φαινόμενο πλατό
| |

Το φαινόμενο πλατό – plateau είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς Κετόνιους οι οποίοι έκαναν εισαγωγή στην κετογονική διατροφή το τελυεταίο διάστημα. Η κετογονική διατροφή δεν είναι απλώς μια δίαιτα και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κίνημα! Είναι επίσης ένας τρόπος ζωής και ένα αγκάθι στα μάτια της βιομηχανίας τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων! Επίσης, ο κλάδος του fitness, την λατρεύει και την μισεί παράλληλα!

Weight-loss plateau

Εφαρμόζοντας την κετογονική μέθοδο

Η κετογονική διατροφή είναι ένα εργαλείο εάν κάποιος έχει ως στόχο, όχι μόνο να χάσει το σωματικό λίπος αλλά και να έχει μια πιο υγιεινή ζωή. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το να ακολουθούμε μια καθαρή κετογονική διατροφή είναι ζωτικής σημασίας. Η εσφαλμένη αντίληψη ότι μια κετογονική διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα κι αν συνεχίσετε να τρώτε επεξεργασμένα-βιομηχανοποιημένα τρόφιμα προκάλεσε πολλά προβλήματα υγείας σε πολλούς που άλλαξαν διατροφή και ακολούθησαν την κετογονική κατα αυτό τον τρόπο.

Ακριβώς επειδή αυτά τα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως μηδενικά σε υδατάνθρακες ή χωρίς ζάχαρη δεν σημαίνει ότι είναι καλά για εμάς. Εάν συνεχίσετε να διαβάζετε τις ετικέτες, θα βρείτε πολλές απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με το γιατί ίσως η κέτο διατροφή δεν λειτουργεί πραγματικά κατά αυτό τον τρόπο!

Σεβασμός στο σώμα

Ας είμαστε απόλυτα ειλικρινείς εδώ! Μια σωστή κετογονική διατροφή είναι αυτή που σέβεται το σώμα και του παρέχει ποιοτικά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Οι ποιοτικές τροφές θα εφοδιάσουν το σώμα με τα απαραίτητα συστατικά και φυσικά το καθαρό «καύσιμο» που χρειάζεται. Το ίδιο πράγμα ισχύει για τα αυτοκίνητα, για παράδειγμα. Εάν συνεχίζετε να τροφοδοτείτε το αυτοκίνητο σας με βενζίνη ύποπτης ποιότητας, τελικά ο κινητήρας θα χαλάσει. Ναι, μπορείτε να μετακινηθείτε με χαμηλής ποιότητας βενζίνη αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για το σώμα μας, συνήθως αρρωσταίνουμε.

Αυτό το τέρας που ονομάζεται φαινόμενο πλατό

Μετά την περίφημη απώλεια κατακράτησης που όλοι την επιτυγχάνουν σχεδόν άμεσα, πολύ σύντομα θα συναντήσουν το φαινόμενο πλατό. Τώρα, από την άποψη της θεραπευτικής διατροφολογίας, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου όταν κάποιος παραπονιέται για το πλατό είναι η λάθος προσέγγιση των θρεπτικών ουσιών και των ποσοτήτων τους. Επιπλέον, είναι καλό να θυμάστε ότι όσο πιο γρήγορη είναι η απώλεια κιλών, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιπλοκών, όπως να χάνουμε μυικό ιστό, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε.

Κατανοώντας το φαινόμενο πλατό η νίκη είναι ευκολότερη

Στους ελληνικούς μύθους, όταν ένας ήρωας πρέπει να σκοτώσει το τέρας, υπάρχει συνήθως μια θεϊκή παρέμβαση από κάποιον θεό ή θεά. Η θεά της σοφίας Αθηνά για παράδειγμα, δίνει πάντα το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου και των προβλημάτων. Λοιπόν, γιατί να μην εξερευνήσουμε τη σοφία πίσω από το φαινόμενο πλατό και να πετύχουμε τη νίκη επί αυτού; Αυτά τα 4 πράγματα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε και στη συνέχεια να ξεπεράσετε το φαινόμενο πλατό!

1. Τρώτε πολύ συχνά ή πάρα πολύ

Είναι σημαντικές οι θερμίδες σε μια κετογονική διατροφή; ΟΧΙ! Εάν τρώτε πέρα από το αίσθημα κορεσμού, καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από ό,τι πραγματικά χρειάζεστε. Αλλά ξέρετε τι θα συμβεί στο σώμα μόλις προσαρμοστεί στο λίπος; Η πείνα θα εξαφανιστεί τελείως, κάποιες φορές θα «ξεχάσετε» να φάτε και θα αισθανθείτε γεμάτοι ενέργεια.

