Κέτο Μεσογειακή Διατροφη

Η Κέτο Μεσογειακή διατροφή έγινε σχεδόν πιο δημοφιλής από την τυπική Κέτο αυτές τις μέρες. Όταν ξεκινήσαμε το έργο μας, κανείς δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο. Ωστόσο, εάν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε τόσα πολλά βίντεο, άρθρα και ακόμη και βιβλία συγγραφέων που ζουν πολύ μακριά από τη ζώνη της Μεσογείου.

Τώρα, γιατί είναι σημαντική αυτή η λεπτομέρεια; Δηλαδή, ποιος μας μιλάει για την Μεσογειακή διατροφή; Λοιπόν, εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ή να κατανοήσετε μια γεωγραφικά εμπνευσμένη διατροφή, δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε βιβλία και έννοιες. Ζώντας έναν πραγματικό Μεσογειακό τρόπο ζωής, γνωρίζοντας την παράδοση, τα έθιμα και έχοντας την προγονική σύνδεση με τη Μεσόγειο μας δίνει μια καλύτερη οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα.

Φυσικά, όλοι μπορούμε να μάθουμε και να αποδεχτούμε αυτό τον τρόπο ζωής, αλλά για να τον καταλάβουμε πραγματικά, θα ήταν ιδανικό να επισκεφθούμε τις χώρες της Μεσογείου όσο πιο συχνά γίνεται και να μαθαίνουμε από τους ντόπιους. Ειδικά στα χωριά, μακριά από τα τουριστικά κέντρα και τον εκσυγχρονισμό είναι ο ιδανικός προορισμός.

Για παράδειγμα, για να μάθετε τι είναι μια πραγματική ελληνική διατροφή, ΔΕΝ πρέπει να πάτε στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου και τις μεγάλες πόλεις τους. Οι αρχαίες παραδόσεις υπάρχουν σε μακρινά νησιά και σε απομακρυσμένα χωριά.

Κέτο Μεσογειακή ή Μεσογειακή διατροφή;

Από τότε που αρχίσαμε να ονομάζουμε αυτήν την προσέγγιση ΚΜΔ, αποφασίσαμε να την βασίσουμε στην Μεσογειακή παράδοση. Θέλαμε επίσης να τονίσουμε τη διατροφική πυκνότητα και τις θεραπευτικές ιδιότητες της συγκεκριμένης διατροφής. Σε γενικές γραμμές, η εσφαλμένη αντίληψη της Μεσογειακής διατροφής, ειδικά η σύγχρονη υβριδική έκδοση που παρουσιάζεται στα δημοφιλή μέσα, απέχει πολύ από αυτό που ονομάζουμε Κέτο Μεσογειακή διατροφή.

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε αυτό που βλέπουμε ως πρόβλημα στις σύγχρονες έννοιες της «Μεσογειακής διατροφής» ακόμη και αν κάποιοι την ονομάζουν κέτο, θα συγκεντρώσουμε μια σύντομη λίστα παρανοήσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουμε όλες τις μπερδεμένες κατευθύνσεις, ειδικά για άτομα που ζουν μακριά από τη ζώνη και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Θυμηθείτε, είναι περισσότερο για τον τρόπο ζωής, μετά για τη διατροφή, αλλά τα συστατικά έχουν σημασία!

Φυσικά, υγιή, φρέσκα συστατικά…

Σπιτικό φαγητό, αργό μαγείρεμα, υπομονή…

Διασκέδαση, γέλιο, κωμωδία, απόλαυση του ήλιου και της ζωής…

Οι τρεις αρχές της Κέτο Μεσογειακής Διατροφής

Κέτο Μεσογειακή παρανόηση #1

Δεν τρώμε πολύ κρέας

Αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη σύγχρονη παρανόηση από όλες! Στην πραγματικότητα, στη ζώνη της Μεσογείου, το κρέας είναι βασικό! Γιατί θα υπήρχαν τόσα αλλαντικά εάν οι Μεσογειακοί λαοί δεν προσπαθούσαν να συντηρήσουν το κρέας;

