διατροφικά πρόσθετα
|

Τα κέτο συστατικά που αντικαθιστούν συνήθως μερικά τυπικά συστατικά στην παραδοσιακή και σύγχρονη μαγειρική είναι μια εξαιρετική παγίδα για τους αρχάριους! Νομίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις παραδοσιακές συνταγές εύκολα και γρήγορα, αλλά αυτό έχει συνέπειες για την υγεία μας. Μερικές από αυτές τις συνέπειες για όσους ακολουθούν κετογονική ή low-carb διατροφή είναι τραγικές! Η χειρότερη από όλες τις εκφράσεις στον κόσμο της κετογονικής διατροφής είναι “Εάν χωράει τα μάκρος μου, τότε μπορώ να το κατναλώσω”.

Αυτό ίσως να είναι αποδεκτό και να έχει βάσεις για κάποιους, αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης οδηγεί στους σκοτεινούς διαδρόμους των βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Όταν το σκέφτεστε, όλα είναι για λόγους ευχαρίστησης! Φυσικά, δεν είμαι ενάντια στο ευχάριστο και γευστικό φαγητό. Ωστόσο, εδώ στο Greek Goes Keto δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να δημοσιεύσουμε συνταγές με φυσικά, υγιεινά συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια από ανθρώπους σε διαφορετικούς πολιτισμούς και ηπείρους.

Τα κέτο συστατικά μπορούν να ακολουθήσουν τη σοφία που προέρχεται από τους προγόνους μας! Αν κάτι υπάρχει στη διατροφή του ανθρώπου για χιλιετίες και μάθαμε ότι δεν αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα όσο και άλλα συστατικά, τότε είναι ένα Κέτο συστατικό. Στην πραγματικότητα, είναι ένα συστατικό της Κέτο Μεσογειακής γιατί πιστεύουμε ότι η ΚΜΔ είναι η πιο υγιεινή προσέγγιση για την υγεία μας.

πρόσθετα

Σύγχρονοι άνθρωποι και η εξαπάτηση των προσθέτων

Πρέπει να δείξουμε με το δάχτυλο προς τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν κάθε είδους υπέρ-επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα πρόσθετα. Για παράδειγμα, σταθεροποιητές, ενισχυτές γεύσεις και άλλα πολλά. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα προϊόντα που περιέχουν κυτταρίνη, διοξείδιο του πυριτίου και σχεδόν όλα τα συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας ή χαπιών τα περιέχει!

Σε αυτό όμως το βίντεο αναλύουμε γιατί δεν είναι κάτι καλό η κατανάλωση τους! Πώς μπορεί αυτό να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε με την Κέτο Μεσογειακή διατροφή; Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεται πιο υγιείς απλά μιμούμενοι την προηγούμενη συμβατική διατροφή που μας αρρώστησε, που απλά τώρα ονομάστηκε κέτο. Προσπαθούμε να εντάξουμε τις παλιές μας συνήθειες κάτω από μια νέα επιγραφή. Αυτό δεν είναι αποδοτικό, λειτουργικό και σίγουρα δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Απλά ξεγελάμε τον ίδιο μας τον εαυτό!

Φυσικά, στην ίδια παγίδα μπορούν να πέσουν και οι πιο έμπειροι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνταγές με κέικ, τηγανίτες ή να τηγανίσουμε μερικές ρίζες μαϊντανού για να μιμηθούμε τις τηγανιτές πατάτες. Όλες αυτές οι συνταγές είναι υπέροχες, γευστικές και διατροφικά πυκνές σε σχέση με τις συμβατικές συνταγές. Όμως, η καθημερινή τους κατανάλωση οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι η κετογονική μας διατροφή δεν έχει τίποτα διαφορετικό να μας δώσει από την απλή συμβατική διατροφή.

Ένας μικρός οδηγός στη σκοτεινή ζώνη με τα κέτο συστατικά

Θα δημιουργήσουμε τώρα μια μίνι λίστα με τα πιο επιβλαβή και ευρέως γνωστά κέτο συστατικά που χρησιμοποιούνται σε τόσες πολλές κέτο συνταγές στο διαδίκτυο! Οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν καθημερινά και συνεχώς πιστεύοντας ότι η αρνητική τους πλευρά δεν θα παρουσιαστεί ποτέ. Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς ένας άλλος ιστότοπος με κέτο συνταγές που απλώς παίρνουν “κλίκς”! Θέλουμε να μοιραστούμε πληροφορίες και οδηγίες που θα βοηθήσουν και άλλους Κετόνιανς που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την καθαρή προσέγγιση της Κέτο Μεσογειακής με απόλυτη επιτυχία! Κανένα από αυτά τα blogs, δεν θα σας πει για τις άσχημες πτυχές που κρύβουν αυτά τα συστατικά. Ας ξεκινήσουμε με τα πιο άσχημα και πιο κοινά κέτο συστατικά.

