσότερη εφόσον τα βράσετε! Ένα από αυτά είναι το αγριοτριαντάφυλλο, σκυλοτριανταφυλλιά ή απλώς κυνόροδο.

gelatine

Ζελατίνη και κυνόροδο

Ίσως αναρωτιέστε πώς μπορεί το βρασμένο κυνόροδο να είναι άφθονο σε βιταμίνη C; Ειδικά επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα λαχανικών ή φρούτων μειώνει την βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τη βιταμίνη C και ο εκτεταμένος βρασμός την καταστρέφει συνήθως σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, μετά το βρασμό του κυνόροδου για μόνο 10-15 λεπτά, περίπου το 85% της βιταμίνης C θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο νερό και περίπου μόνο το 15% καταστρέφεται. Οι περισσότερες συνταγές για σιρόπια και ζελέ κυνόροδου απαιτούν μέγιστο βράσιμο 20 λεπτών.

Μπαχαρικά ως δυναμίτης

Σε αυτήν τη συγκεκριμένη συνταγή, θα χρησιμοποιήσουμε τα πιο ισχυρά μπαχαρικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μας δώσουν το αξέχαστο άρωμα και να μας προσφέρουν υπέροχα αντιοξειδωτικά!

Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένας από αυτούς τους δυναμίτες που πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα στο μαγείρεμα! Επιπλέον, ο παντοδύναμος κουρκουμάς θα λειτουργήσει τέλεια ως αντιφλεγμονώδης ένωση, ενώ μια πινελιά μαύρου πιπεριού βοηθά αυτήν την ζελατίνη να γίνει δυναμίτης κατά την προετοιμασία της.

Κανέλα Κεϋλάνης – Μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε καθημερινή βάση έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στην πέψη, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο γενικό μεταβολισμό.

Ζελατίνη δυναμίτης – Άρωμα Μεσογείου και Ανατολής

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

1

servings
Χρόνος

10

minutes
Καταψύχουμε

40

minutes

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 200ml φιλτραρισμένο νερό

  • 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού

  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα Κεϋλάνης

  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

  • 15 γρ. ή 1 κουταλιά της σούπας βόεια ζελατίνη

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

  • 20 γρ. κυνόροδο ή 2 σακουλάκια τσάι από κυνόροδο

  • 3 φρέσκα φύλλα μέντας για διακόσμηση

  • Γλυκαντικό ανάλογα πόσο θέλετε

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Τοποθετήστε το κυνόροδο σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με το γλυκαντικό.
  • Προσθέστε το νερό καλύψτε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει.
  • Ανακατέψτε τη ζελατίνη με 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και προσθέστε την στο τσάι. Ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη.
  • Αφήστε το στην άκρη για 10 λεπτά για να κρυώσει και στη συνέχεια ρίξτε την κανέλα Κεϋλάνης, κουρκουμά και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε ξανά και στο τέλος ρίξτε το χυμό λεμονιού.
  • Ρίξτε σε ένα ποτήρι ή καλούπι ζελατίνης και καταψύξτε για 30 λεπτά πριν το σερβίρετε. Εναλλακτικά, στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Διακοσμήστε με φρέσκα φύλλα μέντας ή προσθέστε τα στη ζελατίνη πριν το ρίξετε στο καλούπι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αποξηραμένα φρούτα κυνόροδου για την προετοιμασία τσαγιού, αλλά τότε το χρώμα δεν θα είναι έντονο. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας ξηρό κυνόροδο και βράστε το για 10 λεπτά σε 250 ml νερό. Στραγγίξτε και στη συνέχεια ετοιμάστε τη ζελατίνη όπως περιγράφεται στη συνταγή.

Διαβάστε επίσης