Κάθε φορά που βλέπετε κεμπάπ, γύρο ή σουβλάκι, θυμηθείτε, οι Μεσογειακοί τρώνε πολύ κρέας, αλλά αν θέλετε να το κάνετε υγιές, θέλετε κρέας από μηρυκαστικά ζώα! Η Ελλάδα παράγει περισσότερα αρνιά και κατσίκια ετησίως από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα! Ας μην ξεχνάμε όλα τα παραδοσιακό Μεσογειακό στιφάδο, σούπες και ζωμούς με κρέας. Εμείς κετογονοποιήσαμε σχεδόν τα πάντα!

Τα Μεσογειακά έθνη τρώνε επίσης πολλά εντόσθια! Κάθε μια από τις χώρες της Μεσογειακής ζώνης διαθέτει ένα ειδικό πιάτο φτιαγμένο με εντόσθια από μηρυκαστικά ζώα. Σκεφτείτε μόνο το Κοκορέτσι ή τη Μαγειρίτσα!

Κέτο Μεσογειακή παρανόηση #2

Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο

Σίγουρα το χρησιμοποιούμε πολύ σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λιπαρός φίλος μας! Μας αρέσει το αιγοπρόβειο ή βουβαλίσιο βούτυρο. Επίσης, υπάρχει το βόειο ή λίπος από άλλα μηρυκαστικά ζώα.

Αγαπάμε τα κορεσμένα λιπαρά από την αρχαιότητα! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργούμε λίπος από αρνί, μοσχάρι ή κάποιο άλλο ζώο. Χρησιμοποιούμε το λίπος και τηγανίζουμε ή ψήνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες αντί για το λάδι καρύδας. Σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιείται το χοιρινό λαρδί, αλλά στην ΚΜΔ προσπαθούμε να αποφύγουμε λιπαρά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 και φτωχά σε ωμέγα-3. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέγουμε λίπος από μηρυκαστικά ζώα!

Τώρα, τι είναι η Μεσογειακή και τι η Κέτο Μεσογειακή όταν πρόκειται για το λίπος;

Ένα πράγμα θα σας εκπλήξει – στην πραγματικότητα δίνουμε έμφαση στην πρωτεΐνη, όχι στο λίπος στον κόσμο της ΚΜΔ! Εφόσον διατηρείτε τους υδατάνθρακες πολύ χαμηλούς, έχετε μια μέτρια ποσότητα λίπους και μια πολύ καλή ποσότητα πρωτεΐνης, θα είστε σίγουρα σε διατροφική κέτωση!

Η κατάσταση της διατροφικής κέτωσης είναι πολύ πιο υγιής από την κατάσταση της βαθιάς κέτωσης που ίσως μακροπρόθεσμα για κάποιον δν ξέρει να την διαχειριστεί ίσως να οδηγήσει σε λιμοκτονία! Εάν κάνετε κετογονική διατροφή για νευρολογικούς λόγους, θα χρειαστείτε πολύ λίπος, αλλά εάν θέλετε να χάσετε μόνο λίπος από το σώμα σας, τότε δεν χρειάζεστε ακραίες ποσότητες διατροφικού λίπους. Αφήστε το σώμα σας να κάψει το δικό σας λίπος, όχι το διατροφικό!

Κέτο Μεσογειακή παρανόηση #3

Τρώμε κυρίως πουλερικά

Καθόλου! Θα εκπλαγείτε, στην Κέτο Μεσογειακή διατροφή δεν απαιτείται να καταναλώνουμε πουλερικά. Σε αντίθεση με την τυπική πεποίθηση, οι Μεσογειακοί δεν τρώνε τόσο πολύ κοτόπουλο! Στην ΚΜΔ, το αποφεύγουμε λόγω της σύγχρονης κακής εκτροφής και της υψηλής ποσότητας ωμέγα-6 και χαμηλών ωμέγα-3. Αυτά τα λιπαρά οξέα μας ενδιαφέρουν περισσότερο από τα μακροστοιχεία!

