κέτο μελομακάρονα
|

Τα κέτο μελομακάρονα είναι ένα γλυκό όνειρο! Φυσικά, είναι το μεγαλύτερο σύμβολο των παραδοσιακών ελληνικών Χριστουγέννων. Η παράδοση πιθανότατα χρονολογείται από την εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Συνήθιζαν να ετοίμαζαν κουλουράκια ή ψωμί με μέλι για να γιορτάσουν αυτό το μεγαλύτερο γεγονός που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη χειμερινή νύχτα.

Το μέλι ήταν το κύριο γλυκαντικό για τους Ευρωπαίους τότε. Ωστόσο, η σύγχρονη εκδοχή χρησιμοποιεί και ζάχαρη και μέλι ή μέλι με ζάχαρη! Φυσικά, δεν θα χρησιμοποιήσουμε στα κέτο μελομακάρονα μας τίποτα από τα δυο, αλλά θα επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα! Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τώρα μέλι ή ζάχαρη όταν φτιάχνουμε κάποιο κέτο γλυκό;

YouTube κάντε εγγραφή
Κέτο μελομακάρονα που έχουν ασυναγώνιστη γεύση

Πρώτα, θα χρησιμοποιήσουμε αρωματικά μπαχαρικά. Δεν θα νιώσετε την παραμικρή διαφορά στην γεύση από την αρχική συνταγή. Γιατί είναι καλύτερη η κέτο συνταγή; Λοιπόν, δεν περιέχουν ζάχαρη και μόνο ένα δυο μελομακάρονα θα είναι αρκετά. Εξάλλου, τα φτιάχνουμε μόνο μία φορά το χρόνο.

Γνωρίζατε ότι: Το εκχύλισμα Monkfruit έχει πολύ παρόμοιο άρωμα με το μέλι, αν το χρησιμοποιήσετε τόσο στη ζύμη όσο και στο σιρόπι, όλοι θα νομίζουν ότι χρησιμοποιήσατε μέλι! Θα παραθέσω συνδέσμους αν κάποιος θέλει να το προμηθευτεί!

Το μεγάλο κόλπο είναι να βρείτε ένα ποιοτικό εκχύλισμα monk fruit. Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι! Εδώ θα βρείτε σύνδεσμο που μπορείτε να παραγγείλετε αυθεντικό γλυκαντικό monk fruit. Θελώ να σας προτρέψω να αποφύγετε τη χρήση μειγμάτων ερυθριτόλης γιατί δημιουργούν μια ασυνήθιστη επίγευση. Υγρό ή σε σκόνη, αρκεί να είναι 100% εκχύλισμα, θα έχετε το σωστό άρωμα και την γλυκύτητα. Αν κάποιος δεν έχει άλλη επιλογή χρησιμοποιεί στέβια!

Η συνταγή θα σας ενθουσιάσει

Μπορεί τα υλικά να φανούν απαιτητικά, αλλά η συνταγή θα σας δικαιώσει και θα συνεχίσετε να ακολουθήσετε την κετογονική δίαιτα. Αν καταναλώσετε κλασσικά γλυκά, θα έχετε μεγάλα πισωγυρίσματα και θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή!

Κέτο μελομακάρονα – Όταν η κέτο γίνεται τέχνη!

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

30

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

25

minutes
Calories

102

kcal

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 130 γρ αλεύρι καρύδας

  • 1 κουταλιά της σούπας ψύλλιο σε σκόνη

  • 100 γρ αλεσμένοι ξηροί καρποί της επιλογής σας

  • 4 κουταλιές της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης

  • 2/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα ρούμι

  • 2 μέτρια αυγά

  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο

  • 120 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο

  • 100 ml ζεστό νερό

  • ΣΙΡΟΠΙ
  • 400 ml νερό

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα monk fruit σε σκόνη (ή χρησιμοποιήστε το δικό γλυκαντίκο σε δοσολογία που αναγράφει)

  • 1 μέτριο λεμόνι σε φέτες

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • Μερικά ολόκληρα γαρύφαλλα

  • 2 κουταλιές της σούπας βόεια ζελατίνη

  • ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένοι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ ανάμειξης. Με ένα αναδευτήρι τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το εκχύλισμα ρούμι.
  • Χρησιμοποιώντας το χέρι μας ανακατεύετε όλα τα υλικά. Τώρα προσθέστε ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Θα παρατηρήσετε ότι η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή στην αρχή, αλλά καθώς την ανακατεύετε, ο λιναρόσπορος, το ψύλλιο και το αλεύρι καρύδας θα απορροφήσουν το νερό και η ζύμη θα σφίξει. Πλάθουμε μια μέτρια μπάλα και την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη στο ψυγείο, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να φτιάχνουμε μέτριες μπάλες ή οβάλ μπισκότα. Μπορείτε επίσης να πιέσετε τις μπάλες ζύμης ανάμεσα στα δάχτυλά σας και να δημιουργήσετε σχήματα παρόμοια με τα κοχύλια (δείτε τη φωτογραφία).
  • Στρώνουμε ένα φαρδύ ταψί με λαδόκολλα. Τώρα, τοποθετήστε όλα τα μελομακάρονα στο ταψί, περίπου 2-3 εκατοστά το ένα από το άλλο.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC. Ψήνετε τα μελομακάρονα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε κρύο νερό, τη ζελατίνη, το γλυκαντικό, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις φέτες λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζελατίνη. Τώρα, περιμένουμε το σιρόπι να αρχίσει να βράζει. Αφήστε το να σιγοβράσει για 2 λεπτά και αφαιρέστε τις φέτες λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας από το σιρόπι και χρησιμοποιήστε τα αργότερα ως διακόσμηση αν θέλετε.
  • Μόλις ψηθούν τα μπισκότα, τα βουτάμε ή περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Αφήνουμε τα μπισκότα να πιουν το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ή να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Συνήθως χρησιμοποιούνται καρύδια, αλλά προτιμάμε τα ξεφλουδισμένα φουντούκια. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μακαντάμια που θα δώσουν ακόμα λιγότερους υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι αυτό το γλυκό παρασκευάζεται μία φορά το χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιους ξηρούς καρπούς έχετε ή προτιμάτε. Λάβετε υπόψιν ότι όταν θέλετε να χάσετε επιπλέον βάρος, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή σας.
διατροφική αξία μελομακάρονα

Διαβάστε επίσης