Οι ώρες μεταξύ των γευμάτων θα είναι πάρα πολλές σε σχέση με πρίν. Το σώμα σας χρησιμοποιεί πλέον το αποθηκευμένο σωματικό λίπος για ενέργεια όλη την ημέρα. Από δω και πέρα ο εγκέφαλος σας τροφοδοτείται αποτελεσματικά από την παραγωγή κετόνων. Φυσικά, πάρα πολλοί προσπαθούν να φτάσουν τα μάκρος ακόμα και αν έχουν νιώσει κορεσμό, πράγμα που είναι μια μεγάλη παγίδα ιδιαίτερα όταν θέλουμε να χάσουμε λίπος.

Ο χρυσός κανόνας των μακροστοιχείων

Έχουμε δει πάρα πολλοί να γράφουν για συγκεκριμένες αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών:

 • 90% – 5% – 5%
 • 85% – 10% – 5%
 • 80% – 15% – 5%
 • 75% – 20% – 5%
 • 65% – 30% – 5%

Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το σωστό, θα σας απαντήσω κανένα! Ο λόγος που εσείς ακολουθείτε μια αναλογία έχει καθαρά να κάνει με το τι θέλετε να πετύχετε και όχι να το ακολουθήσετε επειδή το είδατε γραμμένο εδώ,κάπου αλλού στο ίντερνετ ή κάποιο βιβλίο. Αν δεν ξέρετε για ποιόν λόγο ακολουθείτε την συγκεκριμένη αναλογία τότε έχετε χάσει το παιχνίδι από την αρχή. Οι αναλογίες είναι στρατηγικές οι οποίες όταν εφαρμόζονται φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Η ερωτήσεις είναι:

 • Θέλετε να μπείτε σε κέτωση;
 • Είστε κέτο προσαρμοσμένοι και θέλετε να ρίξετε κι άλλο το μονοψήφιο ποσοστό λίπους σας;
 • Μήπως θέλετε να χτίσετε περισσότερο μυικό ιστό;
 • Ίσως θέλετε να ακολουθήσετε θεραπευτική κετογονική διατροφή;

και άλλες ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι το ίδιο διατροφολόγιο όσο σκληρό κι αν ακούγεται. Πολλοί έχουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, διαβήτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πάρα πολλές παραμέτρους. Όσο περίπλοκο κι αν ακούγεται τόσο εύκολο είναι όταν ακολουθηθεί με πειθαρχία. Η εμπειρία που θα αποκτήσουμε θα είναι ο οδηγός για μια όχι μόνο επιτυχημένη απώλεια λίπους, αλλά για την ολική εικόνα της υγείας μας.

Θα με ρωτήσετε και πως τότε να ξεκινήσω; Απλά θέτοντας πρώτα τον στόχο και συγκεντρώνοντας όλες σας τις πληροφορίες από κει και πέρα θα επιλέξετε την αναλογία που σας αρμόζει. Η αναλογία έχει να κάνει πάντα σε σχέση λίπους – πρωτεΐνης καθώς ο υδατάνθρακας είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος ή κάποιες φορές ίσως και να μηδενιστεί. Περνώντας στο δεύτερο κομμάτι θα καταλάβουμε την αναλογία λίπους και πρωτεΐνης.

2. Δεν τρώτε αρκετά λίπη ή τρώτε πάρα πολύ

Αυτό είναι όπως είδαμε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται όταν κάποιος ακολουθεί την κετογονική διατροφή ιδιαίτερα για πρώτη φορά. Η αναλογία λίπους πάντα πρέπει να είναι υψηλότερη από τα άλλα μακροστοιχεία και εδώ συμφωνούμε όλο σε αυτό. Μπορούμε να καταναλώσουμε βούτυρο, λάδι καρύδας, λιπαρά κρέατα, ψάρια, αβοκάντο και γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση από αιγοπρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα).

Φυσικά, αν το παρακάνουμε με τα λιπαρά θα συμβεί ξανά το φαινόμενο πλατό. Επίσης, μπορεί να συμβεί γλυκονεογένεση και από το λίπος όχι μόνο την πρωτεΐνη! Ο λόγος είπαμε είναι ότι το σώμα δίνει προτεραιότητα στο διατροφικό λίπος και μετά στο σωματικό για να δημιουργήσει ενέργεια. Είδαμε ότι η αναλογία έχει να κάνει με τους στόχους που έχετε θέσει, έτσι θα κάνετε την επιλογή των μακροστοιχείων, ανάλογα με τους στόχους σας.