πρόσθετα και διατροφή

#1 Ανθυγιεινό κέτο συστατικό – Ξανθανικό κόμμι ή ξανθάνη (xantham gum)

Ως παιδιά, τρώγαμε κάθε είδους πράγματα μόνο για να τα δοκιμάσουμε. Η κόλλα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που τα παιδιά συνήθως δοκιμάζουν και στη συνέχεια αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όσο αστείο κι αν φαίνεται αυτό σε όσους δεν έχουν δοκιμάσει κόλλα σαν παιδιά, φαίνεται ότι ως ενήλικες συνεχίζουμε να το κάνουμε! Η ξανθάνη έχει συνδεθεί με αναπνευστικά και πεπτικά προβλήματα και υπάρχει αυστηρή απαγόρευση της δοσολογίας της.

Αυτό το βιομηχανοποιημένο συστατικό δημιουργείται όταν ζυμώνεται η ζάχαρη. Ο τύπος των βακτηρίων που ονομάζονται Xanthomonas campestris αφήνει το κατάλοιπό του που σχηματίζει μια ουσία που μοιάζει με κόλλα. Αυτή η ουσία στη συνέχεια σταθεροποιείται με την προσθήκη αλκοόλης. Τέλος, στεγνώνει σε υψηλή θερμοκρασία και μετατρέπεται σε σκόνη.

Αυτή η εργαστηριακή ίνα δεν είναι πραγματικά εύπεπτη. Απορροφά νερό και μετατρέπεται σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο πεπτικό μας σύστημα, η οποία επιβραδύνει την πέψη, αλλάζοντας εντελώς το μικροβίωμα του εντέρου. Ναι, στο έντερο μας βρίσκεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις, παιδιά ακόμη οι ενήλικες εμφάνισαν νεκρωτική εντεροκολίτιδα αφού κατανάλωναν κόμμι ξανθάνης πολύ συχνά σε μεγάλες ποσότητες. Αυτή είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που κάνει τα έντερα να γεμίσουν φλεγμονές, να υποστούν βλάβη και να αρχίσουν να νεκρώσουν.

#2 Ανθυγιεινό κέτο συστατικό – Γλυκαντικά με βάση τις ίνες

Θέλετε να αντιμετωπίσετε περισσότερο φούσκωμα, πόνο, αναστατωμένο στομάχι, δυσπεψία και ερεθισμό – φάτε περισσότερες ίνες! Όταν το χρησιμοποιούμε ως γλυκαντικό για οτιδήποτε ετοιμάζουμε στην κέτο κουζίνα , οι σκοτεινές δυνάμεις αναλαμβάνουν δράση!

Οι διατροφικές ίνες που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά είναι συνήθως η ινουλίνη, οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ισομαλτο-ολιγοσακχαρίτες. Σας ακούγονται κέτο; Η ινουλίνη είναι ένα μείγμα μικρών και μακρών αλυσίδων μορίων φρουκτόζης. Ναι, η ίδια φρουκτόζη που προσπαθείτε να αποφύγετε! Συνήθως εξάγεται από την αγκινάρα και την αγαύη. Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες είναι γραμμικές αλυσίδες μορίων φρουκτόζης. Οι ισομαλτοολιγοσακχαρίτες τώρα, είναι βραχείες αλυσίδες μορίων γλυκόζης που παράγονται από άμυλο το ταπιόκας.

Θέλετε λοιπόν να καταναλώνετε γλυκαντικά από άμυλο και φρουκτόζη; Η αλουλόζη και όλα τα άλλα γλυκαντικά σιροπιού που είναι εξαιρετικά δημοφιλή δεν πρέπει ποτέ να βρουν τη θέση τους στο σπίτι σας και φυσικά διατροφή σας! Οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης γλυκαντικών με βάση τις ίνες περιλαμβάνουν:

  • Κράμπες
  • Ναυτία
  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Παλινδρομήσεις

#3 Ανθυγιεινό κέτο συστατικό – Καραγενάνη

Αυτό το πρόσθετο-σταθεροποιητής βρίσκεται σε πολλά λεγόμενα κέτο-φιλικά συστατικά. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία τροφίμων λατρεύει να την προσθέτει στην κρέμα γάλακτος και γάλατα ξηρών καρπών! Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βλάψει το πεπτικό μας σύστημα και συγκεκριμένα να δημιουργήσει φλεγμονές στο μικρό έντερο.

