Στέβια και κετογονική διατροφή – 2 συνδετικοί κρίκοι
Η στέβια έκανε μια πολύ δυναμική είσοδο στη ζωή μας τα τελευταία περίπου 10 χρόνια. Κάποιοι την αποκαλούν την βασίλισσα όλων των γλυκαντικών και όχι αδικαιολόγητα. Το φυτό της Stevia rebaudiana προέρχεται από την Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα την Παραγουάη και Βραζιλία. Οι γηγενής πληθυσμοί της Νότιας Αμερικής την χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες όχι μόνο ως φυσικό γλυκαντικό, αλλά ως θεραπευτικό φυτό για διάφορες παθήσεις.
Η φυλή της Παραγουάης Guarani ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τα γλυκά φύλλα του φυτού σε ιαματικά πόσιμα φίλτρα. Τον 19ο αιώνα, ο Ελβετός βοτανολόγος, Moisés Santiago Bertoni, που εργάστηκε στην Παραγουάη, περιγράφει και παρατηρεί το φυτό για τη μοναδική γλυκιά του γεύση. Τα φύλλα της στέβιας είναι 60 έως 80 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Οι ντόπιοι τα τρώνε ωμά ή τα χρησιμοποιούν σε τσάι από βότανα ή μαζί με διάφορα τρόφιμα.
Γιατί είναι τόσο ποιοτική;
Αυτό που κάνει τη στέβια ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία που μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα είναι πολύ απλό. Οι μοναδικές ουσίες από τα φύλλα, ειδικότερα, το ωμό φυτό περιέχει φυσικά γλυκαντικά, όπως stevioside και rebaudioside Α όπου είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που αποτελούν τους γλυκοζίτες στεβιόλης.
Για σύγκριση, 1 γραμμάριο ζάχαρης περιέχει 4 θερμίδες. Από την άλλη πλευρά, η στέβια δεν περιέχει θερμίδες. Τα φύλλα στεβιάς περιέχουν, μεταξύ άλλων, μικροστοιχεία και ιχνοστοιχεία. Ας αναφέρουμε μόνο το χρώμιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το κάλιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Β. Επίσης, περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά όπως χλωροφύλλη και φυτικές στερόλες.
Τι λένε οι επιστήμονες;
Οι επιστήμονες το συνιστούν εώς το καλύτερο γλυκαντικό μαζί με το monk fruit. Επίσης, συνιστάται ιδιαίτερα για τους διαβητικούς και για εκείνους που θέλουν να έχουν απώλεια βάρους.
Οι έρευνες που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στέβια δεν έχει καμία γονιδιοτοξική ή καρκινογόνο επίδραση στον άνθρωπο.
Μετά από πολλές συζητήσεις και έρευνες, υπάρχουν επίσης θετικές πτυχές της χρήσης της στέβιας. Ας δούμε μερικά από αυτά:
- Μειώνει τη ναυτία
- Ανακουφίζει από την καούρα
- Καλύτερη πέψη
- Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Επιταχύνει την επούλωση πληγών
- Πιθανή θετική επίδραση στην οστεοπόρωση
Πώς να επιλέξετε το σωστό προϊόν Stevia;
Όπως με όλα τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές για το κομμάτι των γλυκαντικών. Προσωπικά, είδα έναν τόνο προϊόντων με το όνομα Στέβια πάνω τους. Περιείχαν μόνο 1% εκχύλισμα στέβια, το άλλο 99% ήταν άλλα γλυκαντικά. Πάντα να διαβάζετε τα συστατικά και τις ετικέτες των προϊόντων. Ιδιαίτερα αν αυτό το προϊόν το αγοράζετε για πρώτη φορά.
Η αξιολόγηση είναι κρίσιμη σε αυτό το στάδιο. Θυμηθείτε, αυτά τα προϊόντα υποτίθεται ότι βοηθούν την υγιεινή διατροφή μας, όχι να την καταστήσουν λιγότερο υγιή. Δεν θέλουμε να καταναλώνουμε μη ποιοτικές τροφές. Ψάξτε για κριτικές και ποτέ μην φοβάστε να δώσετε επιπλέον χρήματα για ένα ποιοτικό προϊόν.
Greek Goes Keto επιλογή
Η αγαπημένη μου στέβια είναι η Isostevia. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρούμε στην Ελλάδα 100% εκχύλισμα στέβιας θα πρέπει να έχουμε μια στέβια η οποία περιέχει μόνο γλυκοζίτες στεβιόλης και ερυθριτόλη. Οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα στο προιόν δεν είναι καλό.

H Isostevia περιέχει μόνο γλυκοζίτες στεβιόλης και ερυθριτόλη. Ακριβώς αυτό που ψάχνουμε στην Κέτο Μεσογειακή Διατροφή. Ένα προιόν που βοηθάει στην παρασκευή Κέτο γλυκών και ροφημάτων χωρίς να έχει επίπτωση στο σάκχαρο μας. Η άριστη γεύση που προσφέρει, την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και είναι ένα προιόν που θα βοηθήσει όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Κέτο διατροφή. Είναι ένα ακόμη ελληνικό προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην κετογονική μας διατροφή. Η Isostevia είναι κατάλληλη για διαβητικούς, υπέρβαρους, αθλητές ακόμη και παιδιά.