Αν θέλετε να κάνετε σψστή εισαγωγή στην κέτωση και να μην πεινάτε μεταξύ των γευμάτων ακολουθείτε μια 80% – 15% – 5% αναλογία και ύστερα από ένα διάστημα την αλλάζετε ανάλογα με τους νέους στόχους σας. Αν έχετε κάνει σωστή κέτο προσαρμογή (fat-adaptation), δηλαδή το σώμα σας μεταβολίζει πλέον το λίπος ως ενέργεια (βλ. πίνακα 1) θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τις αναλογίες μας με ασφάλεια και όχι να μείνουμε στάσιμοι στην παλιά αναλογία.

κέτωση
Πίνακας 1

Όταν η πείνα κάνει την εμφάνιση της

Εάν αισθάνεστε πείνα μεταξύ των γευμάτων, αυτό δείχνει ότι δεν τρώτε αρκετά λιπαρά. Ιδιαίτερα αν είστε στην αρχή της κετογονικής μέχρι να ρυθμιστεί το σάκχαρο και φυσικά η ινσουλίνη παράλληλα ίσως να υπάρχουν κάποιες μικρές υπογλυκαιμίες. Στην αρχή πάρα πολλοί μπορούν να κάνουν εισαγωγή των fat bombs ή βόμβες λίπους.

Αυτές δεν είναι τίποτα παραπάνω από μικρές πραλίνες συνήθως σοκολάτας που περιέχουν βούτυρο, βούτυρο κακάο και λάδι καρύδας μεκάποιο γλυκαντικό. Εγώ θα σας προτρέψω αν πεινάτε μεταξύ των γευμάτων να κάνετε το γεύμα σας μεγαλύτερο από την κατηγορία των αυγών, λιπαρών κρεάτων και λιπαρών ψαριών και μετά να καταφύγετε σε μια πιο γευστική και ίσως λόγω γλυκαντικών αχρείαστη κέτο βόμβα. Το φυσικό ζωικό λίπος από τα τρόφιμα είναι ο στόχος σας!

Ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα

Η υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών, σπόρων και γενικά γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο πλατό. Οι ξηροί καρποί είναι ίσως η μόνο τροφή που έρχεται πακεταρισμένη από την φύση με αρκετά λιπαρά και υδατάνθρακες. Συνήθως μπορούμε να βρούμε τους ξηρούς καρπούς στην φύση κατά την διάρκεια του φθινοπώρου. Εδώ είναι που πρέπει να προσέξουμε πως οι ξηροί καρποί ενώ είναι μια τροφή που μπορούμε να έχουμε στην κέτο διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα μας.

Πολλά ζώα τρέφονται με ξηρούς καρπούς και ανάμεσα τους η αρκούδα. Πριν όμως η αρκούδα πέσει σε χειμερία νάρκη για να μπορέσει να επιζήσει, θα καταναλώσει όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς μπορεί ώστε να αποθηκεύσει σωματικό λίπος. Άρα, η πληροφορία που έχουμε εδώ είναι ότι ο συνδυασμός υδατανθράκων και λιπαρών κάνει λιπογένεση και μια τροφή όπως οι ξηροί καρποί που περιέχουν υδατάνθρακες και λιπαρά θέλει μεγάλη προσοχή και σίγουρα θα πρέπει να είναι εκτός προγράμματος στην απώλεια λίπους.

Γαλακτοκομικά

Περνώντας στα γαλακτομικά υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν εδώ. Αν επιλέξουμε να φάμε μερικά γαλακτοκομικά σίγουρα θα πρέπει να είναι αιγοπρόβεια ή βουβαλίσια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από πρόβειο, κατσικίσιο ή βουβαλίσιο γάλα είναι αντιφλεγμονώδη, περιέχουν πολύ λίγη λακτόζη και έχουν Α2 β-καζεΐνη. Θα ρωτήσετε βέβαια για ποιόν λόγο δίνουμε έμφαση στα γαλακτοκομικά με Α2 β-καζείνη.

