ινσουλίνη
|

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκρίνει το πάγκρεας και κάνει την παρουσία της όταν καταναλώνουμε κάποιο γεύμα ή ρόφημα. Για να καταλάβουμε όμως πως λειτουργεί η ινσουλίνη θα πρέπει να γνωρίζουμε τις διαφορές γλυκόζης και κετόνων στο σώμα.

Η ινσουλίνη βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όταν καταναλώνει κάποιος υδατάνθρακα. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι υδατάνθρακες θα μετατραπούν σε γλυκόζη και θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Με την σειρά της θα έρθει η ινσουλίνη να σταθεροποιήσει την απότομη αύξηση του σακχάρου και εκεί είναι που ξεκινάνε όλα.

Η πλειοψηφία πλέον τρέφετε με τεράστιες ποσότητες υδατάνθρακα. Δηλαδή, έχουν ως πηγή ενέργειας την γλυκόζη ή απλά την ζάχαρη και δεν κάνουν καύση λίπους. Όμως, νομίζουν ότι κάνουν καύση λίπους αν γυμνάζονται ή ακολουθούν κάποια υποθερμιδική δίαιτα.

Η επιστημονική αλήθεια

Όσοι άρχισαν κάποιο τύπο δίαιτας για να χάσουν βάρος έχουν πάντα τον ίδιο κύκλο γεγονότων. Το πρώτο που μπορεί να συμβεί είναι να χάσουν κάποια νερά από την κατακράτηση που έχει γίνει. Η κατανάλωση υδατάνθρακα κάνει κατακράτηση υγρών, για 1 γραμμάριο υδατάνθρακα σαν γλυκογόνο κάνουμε περίπου 3 γραμμάρια κατακράτηση νερού. Άρα, αυτό που χάνουν όλοι και ιδιαίτερα στην αρχή όταν περιορίζουν την λήψη υδατανθράκων είναι τα υγρά.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι που όσοι καταναλώνουν υδατάνθρακα δεν υπολογίζουν είναι η απώλεια μυικού ιστού. Όταν το σώμα δεν θα έχει αρκετό γλυκογόνο θα ψάξει για εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια δεν θα είναι το λίπος όμως όπως πιστεύουν πολλοί.

Εφόσον το γλυκογόνο έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το σώμα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αμινοξέα. Φυσικά, τα αμινοξέα είναι “σπασμένη” πρωτείνη από τον μυικό ιστό που αρχίζουμε να χάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην κετογονική δίαιτα και ο λόγος είναι ότι οι κετόνες είναι αντικαταβολικοί επομένως προστατεύουν τον μυικό ιστό. Επιπλέον, το σώμα έχει πάντα διαθέσιμο να κάψει το σωματικό λίπος για ενέργεια, άρα είναι πιο βιώσιμη οργανική λειτουργία.

Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι χάνοντας μυικό ιστό επηρεάζουμε όχι μόνο τους μύες του σώματος μας, αλλά τα όργανα και την καρδία που είναι ακόμη ένας μύς.

Το φαινόμενο plateau

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα. Το φαινόμενο πλατό – plateau. To plateau έχει άμεση σχέση με τις πολύ χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες και την κατανάλωση υδατάνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός είναι αργός έκαψε μυική μάζα, έχασε υγρά και δεν έκαψε ποτέ λίπος.

Η συνήθης εικόνα κάποιου που έχασε αρκετό βάρος σε δίαιτα με υδατάνθρακες, είναι συρρικνωμένη. Δεν υπάρχει αρκετός μυικός ιστός γιατί χρησιμοποιήθηκε ως ενέργεια και έμεινε αρκετό λίπος όχι μόνο υποδόρια αλλά και σπλαχνικά που είναι πολύ επικίνδυνο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζάχαρη που πρέπει να καταναλωθεί είναι ίση με το μηδέν. Δεν υπάρχει ο όρος να “τρώμε με μέτρο” ή “μόνο μια φέτα”. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα όπου το σώμα θα μετατρέψει σε γλυκόζη. Αυτομάτως σταματάμε την διαδικασία καύσης λίπους.

Ζάχαρη δεν είναι μόνο η γνωστή κρυσταλλική μορφή που όλοι ξέρουμε και βάζαμε στο καφέ και στα γλυκά. Το ψωμί, τα μακαρόνια, τα όσπρια, οι πατάτες, το καλαμπόκι οτιδήποτε από σιτάρι και ό,τι περιέχει άμυλο το σώμα θα το μετατρέψει σε γλυκόζη. Φυσικά και όλα τα ολικής άλεσης προιόντα δεν έχουν καμία διαφορά αφού θα γίνουν γλυκόζη. Δηλαδή, θα ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα και θα χρειαστεί αρκετή ινσουλίνη για να το κατεβάσει.

