Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης – Τελικά αντιστρέφονται;
Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη. Είναι τελικά εφικτό να αντιστραφούν; Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ινσουλίνη μας και φυσικά το σάκχαρο μας; Η αντίσταση στην ινσουλίνη ή προδιαβήτης γνωρίζουμε ότι είναι ένας φαύλος κύκλος. Με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων θα έχουμε συνεχώς υψηλό σάκχαρο το οποίο θα κάνει πάρα πολύ μεγάλη έκκριση ινσουλίνης.
Η σειρά γεγονότων που συμβαίνει και στους περισσότερους πλέον, πυροδοτείται από τη χρόνια κατανάλωση υδατανθράκων. Ξεκινάει με υπογλυκαιμία σύντομα μετά από το γεύμα με υδατάνθρακες που καταναλώσαμε. Η συνεχής επανάληψη όμως αυτών των συμπτωμάτων οδηγεί σε αντίσταση της ινσουλίνης και από εκεί σε διαβήτη τύπου 2. Σήμερα θα αναλύσουμε να δούμε ποιες είναι οι λύσεις τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε, έτσι ώστε εμείς να διαχειριστούμε πλέον το σάκχαρο μας και φυσικά την ινσουλίνη μας. Επίσης, μπορείτε να δείτε και το βίντεο στο YouTube κανάλι:
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η περίσσεια τώρα γλυκόζη από τους υδατάνθρακες και φυσικά η μεγάλη έκκριση ινσουλίνης θα κάνει τα κύτταρα να αναπτύξουν αντίσταση σιγά-σιγά. Αυτό σημαίνει ότι θα ζητάνε κάθε φορά που εμείς θα καταναλώνουμε υδατάνθρακα περισσότερη ινσουλίνη από το πάγκρεας για να μπορέσουν να βάλουν μέσα τα δομικά συστατικά. Η έκκριση ινσουλίνης μπορεί να φτάσει να είναι και εφτά φορές περισσότερη από το φυσιολογικό.
Η ανάγκη για περισσότερη ινσουλίνη είναι γιατί τα κύτταρα λιμοκτονούν και θέλουν να απορροφήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ο μόνος τρόπος για να γίνει είναι να ξεκλειδώσουν τα κύτταρα με την βοήθεια της ινσουλίνης. Όμως, όταν εμείς έχουμε πρόβλημα με την ινσουλίνη, τα κύτταρα απεγνωσμένα ζητούν περισσότερη και έτσι οδηγούμαστε σε διαβήτη τύπου 2.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗ
Φυσικά θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι λύσεις!
1. ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με τον όρο ελεγχόμενη διατροφή, θα έχουμε εμείς τον έλεγχο του τι ακριβώς καταναλώνουμε. Δηλαδή, υπάρχει σίγουρα απουσία υδατάνθρακα, ποιοτική και υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και μέση πρόσληψη λιπαρών. Έτσι, σταδιακά θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε το σάκχαρο μας, άρα παράλληλα και την ινσουλίνη. Αυτομάτως, θα έχουμε μια ισορροπημένη γραμμή ώστε να έρθει το σώμα σε ομοιόσταση και να μην παθαίνουμε υπογλυκαιμία.
2. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Στο νούμερο δύο θα δούμε φυσικά τη διαλειμματική νηστεία. Η νηστεία βοηθάει να διαχειριστούμε ακόμη περισσότερο το σάκχαρο και την ινσουλίνη μας. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν καταναλώνουμε τίποτα. Οπότε, θα αρχίσουμε να αποκτούμε ευαισθησία στην ινσουλίνη που είναι το αντίθετο της αντίστασης στην ινσουλίνη.
3. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑ
Κάποιοι ίσως να μη θέλουνε να διακόψουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτό ίσως τους οδηγήσει να είναι περισσότερο σε μια low-carb, δηλαδή χαμηλών υδατανθράκων διατροφή. Αν όμως έχετε πολύ μεγάλο πρόβλημα με το σάκχαρο σας και είναι για παράδειγμα σε τριψήφια νούμερα, καλό θα είναι να αφαιρέσετε τους υδατάνθρακες. Οπότε ο υδατάνθρακας που βρίσκεται στην διατροφή μας θα πρέπει να αφαιρεθεί τουλάχιστον για ένα διάστημα, εως ότου δούμε μια πολύ σημαντική βελτίωση.
4. ΥΠΝΟΣ
Ο ύπνος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι το οποίο πολλοί από εμάς αγνοούν. Ο λόγος είναι ότι αν δεν κοιμηθούμε καλά ιδιαίτερα τη νύχτα θα έχουμε πολύ υψηλή κορτιζόλη. Το σάκχαρο μας θα επηρεαστεί άμεσα και θα παραμείνει υψηλό. Δηλαδή, ακόμα κι αν έχουμε πολύ καλό σάκχαρο αν δεν κοιμηθούμε καλά τη νύχτα και είμαστε απολύτως υγιείς θα δούμε ότι οι διακυμάνσεις του έχουν σιγά-σιγά πάρει ανοδική πορεία.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ
Θέλω να είστε προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι. Αν σας ενημερώσουν ότι δεν αντιστρέφεται η αντίσταση στην ινσουλίνη ή ο διαβήτης τύπου 2 σας λένε ψέματα. Γίνεται, χρειάζεται περιορισμός αυστηρός του υδατάνθρακα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε χαμηλό σάκχαρο και ινσουλίνη. Έτσι θα μπορέσουμε σταδιακά να κάνουμε τρομερές αλλαγές μέσα στην καθημερινότητά μας και να δούμε βελτίωση σε όλους τους τομείς.
Όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2, αντίσταση στην ινσουλίνη, σίγουρα έχουν πρόβλημα με το βάρος τους, δηλαδή λιπώδη ιστό και πεινάνε συνεχώς. Οπότε αυτές οι αλλαγές σύντομες τις οποίες θα κάνουμε συν η διαλειμματική νηστεία θα επιφέρουν τρομερά αποτελέσματα.
ΣΥΝΟΨΗ
Έτσι, με την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας και μιας χαμηλών υδατανθράκων διατροφής με κλίση προς την κετογονική τα αποτελέσματα θα είναι ακαριαία. Αρχίζουμε να νιώθουμε κορεσμό από τα γεύματα μας. Η νηστεία βγαίνει πάρα πολύ εύκολα ανεξαρτήτως ποιο παράθυρο νηστείας ακολουθείτε 16-8 ή 18-6.
Πλέον το σάκχαρο μας είναι σταθερό, δεν έχει τρομερές αυξομειώσεις, το οποίο θέλουμε συνεχώς να ελέγχουμε ιδιαίτερα αν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Έχουμε άφθονη ενέργεια που σημαίνει ότι αρχίζει να μειώνεται δραστικά το σωματικό μας λίπος. Γιατί το σώμα δεν έχει άλλη επιλογή και πατάει στο δικό του λίπος για ενέργεια. Αυτά είναι τα οφέλη τα οποία μπορείτε εσείς να δείτε-νιώσετε εφαρμόζοντας σωστά κετογονική διατροφή και φυσικά διαλειμματική νηστεία.