κέτο σοκολατόπιτα
|

Κέτο σοκολατόπιτα – Η ελληνική υπερβολή!

ΚΕΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

Η κέτο σοκολατόπιτα ήταν στο μυαλό μου από τότε που μερικοί από τους ακόλουθους στο Twitter με ρώτησαν για αυτή. Είναι δυνατόν να γίνει κέτο; Φυσικά! Σήμερα έχουμε την συνταγή που θα ικανοποιήσει και τον ουρανίσκο του πιο απαιτητικού!

Πηγαίνοντας σε κάποιο ζαχαροπλαστείο και αν ζητήσουμε σοκολατόπιτα, σίγουρα είναι έρωτας από την πρώτη ματιά. Το πρόβλημα όμως που συναντάμε είναι το γλυκό σιρόπι, δηλαδή ζάχαρη, το σιμιγδαλένιο αλεύρι και το φυτικό λάδι. Σίγουρα από την κέτο οπτική γωνία δεν μπορώ να συγχωρήσω τα συστατικά της αρχικής έκδοσης. Διαβάζοντας την κλασική συνταγή βλέπουμε τριπλή δόση ζάχαρης, αλλά πολλά φυτικά έλαια.

ΚΕΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ

Αυτά τα φυτικά έλαια και άλλα συστατικά στα ελληνικά βιβλία συνταγών είναι κυρίως από την δεκαετία του ογδόντα. Τότε ξεκίνησε το μεγάλο μίσος για το βούτυρο. Α, ναι, πάντα αργούμε λίγο! Βασικά, ο κόσμος άρχισε να μισεί το βούτυρο τη δεκαετία του ’60, Φυσικά, στην Ελλάδα η διαφημιστική εκστρατεία ήταν στην κορυφή της την δεκαετία του ’80 και του ’90.

Κάποιοι στην Ελλάδα αποφάσισαν να αποκλείσουν το νόστιμο βούτυρο και να το αντικαταστήσουν με κάποιο είδος φυτικού ελαίου. Προφανώς, το ελαιόλαδο δεν είναι καλή επιλογή μαζί με την σοκολάτα. Έτσι, αναζήτησαν κάποιο άλλο λάδι που δεν θα επηρεάσει την αναγνωρίσιμη γεύση της σοκολατόπιτας. Ενώ ερευνούσα όλες τις κλασικές συνταγές της σοκολατόπιτας σοκαρίστηκα όταν είδα μία από αυτές που περιείχε βαμβακέλαιο, όπως και κάποιες διάσημες σοκολάτες που αλείφουμε!

YouTube κάντε εγγραφή

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΕΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Φυσικά, θέλω να κάνω την κέτο σοκολατόπιτα υγιεινή και θέλω να την κάνω τόσο απολαυστική όσο η αρχική έκδοση. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα είναι να επαναφέρωτο βούτυρο στη κέτο σοκολατόπιτα ! Μάλιστα θα προσθέσω και λίγο ghee, δηλαδή βούτυρο κλαριφιέ! Να παραπονεθεί η παλιότερη γενιά για το βούτυρο όσο θέλει (μαζί και η θεία μου)!

Πιστεύω ότι εδώ πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή αναμόρφωση της ελληνικής προσέγγισης για το λίπος! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κέτο σοκολατόπιτα μας θα είναι γεμάτη με καλά λιπαρά, θα έχει μόνο 2 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων και αρκετή πρωτεΐνη.

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο και φτιάχνουμε αυτή την κέτο σοκολατόπιτα με μεράκι! Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος. Η συνταγή της σοκολατόπιτας θα έχει θεϊκή γεύση! Θα μείνει έκπληκτος ακόμη και όποιος δεν ακολουθεί κετογονική δίαιτα.

Σηκώνουμε μανίκια, φοράμε ποδιά και ξεκινάμε!

Κέτο σοκολατόπιτα – Η ελληνική υπερβολή!

Recipe by Απόλλων Γ. ΚαψάληCourse: Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές
Servings

12

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

35

minutes
Calories

360

kcal

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Βάση
  • 6 μεγάλα αυγά ελεύθερης βοσκής

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας

  • 3 κουτ. της σούπας κακάο

  • 1 κουτ. της σούπας ψύλλιο

  • 2 κουτ. της σούπας στέβια μπλέντ

  • 4 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού

  • 100 ml φιλτραρισμένο νερό

  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κευλάνης

  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια φασόλι

  • 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο φλούδας πορτοκαλιού

  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • Σιρόπι
  • 600 ml φιλτραρισμένο νερό

  • 3 κουταλιές της σούπας στέβια μπλέντ

  • 3 κουτ. της σούπας κακάο

  • 1 κουτ. της σούπας φυσικό άρωμα ρούμι χωρίς αλκοόλ

  • 50 γρ. ghee ή άλλο βούτυρο

  • Γλάσο
  • 50 γρ. βούτυρο κακάο

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 4 κουτ. της σούπας κακάο

  • 200 γρ. μασκαρπόνε χωρίς καραγεννάνη

  • 2 κουταλιές της σούπας στέβια μπλέντ

  • 8 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Χτυπήστε τα αυγά με την στέβια και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να πάρετε μια κρεμώδη υφή.
  • Αναμείξτε το χυμό λεμονιού με το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε τις σταγόνες αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού και σιγά-σιγά συνεχίστε να το προσθέτετε στο μείγμα των αυγών.
  • Συνδυάστε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, το κακάο, το ψύλλιο, τη σόδα, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι σε ένα άλλο δοχείο ανάμειξης. Ξεκινήστε να προσθέτετε αυτό το μείγμα στο μείγμα αυγών, κουταλιά προς κουταλιά. Συνεχίστε να ανακατεύετε!
  • Ρίξτε το μείγμα σε ένα καλούπι ή ταψί και ψήστε το στον φούρνο στους 170ºC για 35 λεπτά.
  • Ενώ η βάση ψήνεται ετοιμάστε το σιρόπι. Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε μια βαθιά κατσαρόλα και βράστε το. Ανακατέψτε με ένα αναδευτήρι και αφήστε το να σιγοβράσει για 4 λεπτά.
  • Αφού η βάση έχει ψηθεί, κόψτε το σε 12 κομμάτια και ρίξτε το σιρόπι σε όλη την βάση, επιτρέποντας στη βάση να «πιεί» το σιρόπι. (κρατήστε 8 κουταλιές της σούπας σιρόπι για το γλάσο)
  • Προετοιμάστε το γλάσο. Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα βαθύ κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατέψτε ξανά με ένα αναδευτήρι. Όταν τα συστατικά ομογενοποιηθούν και έχει μια απαλή υφή, ρίξτε το σε όλη την σοκολατόπιτα.
  • Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρετε.

Recipe Video

Διαβάστε επίσης