διαλειμματική
| | |

Η διαλειμματική νηστεία όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος, είναι μια διατροφική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται σε κυκλικές περιόδους πριν και μετά την κατανάλωση φαγητού. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές νηστείας όπου μπορούμε να επιλέξουμε το χρονικό διάστημα όπου θα κυμανθεί.

Φυσικά όλοι περνάμε από μια περίοδο νηστείας όταν κοιμόμαστε. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να προσθέσουμε μερικές ώρες νηστείας πρίν το πρώτο μας γεύμα και φυσικά μερικές ώρες πριν κοιμηθούμε.

Η πιο δημοφιλής μορφή διαλείμματικής νηστείας είναι η μέθοδος 16:8. Αυτό σημαίνει ότι νηστεύουμε για 16 ώρες και έχουμε ένα διατροφικό παράθυρο 8 ωρών για να καταναλώσουμε τα γεύματα μας. Αυτό αναλύεται ως εξής:

 • 4 ώρες νηστείας πριν τον ύπνο
 • 8 ώρες ποιοτικού ύπνου
 • 4 ώρες νηστείας μετά το ξύπνημα            

Η θεμέλια αρχή είναι να μην καταναλώνουμε τροφές οι οποιές μπορεί να διακόψουν την νηστεία. Μπορείτε να πιείτε νερό, καφέ σκέτο, τσάι από βότανα (όχι φρούτων) και φυσικό ανθρακούχο νερό.

Συνολικά έχουμε 16 ώρες διαλείμματικής νηστείας. Μέσα στις επόμενες 8 ώρες μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε 2 με 3 γεύματα ανάλογα με τους στόχους μας. Ίσως να ακούγεται λίγο δύσκολο, αλλά στην πράξη η διαλειμματική νηστεία μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα.

Άλλες μορφές νηστείας

Φυσικά, υπάρχουν διάφορες μορφές νηστείας όπως η 18:6 για παράδειγμα. Το πρωτόκολλο είναι ακριβώς το ίδιο με την 16:8 απλώς προσθέτουμε 2 επιπλέον ώρες νηστείας. Έτσι εκτείνουμε την νηστεία και μειώνουμε το παράθυρο σίτισης.

Η αγαπημένη μορφή νηστείας από αρκετούς που είχαν πρόβλημα με το βάρος είναι η 20:4. Πολύ πιο αυστηρή μορφή από τις δύο προηγούμενες που επιτρέπει μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα για τον λόγο ότι η υψηλή παραγωγή κετόνων συμβάλλει έτσι ώστε να υπάρξει απώλεια σωματικού λίπους. Παράλληλα θα υπάρξει ακόμα ένα θετικό φαινόμενο αυτό της ήπιας αυτοφαγίας.

Μια άλλη μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι η 24ωρη. Μέσα σε μια ολόκληρη ημέρα δεν θα καταναλώσουμε τίποτα πέρα από τα επιτρεπτά ροφήματα που είδαμε παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για την 36ωρη νηστεία. Η οποία στο εξωτερικό είναι γνωστή ως Monk Fast , δηλαδή η νηστεία του μοναχού.

νηστεία

Αυτές οι δυο μορφές νηστείας ίσως είναι δύσκολο να ακολουθηθούν από κάποιους που είναι αρχάριοι με το θέμα της νηστείας. Όμως, όσο περνάει ο καιρός και εξοικειωνόμαστε θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει εισαγωγή στις 2 τελευταίες μορφές νηστείας.

Η πείνα, αν και μπορεί να είναι ένα πρόβλημα στην αρχή, θα αρχίσει να υποχωρεί όσο το σώμα μας αρχίζει να έχει σταθερή γραμμή σακχάρου. Φυσικά, αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαλειμματικής νηστείας σε συνδιασμό με την κετογονική δίαιτα.

Μεταβολική εναλλαγή

Εφόσον το σώμα πλέον θα παράγει κετόνες στο ήπαρ για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια και όχι γλυκόζη το σάκχαρο θα είναι σε άριστα επίπεδα. Όταν τρώμε κάτι υψηλό σε υδατάνθρακες, το σώμα μας παράγει γλυκόζη και κατά συνέπεια ινσουλίνη. Η ινσουλίνη όμως είναι παράλληλα και η ορμόνη αποθήκευσης λίπους όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο. Οπότε κάθε φορά που παράγουμε μεγάλα ποσά ινσουλίνης αποθηκεύουμε λίπος.

Σκοπός της κέτωσης είναι να έχουμε ως πηγή ενέργειας το λίπος και όχι την γλυκόζη. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερη ενέργεια. Ο εγκέφαλος προτιμά τους κετόνες γιατί είναι πιο “καθαρό καύσιμο” από την γλυκόζη και έχουμε ως πρώτη πηγή καύσης το ίδιο μας το λίπος.

Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το ποσοστό λίπους που έχουμε. Είτε κάποιος είναι υπέρβαρος είτε αθλητής με χαμηλά ποσοστά λίπους το σώμα θα κάνει την ίδια λειτουργία. 

Η κετογονική δίαιτα όχι μόνο θα μας βοηθήσει να κάνουμε καύση λίπους, αλλά οι κετόνες έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την μυική μάζα. Επίσης έχουμε και άλλα πλεονεκτήματα όπως:

 • Έλεγχος σακχάρου του αίματος
 • Διανοητική εστίαση
 • Αυξημένη ενέργεια και ομαλοποίηση της πείνας
 • Έλεγχος επιληψίας
 • Αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Πτώση τριγλυκεριδίων
 • Αύξηση της HDL
 • Αντιστροφή αντίστασης της ινσουλίνης και προ-διαβήτη
 • Αντιστοφή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
 • Μείωση φαρμακευτικής αγωγής ως 80% σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
 • Αντιγηραντικές ιδιότητες

Όλα αυτά έρχονται από έναν συνδιασμό νηστείας και καθαρής κετογονικής διατροφής. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε τροφές που έχουν να προσφέρουν θρεπτικά στο σώμα μας και όχι ψυχολογικά μόνο. Πολλά προιόντα περιέχουν πρόσθετα τα οποία δεν χρειαζόμαστε.

Ίσως είναι δύσκολο να βρούμε ποιοτικά προιόντα αλλά όχι αδύνατο. Πάντα επιλέγουμε να καταναλώνουμε τροφές που θα χτίσουν ένα υγιές σώμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το σώμα είναι ο ναός της ψυχής!

Διαβάστε επίσης