σπορέλαια και κίνδυνοι
| |

Σπορέλαια – Ο σύγχρονος εφιάλτης της διατροφής

Aπό το 1920 και μετά, η βιομηχανία αντιλήφθηκε ότι μπορεί να παραχθεί μια φτηνή λιπαρή ουσία από τα δημητριακά που μέχρι πρότινος ήταν τροφή για τα ζώα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τα βιομηχανικά σπορέλαια! Ήταν φυσικό επόμενο να υπάρχει ένας εκτοπισμός των Μεσογειακών λιπαρών. Μειώσαμε την κατανάλωση του ζωικού λίπους (βόειο, αρνίσιο, πρόβειο), του βουτύρου, ακόμη και του ελαιόλαδου.

Η βιομηχανία πήγε ένα βήμα παραπέρα και κατηγόρησε το βούτυρο και τα ζωικά λιπαρά ότι είναι υπεύθυνα για την χοληστερίνη και τα καρδιοεγκεφαλικά νοσήματα. Έτσι, βρέθηκε πρόσφορο έδαφος στο να προωθηθεί η μαργαρίνη και τα σπορέλαια σαν κάτι υγιεινό. Μιλήσαμε εκτενέστερα στο YouTube κανάλι και σε αυτό το βίντεο.

Χαμηλό κόστος και παραγωγή

Φυσικά το χαμηλό κόστος σε σχέση με το βούτυρο και το ελαιόλαδο και η απόλυτη άγνοια για το πως δηλητηριάζουν τον οργανισμό εφόσον οι καταξιωμένοι “ειδικοί” τους έδωσαν έγκριση και τα προώθησαν τα σπορέλαια βρήκαν θέση στα ντουλάπια μας.

Θα πρέπει να δούμε και να γνωρίζουμε πως τα σπορέλαια παράγονται μέσα από μια βιομηχανική διαδικασία με τη βοήθεια προϊόντων των διυλιστηρίων τα οποία παράγουν ένα εξαιρετικά πτητικό υγρό, το εξάνιο, λίγο πριν την παραγωγή τελική βενζίνης, ώστε μέσω της εξάτμισης του να μπορέσουμε να παραλάβουμε το σπορέλαιο. Ότι καλύτερο για την σαλάτα μας και την υγεία μας δηλαδή!!

Στάδια παραγωγής

Τι ορίζεται ως εξευγενισμός, δηλαδή refining; Είναι το σύνολο των διεργασιών που εκτελούνται προκειμένου ένα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣ ΒΡΩΣΗ έλαιο να καταστεί εδώδιμο!!! Τα στάδια του εξευγενισμού είναι πολλά και εδώ θα δούμε τα 5 κύρια:

  1. Αποκομμίωση & καθίζηση (degumming): αφαιρούνται τα αιωρούμενα σωματίδια (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φωσφατίδια: ενυδάτωση με καθίζηση λόγω παραμονής ή φυγοκέντρηση)
  2. Εξουδετέρωση (neutralization): NaOH, Na2CO3 Παρουσία διαλύτη = miscella refining
  3. Aποχρωματισμός (bleaching): αποχρωστικές γαίες (μοντμοριλλονίτης), αποχρωστικός άνθρακας Οι αποχρωστικές γαίες έχουν όξινο χαρακτήρα. Αυτό ευνοεί την οξείδωση.
  4. Απόσμηση (deodorization): Τελικό στάδιο εξευγενισμού. Γίνεται σε πύργους υψηλού κενού, όπου διαβιβάζεται ατμός σε θερμοκρασία περίπου 180-220 βαθμούς.
  5. Απομαργαρίνωση (winterization): Γίνεται στα έλαια σαλάτας για να μη θολώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Περιλαμβάνει ψύξη, κρυστάλλωση και διήθηση.

Ωμέγα-6 και φλεγμονή

Πόσες φορές έχω αναφέρει τα ωμέγα-6 εδώ στο κανάλι; Θεμέλιος λίθος του καναλιού είναι τα ωμέγα-3 και οι τροφές που τις περιέχουν είναι σύμμαχοι μας! Τι γίνεται όμως με τα σπορέλαια που περιέχουν τρομερή ποσότητα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων; Τα σπορέλαια είναι η πιο “υγιεινή” τροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο.