Η ινσουλίνη όμως θα κάνει και την εναπόθεση λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί όλη μας την ζωή είχαμε σαν “καύσιμο” την ζάχαρη και όχι τα λιπαρά οξέα που στο ήπαρ μετατρέπονται σε κετόνες. Εδώ θα χρειαστεί να κάνουμε την μετάβαση και να προσαρμοστούμε στη κετογονική μεταβολική κατάσταση.  

Η ινσουλίνη στο εδώλιο

Όλα δείχνουν ότι υπαίτια για την αύξηση βάρους, λιπώδη ιστού, ανάπτυξη ασθενειών όπως τα αυτοάνοσα, διαβήτης ακόμη και καρκίνος είναι συνδεδεμένα μαζί της. Αλλά, όπως με κάθε κατηγορία τι ελαφρυντικό θα δίναμε στην ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά πιο σημαντικό είναι πως εμείς την διαχειριζόμαστε. Όλα τα παραπάνω αρνητικά που έχουν ως φορέα την ινσουλίνη έχουν εξαπλωθεί από την υπερκατανάλωση υδατάνθρακα. Δυστυχώς όλες οι πηγές υδατάνθρακα είναι επεξεργασμένες και μεταλλαγμένες. Από τα σιτιρά και φρούτα μέχρι τα σούπερ επεξεργασμένα προιόντα τύπου σοκοφρέτες, γαριδάκια και άλλα πολλά.

Η συνωμοσία της φρουκτόζης

Πολλοί από εμάς επέλεξαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Πάντα γνωρίζαμε ότι τα φρούτα είναι μια πάρα πολύ υγιεινή τροφή με αρκετες βιταμίνες. Αυτό που πάλι αγνόησαμε ήταν η φρουκτόζη των φρούτων. Για κάποια περίοδο θυμάμαι όλοι κάνανε κάθε πρωί ενα smoothie να πιούν με διάφορα φρούτα.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει υπερβολική δόση ζάχαρης και όχι οποιαδήποτε ζάχαρη αλλά φρουκτόζη. Πρίν δούμε τα αρνητικά της φρουκτόζης ας δούμε έναν πίνακα με πόση ζάχαρη περιέχουν μερικά φρούτα.

φρρουκτόζη ζάχαρη greek goes keto

Φανταστείτε τώρα ένα συνδιασμό μπανάνας, πορτοκαλιού και μήλου. Θα καταναλώσουμε περίπου 47 γραμμάρια ζάχαρης. Χωρίς να λάβουμε ξανά υπόψη μέσα στη μέρα τι άλλες πηγές υδατάνθρακα ή καλύτερα ζάχαρης θα καταναλωθούν. Οπότε δεν θα κάψει το σώμα λίπος ποτέ για ενέργεια.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα βλέπουμε ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται κυρίως ως λίπος από το σώμα. Άρα, όλη αυτή η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης θα μεταβολιστεί ως λίπος το οποίο στην αρχή θα είναι υποδόριο και αργότερα σπλαχνικό.

φρουκτόζη και γλυκόζη greek goes keto

Αυτές είναι και οι κύριες διαφορές γλυκόζης και φρουκτόζης. Η μία εφόσον ξεπεράσει την ανάγκη για ενέργεια δηλαδή τις περίπου 1900 θερμίδες θα αποθηκεύσει λίπος, η φρουκτόζη θα γίνει λίπος κατευθείαν.

Φυσικά, τόση ζάχαρη θα φέρει την ινσουλίνη αρκετά ψηλά, όπου είναι ακόμη ένα σημάδι ότι αρχίζουμε την εναπόθεση λίπους. Μια γρήγορη μέτρηση σακχάρου μπορεί να επιβεβαιώση το παραπάνω ακόμη και στο σπίτι με έναν μετρητή σακχάρου.

Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα που θέλουμε να έχουμε πάντα εξαρτώνται από τι καταναλώνουμε και πότε. Εδώ η διαλειμματική νηστεία θα βοηθήσει ως φυσικός λιποδιαλύτης και η σωστή εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας θα κρατήσει την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό θα συμβάλει στην καύση λίπους ως ενέργεια χωρίς να χάσουμε μυικό ιστό.

Είναι πολύ σημαντικό η ινσουλίνη να είναι πάντα σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα αν κάποιος έχει διαβήτη ή κάποια άλλη ασθένεια. Έτσι θα υπάρξει ευαισθησία στην ινσουλίνη που είναι το ακριβώς αντίθετο της αντίστασης της.

Διαβάστε επίσης