Ωστόσο, το σύγχρονο κοτόπουλο δεν πρέπει ποτέ να βρεθεί σε ένα ΚΜΔ πιάτο. Εκτός από τα ωμέγα 6, το κοτόπουλο που διατίθεται σήμερα στην αγορά συνοδεύεται από ορμόνες και αντιβιοτικά. Ακόμα κι αν ήταν οργανικό, το αποφεύγουμε μαζί με το χοιρινό και έτσι μειώνουμε τη φλεγμονή! Αν λείπει τόσο πολύ, η εναλλακτική του κουνελιού θα προσφέρει την ίδια υφή και γεύση και θα είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή!

Η σύγχρονη βιομηχανία ταΐζει με αρσενικό τα πουλερικά για να τα κάνει να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Αυτό είναι εξαιρετικά τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, άνοια, νευρολογικά προβλήματα και άλλα πολλά…

Κέτο Μεσογειακή παρανόηση #4

Τρώμε απεριόριστες μερίδες λαχανικών

Μια άλλη παρανόηση που υπάρχει στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, στην Κέτο Μεσογειακή διατροφή δεν τρώμε υπέρογκες ποσότητες λαχανικών, διότι περιέχουν υδατάνθρακα! Ειδικά αν κάποιος θέλει να έχει απώλεια λίπους! Διατηρούμε τους υδατάνθρακες όσο το δυνατόν χαμηλότερα ακόμη και να είναι φυτική ίνα. Μια μικρή σαλάτα μπορεί να συνοδεύει το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και φυσικά τα θαλασσινά μας και αυτό είναι!

Θα μπορούσε να είναι σοκαριστικό, αλλά βρίσκουμε τα φρούτα πιο αποδεκτά από τα λαχανικά

Φυσικά, όχι φρούτα υψηλής φρουκτόζης, αλλά τα γνωστά μούρα, λεμόνια, αγγούρι, ντοματίνια, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια και ελιές. Λοιπόν, όλα αυτά είναι φρούτα βοτανικά, όχι λαχανικά. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε φέρει σπόρους είναι φρούτο, όχι λαχανικό…

Όταν κάποιος θέλει να δοκιμάσει την ΚΜΔ αφού δεν έχει επιτυχία με την τυπική κετογονική και ίσως υπάρχει ακόμα και απώλεια μαλλιών, σας συνιστούμε να μειώσετε στο ελάχιστο όλες τις πηγές υδατανθράκων και αυτό μερικές φορές περιλαμβάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τους ξηρούς καρπούς!

Κέτο Μεσογειακή παρανόηση #5

Τρώμε μόνο ψάρι

Φυσικά και καταναλώνουμε αρκετά ψάρι ακαι θαλασσινά! Τρώμε ό,τι κινείται στη θάλασσα και αυτό θα μπορούσε να είναι το κύριο πλεονέκτημα της ζώνης της Μεσογείου! Ωστόσο, στην ΚΜΔ προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε τόσο το κρέας όσο και θαλασσινά σε καθημερινή βάση!

Έτσι, ιδανικά, για μια σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, θα έχετε κρέας μηρυκαστικών ζώων για το πρώτο σας γεύμα και κάτι από τη θάλασσα για το δεύτερο. Φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια, χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουμε μύδια ή άλλα οστρακοειδή που είναι πλούσια άσε σελήνιο και βιταμίνες…

Όταν μαγειρεύουμε ψάρια, τουλάχιστον στην Μεσογειακή παράδοση, προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τέλος. Αλλά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, το λίπος θα είναι καλύτερη επιλογή! Αυτά τα λίπη είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και όπως γνωρίζετε, τίποτα δεν δίνει πλουσιότερη γεύση στα ψάρια από το αιγοπρόβειο βούτυρο! Επιπλέον, δοκιμάστε τη συνταγή μας για σαρδέλες ψημένες σε βούτυρο και ανακαλύψτε μια νέα διατροφική θεραπεία.

Συνοψίζοντας, η ΚΜΔ είναι το Χρυσό Φ της διατροφής. Θυμηθείτε, η κετογονική μπορεί να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική!

Διαβάστε επίσης