Αλκοόλ και κετογονική δίαιτα
Πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κετογονική διατροφή και τι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει; Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις την οποία δέχομαι συχνά. Γνωρίζουμε ότι ο στόχος της κετογονικής διατροφής είναι η κέτωση. Αυτή η μεταβολική κατάσταση παίρνει δράση με την απουσία υδατανθράκων.
Το αλκοόλ όμως μπορεί να έχει τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο στην κέτωση καθώς αλλάζει την φυσιολογία του σώματος. Στο σημερινό άρθρο θα το αναλύσουμε και θα δούμε πως γίνεται ο μεταβολισμός του. Φυσικά, αναλύσαμε το αλκοόλ με βίντεο στο YouTube κανάλι το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Αλκοολισμός
Ο αλκοολισμός, με την μορφή της οξείας ή χρόνιας μέθης αποτελεί την τρίτη αιτία πρόωρων θανάτων μετά το κάπνισμα και την αρτηριακή πίεση. Σίγουρα ο αλκοολισμός ευθύνεται και επιφέρει ψυχική ή σωματική εξάρτηση. Η αναζήτηση βοήθειας αν έχουμε σημάδια αλκοολισμού θα πρέπει να είναι άμεση.
Οι αλλαγές που επιφέρει στον οργανισμό ακόμη και η μικρή δόση αλκοόλ το καθιστά επικίνδυνο για την δική μας σωματική και ψυχική ακεραιότητα, όπως και των γύρω μας. Σε κατάσταση μέθης μπορούν να συμβούν πολλά ατυχήματα και είναι καλό να είμαστε πολύ προσεκτικοί ακόμα και αν δεν έχουμε σημάδια αλκοολισμού.
Μεταβολισμός αλκοόλ
Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι η αιθανόλη, γνωστή και ως οινόπνευμα ή αλκοόλ. Η αιθανόλη είναι νευροτοξίνη και ο οργανισμός θα έχει άμεσες μεταβολές. Το πρώτο πράγμα που συναντάμε είναι η αλκοολική δηλητηρίαση. Φυσικά, προωθεί την φλεγμονή και προκαλεί υψηλή οξείδωση. Πράγμα που μας οδηγεί ότι θα σταματήσει και την καύση (μεταβολισμό) λίπους.
Ο μεταβολισμός λίπους συμβαίνει όταν έχουμε πρόσβαση στις λιποαποθήκες μας μέσω της λιποπροσαρμογής, που συμβαίνει όταν είμαστε σε κέτωση για παραπάνω από 6 εβδομάδες. Το αλκοόλ θα διαταράξει αυτές τις ισορροπίες καθώς τα ηπατικά ένζυμα θα απμακρύνουν την αιθανόλη και θα σταματήσει ή θα μειώσει την κέτωση μας.

1ο στάδιο
Η απορρόφηση της αιθανόλης γίνεται περίπου 80% από το λεπτό έντερο και 20% από το στομάχι. Ο μεταβολισμός γίνεται όπως είδαμε στο ήπαρ και τα ένζυμα παίζουν ρόλο κλειδί. Η αιθανόλη τώρα θα οξειδωθεί από το ένζυμο ADH και γίνεται ακεταλδεΰδη, η οποία με τη σειρά της οξειδώνεται από το ένζυμο ALDH και γίνεται φυσικά οξικό οξύ.
Πλέον, μέρος του θα περάσει στο αίμα και από εκεί σε ολόκληρο το σώμα. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μεταβολίσει σχεδόν ένα ποτήρι αλκοόλ την ώρα. Πολλοί από εμάς, θα έχουν πιεί 3-4 ποτά μέσα σε μια ώρα. Εφόσον η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώσουμε είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός μας, τότε το αλκοόλ φτάνει στον εγκέφαλο.
2ο στάδιο: Το αλκοόλ φτάνει στον εγκεφαλικό φλοιό. Είναι η ώρα που κάποιος γίνεται πιο ομιλητικός, ενώ το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές μας.
3ο σταδιο: Το αλκοόλ φθάνει στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Υπάρχει απώλεια μνήμης και τα συναισθήματα μας έντονα και υπερβολικά.
4ο στάδιο: Πλέον έχει φτάσει στην παρεγκεφαλίδα η οποία είναι υπεύθυνη για την ισορροπία μας και την μυϊκή δραστηριότητα. Είναι η στιγμή που οι μύες δεν ακολουθούν, τρεκλίζουμε, νιώθουμε αδυναμία και αρχίζουμε να χάνουμε τις αισθήσεις μας.
5ο στάδιο: Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι όταν φτάνει στο μυελό, όπου θα επηρεαστεί η καρδιά και η αναπνοή και πλέον υπάρχει ενδεχόμενο θανάτου.
Προσπαθήστε να κάνετε μικρή κατανάλωση αλκοόλ και ειδικά όταν ακολουθείτε κετογονική καθώς η μέθη θα έρθει πολύ πιο γρήγορα. Όπως καταλαβαίνουμε ο μεταβολισμός αλκοόλ γίνεται και στον εγκέφαλο. Η σωστές επιλογές σε μικρές δόσεις είναι το κλειδί για να μην παρεκτραπούμε με το αλκοόλ.