Είναι ένας γραμμικός θειικός πολυσακχαρίτης και όπως λέει η χημική ονομασία – είναι υδατάνθρακας! Οι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει στοιχεία ότι η καραγενάνη δρα ως φλεγμονώδες και τοξικό συστατικό. Επιτίθεται ειδικά στο πεπτικό σύστημα! Επίσης, ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη για κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μαντέψτε τι αντικαθιστά συνήθως την καραγενάνη; Η καλή παλιά ζελατίνη που προέρχεται από ζώα! Θα πρέπει να εφοδιαστείτε με βόεια ζελατίνη και να μείνετε μακριά από τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα που περιέχουν τεχνητά πρόσθετα όπως η καραγενάνη!

#4 Ανθυγιεινό κέτο συστατικό – Ίνες μπαμπού, κόντζακ και άλλα άπεπτα αντιδιατροφικά προϊόντα

Εάν είστε κάποιο Πάντα, παρακαλώ αγνοήστε αυτήν την παράγραφο. Ωστόσο, εάν είστε άνθρωπος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή: Όλες αυτές οι ίνες και τα κυριολεκτικά αντι-θρεπτικά συστατικά θα προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως:

  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Κοιλιακό άλγος
  • Αέρια
  • Ναυτία

Τα προϊόντα κόντζακ μπορεί επίσης να διογκωθούν στον οισοφάγο ή στο έντερο και να τα φράξουν. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ανέφεραν φράξη του εντέρου και γαστρική αναστάτωση λόγω της κατανάλωσης ζυμαρικών τύπου κόντζακ. Αντί για αυτά τα περίεργα και μη ποιοτικά τρόφιμα, απλώς σκεφτείτε τα ζυμαρικά που φτιάξαμε μηδενικών υδατανθράκων (ταλιατέλες). Δεν είναι μόνο κέτο, αλλά και φιλικό προς την κάρνιβορ ή μηδενικών υδατανθράκων!

Να είστε έξυπνοι, η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να σας προσφέρει τίποτα καλύτερο από ό, τι μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι από γνωστά και ασφαλή συστατικά όπως αυγά και βούτυρο! Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ινών μπαμπού μπορεί να προκαλέσει πιθανή ανάπτυξη τοξινών στο πεπτικό σας σύστημα. Όπως και η μανιόκα, οι βλαστοί μπαμπού περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες που ονομάζονται ταξιφυλλίνη, μια φυσική τοξίνη που μπορεί να δηλητηριάσει εκείνους που την καταναλώνουν. Για αυτό πάντα θα χρειαστεί να τα ψήνετε πριν τα καταναλώσετε. Σίγουρα δεν θέλετε να καταναλώνετε δηλητήρια σε μικρές ποσότητες!

Υπάρχουν τόσα κέτο ανθυγιεινά συστατικά εκεί έξω …

Ήθελα απλώς να επισημάνω τα 4 πιο κοινά ύποπτα κέτο συστατικά . Φυσικά, θα βρείτε τόσα περισσότερα βιομηχανικά, εργαστηριακά και προσεκτικά κρυμμένα τοξικά συστατικά στα προϊόντα που αγοράζετε. Σκεφτείτε τη μικροκρυσταλλική κυτταρίνη, το διοξείδιο του πυριτίου και άλλα υλικά μέσα στα συμπληρώματα που καταναλώνετε. Θα τα βρείτε παντού! Για αυτόν τον λόγο, σας προσκαλώ να στραφείτε σε φυσικά συστατικά που είχαν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία προτού τα φέρετε στο σπίτι.

Εάν τοποθετήσετε περισσότερα κρέατα, θαλασσινά, ψάρια, αιγοπρόβεια γαλακτοκομικά, αυγά, στο πιάτο σας, οτιδήποτε άλλο θα είναι μόνο οι λεπτομέρειες και γαρνιτούρα! Αφήστε αυτές τις λεπτομέρειες να είναι οργανικές, φυσικές και πιθανώς να μεγαλώσουν και να τις παράγουν στην περιοχή σας!

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα άρθρα και επισκοπήσεις σχετικά με τη σύγχρονη κέτο διατροφή. Θυμηθείτε, απλώς θέλουμε να μοιραστούμε την πιο υγιεινή προσέγγιση στη ζωή, με μια Μεσογειακή πινελιά! Το λέμε Κέτο Μεσογειακή διατροφή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος ζωής!

Διαβάστε επίσης