Γνωρίζουμε ότι η καζείνη προκαλεί πρόβλημα σε έναν πολύ μεγάλο πλέον αριθμό ανθρώπων αλλά ας εξετάσουμε για ποιόν λόγο γίνεται αυτό. Οι πρωτεΐνες καζεΐνης, οι οποίες σχηματίζουν περίπου το 80% των πρωτεϊνών γάλακτος των βοοειδών, σχηματίζουν μεγάλα κολλοειδή σωματίδια με το φωσφορικό ασβέστιο για να σχηματίσουν με την σειρά τους μικύλλια καζεΐνης. Τα μικύλλια καζεΐνης αποτελούνται από τέσσερις κύριους τύπους πρωτεϊνών:

 • αS1-καζεΐνη
 • αS2-καζεΐνη
 • β-καζεΐνη
 • k-καζεΐνη

Τα μικύλλια όπως καταλαβαίνουμε περιέχονται σε αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως αυτές οι διαφορετικές πρωτεΐνες καζεΐνης έχουν διαφορετικές λειτουργικές ιδιότητες λόγω της αλληλουχίας των αμινοξέων τους. Κάποιες είναι επικίνδυνες για εμάς όπως η Α1 β-καζείνη που περιέχει το αγελαδινό γάλα ενώ η Α2 β-καζείνη είναι συμβατή χωρίς να προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ποιό είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην γονιδιακή δομή του γάλακτος, όπου ο γενετικός κώδικας αδενοσίνη – θυμίνη – γουανίνη – κυτοσίνη (A.T.C.G.) έχει μεταλλαχτεί. Αυτό αλλάζει την συστοιχεία του γενετικού κώδικα και ενώ η πρωτείνη της Α1 έχει ιστιδίνη, στην Α2 θα δούμε ότι υπάρχει προλίνη στην θέση της ιστιδίνης.

Η κατανάλωση γάλακτος με Α1 β-καζείνη όταν διασπαστεί στο πεπτικό σύστημα θα δημιουργήσει μια ουσία που ονομάζεται καζομορφίνη ή β-καζομορφίνη-7 (BCM-7). Αυτή η ουσία λειτουργεί ακριβώς όπως η μορφίνη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι υπεύθυνη για διάφορες σύχρονες παθήσεις όπως ο διαβήτης, εγκεφαλικοί νόσοι και πρόβλημα ανάπτυξης στα παιδιά.

Όταν η Α1 β-καζείνη αφομοιωθεί τότε το έντερο θα εκκρίνει την διπεπτιδυλική πεπτιδάση-4 (DPP4), επίσης γνωστή ως σύμπλεγμα διαφοροποίησης 26 (CD26) ή πρωτεΐνη σύμπλεξης δεαμινάσης αδενοσίνης 2 που θα προκαλέσει πρόβλημα. Κάτι το οποίο δεν συναντάται με την κατανάλωση και αφομείωση της Α2 β-καζείνης.

Οπότε επιλέγοντας κατσικίσια, πρόβεια ή βουβαλίσια γαλακτοκομικά προιόντα έχουμε διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε περιέχουν Α2 β-καζείνη, καθώς είναι αδύνατο να μπορέσουμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα να έχουμε γάλα από αγελάδες με Α2 β-καζείνη. Περισσότερα στο βίντεο που έκανα στο YouTube κανάλι.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να κάνετε την σωστή επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων και στην σωστή ποσότητα. Σχεδόν όλοι αγαπάνε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συχνά οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση. Επιλέγουμε ζυμωμένα γαλακτοκομικά όπως η φέτα για παράδειγμα και συνοδεύουμε μια μικρή μερίδα σε ένα γεύμα την ημέρα. Θα πρέπει πάντα να δίνουμε έμφαση στο κρέας, αυγά και ψάρια. Οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι συμπληρωματικές όταν θέλουμε να δούμε αποτελέσματα.

4. Επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σάκχαρο στο αίμα είναι αλληλένδετο με τους κετόνες. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τουλάχιστον. Αυτό θα τους δώσει μια πρώτη εικόνα για την διατροφή που ακολουθούν. Διατηρώντας την πρόσληψη υδατανθράκων σε λιγότερο από 20 γραμμάρια ημερησίως, έχοντας μια καλή αναλογία πρωτεΐνης και καταναλώνοντας κορεσμένα λίπη, θα μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα νηστείας κάτω από 80 mg/dl ή 4,4 mmol/L. Ναι, τα κορεσμένα λίπη είναι πραγματικά υγιή για μας, καθώς και η χοληστερόλη για ζωτικές σωματικές λειτουργίες. Μόλις φτάσετε κατά μέσο όρο τους κετόνες στο αίμα σας στα 2,0 mmol/L, το σάκχαρο στο αίμα σας θα μειωθεί σε ιδανικά επίπεδα.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα διατηρούν την αίσθηση πείνας υπό έλεγχο, ρυθμίζουν τη διάθεση μας και μας δίνουν μια αίσθηση ευεξίας που δεν συμβαίνει εάν υπάρχει σύντομη εναλλαγή μεταξύ υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας. Ρυθμίζοντας το σάκχαρο στο αίμα μέσω της διατροφής μπορείτε πιο εύκολα να φτάσετε στη μεταβολική κατάσταση της κέτωσης και το αντίστροφο, η διατροφική κέτωση θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο ή μπορείτε να δείτε και κάποια από τα βίντεο στο YouTube κανάλι.

