χοληστερίνη
|

Η εσφαλμένη αντίληψη για την χοληστερίνη υπάρχει σχεδόν για έναν αιώνα. Έγραψα ένα άρθρο πριν από αρκετούς μήνες σχετικά με το φόβο της χοληστερίνης και τον τρόπο με τον οποίο τα αυγά θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Φυσικά, θυμάμαι πάντα κάποιον από τους φίλους μου ή τα μέλη της οικογένειάς να έλεγα να προσέχουμε τα αυγά για την χοληστερίνη.

Προφανώς οι γιατροί σε συνεργασία με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έβαλαν τον λιθαράκι τους σε αυτό. Η συνταγογράφηση στατινών είναι πολύ πιο κερδοφόρα από το να πεις σε κάποιον κόψε τον υδατάνθρακα και φάε μερικά αυγά.

Ο ελληνικός ορισμός

Όλοι οι ιατρικοί όροι προέρχονται κυρίως από τα αρχαία ελληνικά και η χοληστερίνη είναι ένας από αυτούς. Χοληστερίνη σημαίνει κυριολεκτικά στέρεη χολή και έχει δαιμονοποιηθεί μαζί με τα λιπαρά. Μαζί της έρχονται άλλοι όροι όπως  LDL, HDL και τριγλυκερίδια. Ίσως, η χοληστερίνη και οι άλλοι όροι είναι μια χημική Οδύσσεια για κάποιους αλλά ας δούμε τι πραγματικά γίνεται.

Κατανοώντας την χοληστερίνη

Για να καταστεί σαφές από την αρχή, δεν υπάρχει κακή ή καλή χοληστερίνη. Η LDL και η HDL είναι απλά λιποπρωτεΐνες. Επειδή η χοληστερίνη δεν είναι υδατοδιαλυτή, αυτές οι λιποπρωτείνες χρησιμεύουν ως φορείς χοληστερίνης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ας δούμε τι είναι στην πραγματικότητα η χοληστερίνη στην πρώτη θέση.

Η λειτουργεία της χοληστερίνης

Η χοληστερίνη μπορεί να ονομαστεί ορμονικός και κυτταρικός παρασκευαστής. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί τις ορμόνες του στρες, την κυτταρική μεμβράνη, τα νεύρα, τη βιταμίνη D, τη χολή και υπάρχει ακόμη και ένα στρώμα χοληστερίνης στο δέρμα μας.

Είναι πραγματικά σημαντικό να καταλάβουμε πόσο καθοριστικής σημασίας είναι για τον οργανισμό μας. Το σώμα παράγει καθημερινά 3000 mg χοληστερίνης ημερησίως. Έχει ένα σύστημα ανάδρασης, δηλαδή, αν καταναλώσετε 1000 mg χοληστερίνης για παράδειγμα, θα κάνει τα άλλα 2000 mg και ούτω καθεξής.

Τώρα το ερώτημα που εγείρεται εδώ είναι γιατί οι γιατροί συνεχίζουν να συνταγογραφούν φάρμακα σε κάποιον που δεν τα χρειάζεται; Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι η χοληστερίνη είναι κάτι απολύτως φυσικό και απαραίτητο για τον οργανανισμό μας;

Λιποπρωτεΐνες υπό μικροσκόπιο

Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) μεταφέρουν τη χοληστερίνη στο κύτταρο όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα κύτταρα έχουν υποδοχείς για αυτές τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας και μέσω μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται ενδοκυττάρωση με τη μεσολάβηση υποδοχέων (RME), παίρνει αυτή τη χοληστερίνη και την μεταφέρει στο κύτταρο. Τα γενικά επίπεδα LDL στο αίμα μας ρυθμίζονται από αυτούς τους υποδοχείς.

Τώρα, αν η LDL μεταφέρει αρκετή χοληστερίνη, οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) φέρνουν πίσω στο ήπαρ αυτή την περίσσεια ποσότητας όπου το εκεί θα ανακυκλωθεί. Άλλη μια διαδικασία ανάδρασης.

Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ο βασικός υπεύθυνος για το πρόβλημα υγείας πο έχει κάποιος, όχι η χοληστερίνη. Πάντα, οι υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων σχετίζονται με θέματα υγείας. Όταν πρόκειται για φαγητό , οι υπερβολικές θερμίδες από τον υδατάνθρακα θα αποθηκευτεί ως λίπος στο σώμα.

Άρα, η κατανάλωση υδατάνθρακα προκαλεί αύξηση τριγλυκεριδίων και κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης. Ο λόγος είναι ότι η ζάχαρη που περιέχουν ολοι οι υδατάνθρακες προκαλούν φλεγμονές στις αρτηρίες. Εκεί θα έρθει η LDL να κλείσει την φλεγμονή και δημιουργείται πλάκα. Οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα με την χοληστερίνη, αλλά με τα συσσωρεμένα τριγλυκερίδια και τις φλεγμονές.

Πώς θα υπολογίσω τη χοληστερίνη μου;

Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Πρέπει να υπολογίσετε τις τιμές τριγλυκεριδίων σας με τις τιμές της HDL. Ένα παράδειγμα είναι εάν έχετε τριγλυκερίδια 75 mg / dL και τα διαιρέσετε με το επίπεδο HDL σας 55 mg / dL θα είναι ίσο με 1.3 περίπου. Τώρα αν είναι αναλογία είναι κάτω του 2, αυτό είναι μια πολύ καλή ένδειξη. Εάν τώρα η αναλογία είναι υψηληλότερη ιδιαίτερα του 3, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις για την χοληστερίνη στο ελληνικό YouTube κανάλι σε αυτό τον σύνδεσμο.

Επιστημονικές μελέτες

High Ratio of Triglycerides to HDL-Cholesterol Predicts Extensive Coronary Disease

No association between ‘bad cholesterol’ and elderly deaths

Research findings prompt row over efficacy and prescription of cholesterol-busting statins

Διαβάστε επίσης