Έχει προκαρκινική δράση αφού προωθεί και τις φλεγμονές σε τρομερό βαθμό! Η σημερινή διατροφή του μέσω ανθρώπου περιέχει μια αναλογία 20:1 ωμέγα-6 προς ωμέγα-3. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θέλουμε να εξαιρέσουμε όλα αυτά τα ανθυγιεινά πράγματα από την διατροφή μας.

Αποφύγετε τις πηγές λίπους με 20% και άνω λινολεϊκού οξέως. Είναι η κύρια πηγή φλεγμονών και υπεύθυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες.Τα σπορέλαια περιέχουν ωμέγα-6 και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών κυρίως με την παρουσία χρόνιας φλεγμονής. Η χρόνια κατανάλωση λινολεϊκού οξέος, δηλαδή ωμέγα 6 σε συνδυασμό με ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οδηγεί επίσης σε ορμονικές ανισορροπίες συμπεριλαμβανομένης των υψηλών οιστρογόνων και αυτό επηρεάζει κάθε μεταβολική διαδικασία στο σώμα μας.

Aποφύγετε λιπαρά με 20% λινολεϊκό οξύ ή περισσότερο για να διατηρήσετε την αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6. Ακολουθεί η πλήρης λίστα με τα λίπη που πρέπει να αποφεύγετε και να μην καταναλώνετε.

Αποφύγουμε:

  • Λάδι κνήκου: 78%
  • Έλαιο σπόρου σταφυλιού: 73%
  • Λάδι παπαρουνόσπορου: 70%
  • Ηλιέλαιο: 68%
  • Έλαιο κάνναβης: 60%
  • Καλαμποκέλαιο 69%
  • Έλαιο φύτρων σίτου: 55%
  • Βαμβακέλαιο: 54%
  • Σογιέλαιο: 51%
  • Καρυδέλαιο: 51%
  • Σησαμέλαιο: 45%
  • Έλαιο από πίτουρο ρυζιού: 39%
  • Φιστικέλαιο: 33%
  • Κραμβέλαιο: 31%

Μπορούμε να καταναλώσουμε:

  • Κρόκους αυγών: 16%
  • Λάδι αβοκάντο: 12%
  • Βόειο λίπος: 10%
  • Ελαιόλαδο: 10%
  • Βούτυρο: 2%
  • Λάδι καρύδας: 2% 

Σπορέλαια και γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης δεν είναι σε καμία περίπτωση μια υγιεινή εναλλακτική του κλασικού γάλατος. Το γάλα βρώμης που αγοράζουν οι περισσότεροι περιέχει ένα από τα πολλά βιομηχανοποιημένα σπορέλαια όπως ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο. Λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει μαλτόζη και να “ξεγελάει” τους γευστικούς κάλυκες, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει φωσφορικά πρόσθετα για μια πιο κρεμώδη αίσθηση.

Συνήθως, περιέχει κραμβέλαιο, το οποίο περνάει από μια επεξεργασία για να καταστεί βρώσιμο για τον άνθρωπο, καθιστώντας το έτσι ευαίσθητο στην οξείδωση και μετατρέποντας το σε φλεγμονώδη παράγοντα για το σώμα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το κραμβέλαιο είναι λιπαντικό για τους κινητήρες και θα έπρεπε να παραμείνει σε αυτή την κατηγορία. Δηλαδή, δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή συνδέεται με προβλήματα της μνήμης, καρκίνο, χρόνια φλεγμονή, ερεθισμό του δέρματος και επιγενετικές αλλαγές.

Υπάρχουν εναλλακτικές και μπορούμε όλοι μέσα σε λίγα λεπτά να φτιάξουμε γάλα από καρύδα, κουκουνάρι ή αυγών. Ναι, καλά διαβάσατε! Θρεπτικές και νόστιμες συνταγές στο σπίτι χωρίς πρόσθετα και σπορέλαια!

Συνταγές

Διαβάστε επίσης