12 γνωμικά για την απώλεια λίπους από τον Greek Goes Keto

 1. Δοκιμάστε να τρώτε 2 γεύματα την ημέρα (το OMAD είναι καταπληκτικό, αλλά δεν μπορούν όλοι να το κάνουν).
 2. Ποτέ μην σνακ ανάμεσα στα γεύματα!
 3. Ενώ βρίσκεστε σε πλατό σταματήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών.
 4. Αποκλείστε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα και καταναλώστε μόνο αιγοπρόβειο ή βουβαλίσια ζυμωμένα προϊόντα.
 5. Τρώτε λιπαρά μέρη κρέατος ή προσθέστε βούτυρο, λαρδί, ελαιόλαδο στα γεύματα σας.
 6. Μην τρώτε λίγη πρωτεΐνη!
 7. Προετοιμάστε όλα τα γεύματα στο σπίτι!
 8. Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία μην βάζετε γλυκαντικά η κρέμες στον καφέ σας.
 9. Αποκλείστε τα γλυκαντικά για ένα διάστημα από την διατροφή σας.
 10. Ξεχάστε τη ζυγαριά και κάντε μετρήσεις με την μεζούρα του ράφτη ή σύγκριση με ένα παλιό παντελόνι.
 11. Μην φοβάστε να προσθέσετε λίγο επιπλέον αλάτι στα γεύματα σας
 12. Αφήστε το τσάι από βότανα, το ανθρακούχο μεταλλικό νερό και το απλό νερό να είναι μόνο ποτά σε αυτήν την περίοδο!

Μπόνους – Εάν ήρθατε σε αυτήν την ενότητα, εδώ είναι ένα δώρο για εσάς 😉

Greek Goes Keto Τσάι από βότανα για την ενίσχυση της απώλειας βάρους στην κετογονική διατροφή

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

8

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • 20 γραμμάρια φλοιός λευκής δρυός αποξηραμένα και ψιλοκομμένα

 • 20 γραμμάρια φύλλων σημύδας αποξηραμένα

 • 20 γραμμάρια φύλλα άγριας φράουλας αποξηραμένα

 • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα Κευλάνης

 • 2 λίτρα φιλτραρισμένο νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

 • Ανακατέψτε το λευκό φλοιό, τα φύλλα σημύδας και τα φύλλα άγριας φράουλας και τοποθετήστε τα σε ένα βαθύ δοχείο.
 • Προσθέστε τα 2 λίτρα φιλτραρισμένου νερού.
 • Καλύψτε το δοχείο και αφήστε το να βράσει.
 • Όταν βράσει, βράστε για 10 λεπτά και στη συνέχεια τραβήξτε το από την φωτιά και σκεπάστε το. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς χωρίς να το ξεσκεπάσετε.
 • Προσθέστε την κανέλα Κεϋλάνης και ανακατέψτε καλά.
 • Σουρώστε το και θα έχετε κοντά στα 8 φλιτζάνια τσάι για να πιείτε όλη την ημέρα.
 • Μπορείτε να πιείτε αυτό το τσάι κρύο ή ζεστό (να το ζεστάνετε ελαφρά) όλη την ημέρα πριν από τα γεύματα. Συνιστάται να πίνετε 2 λίτρα αυτού του φυτικού φαρμάκου την ημέρα για 30 ημέρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 • Αυτό είναι ένα αρχαίο τσάι φυσικής θεραπείας ελέγχου βάρους που έχω δοκιμάσει μαζί με αρκετούς από όσους έχω συνεργαστεί. Εκτός από τα οφέλη της αποτοξίνωσης του σώματος, αυτό το τσάι βοηθά στην στον έλεγχο της πείνας, την ενυδάτωση και στην αποτοξίνωση από την ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *