Κέτο Ελιόψωμο – Μεσογειακή και κετογονική διατροφή
Αυτές τις μέρες δέχτηκα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το κέτο ελιόψωμο. Μπορεί να είναι Κέτο, υπάρχει συνταγή; Πώς μπορούμε να το κάνουμε; Λοιπόν, το ελιόψωμο είναι εξαιρετικά νόστιμο, αλλά και αρωματικό!
Αυτό που καθορίζει την γεύση για το κέτο ελιόψωμο είναι τα αγνά υλικά. Είναι πολύ βασικό υλικό τα ποιοτικά αυγά για να μην υπάρξει αλλίωση στη γεύση του κέτο ψωμιού. Τα Μεσογειακή βότανα και οι ελιές θα κάνουν το άρωμα και την γεύση να εκτιναχθεί στα ύψη.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΤΟ ΕΚΔΟΧΗΣ
Εφόσον έχω δημιουργήσει ήδη με επιτυχία την ζύμη για κέτο πίτσα και τυρόπιτα γιατί να μην δουλέψω την εκδοχή για κέτο ελιόψωμο; Οι ελιές είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που έχουμε εδώ και χιλιετίες. Φυσ με το παλιό και καλό ελαιόλαδο και φυσικά τα Μεσογεικά μας βότανα.
Τι καλύτερος τρόπος για να ξεφύγετε από τον υψηλούς υδατάνθρακες και να περάσετε σταδιακά στην Κέτο Μεσογειαή διατροφή. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη, πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτείνη και καλά λιπαρά!
Αν κάποιος δεν γνωρίζει από που να αρχίσει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σας έχω καλυμμένους! Το παρακάτω βίντεο θα σας εξηγήσει σε χρόνο ρεκόρ τι είναι κετογονική διατροφή και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο YouTube κανάλι για περισσότερα βίντεο!
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Στα ιστορικά αρχεία θα βρώ προς μεγάλη έκπληξη ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι φτιάχνουν 66 ποικιλίες ψωμιού και κέικ. Επίσης είχαν ασυνήθιστα ονόματα με βάση τη διαδικασία προετοιμασίας, το σχήμα, τα συστατικά και την έμπνευση. Ένα είδος ψωμιού θα αφιερωθεί σε συγκεκριμένους Θεούς και Θεές κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετουργιών και εορτών.

Φυσικά, το συστατικό που δεν είχαν είναι το σύγχρονο γεννετικά τροποποιημένο σιτάρι. Το ψωμί που θα έφτιαχναν ήταν συνήθως από ζέα, δηλαδή το δίκοκκο σιτάρι. Σήμερα, κάποιος αγοράζει dinkel ως κάτι ποιοτικό, αλλά στην αρχαία Ελλάδα ονομάζεται ολύρα και το δίνανε συνήθως στα ζώα.
Η ζέα έφτασε στην αρχαία Ελλάδα από την Αίγυπτο και γι’αυτό στον Πειραιά υπάρχει η μαρίνα Ζεάς. Για άγνωστους λόγους, βλέπουμε απαγόρευση της μετά το 1920 και την τελευταία δεκαετία έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνιση της.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη ακόμα και για κάποιον δεν δημιουργεί κέτο συνταγές. Συνήθως υλικά όπως το ψύλλιο ίσως προκαλέσουν πανικό, αλλά είναι εύκολο να βρεθούν. Ας περάσουμε να δούμε την συνταγή για το πεντανόστιμο κέτο ελιόψωμο!
Ελιόψωμο – Η κέτο μεταμόρφωση!
14
μερίδες10
minutes1
hourΣυστατικα
150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
5 κουτ. της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
2 κουτ. της σούπας ψύλλιο
1 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
2 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
100 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι
80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
60 γρ. ελιές Καλαμών
1 κουτ. του γλυκού δενδρολίβανο
1 κουτ. του γλυκού βασιλικό
1 κουτ. του γλυκού ρίγανη
- Διακόσμηση (προεραιτικό)
2 κουτ. της σούπας σουσάμι
Οδηγιεσ
- Αναμείξτε όλα τα στεγνά συστατικά μαζί (αλεύρι αμυγδάλου, αλεσμένο λιναρόσπορο, ψύλλιο, αλάτι και μαγειρική σόδα)
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά για τουλάχιστον 5 λεπτά. Αρχίστε να προσθέτετε αργά το ελαιόλαδο και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε μια καλή υφή.
- Τώρα προσθέστε το κατσικίσιο γιαούρτι και το μηλόξυδο. Συνεχίζουμε να αναμειγνύουμε. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο, πρέπει πραγματικά να αναμείξουμε τα υγρά συστατικά. Θα έλεγα περισσότερο από το συνηθισμένο για καλύτερα αποτελέσματα.
- Ξεκινήστε να προσθέτετε τα ξηρά υλικά, κουταλιά προς κουταλιά, ενώ ανακατεύετε σε χαμηλότερη ταχύτητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάντζο ζύμης τώρα επειδή η ζύμη θα ομογενοποιηθεί. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ελιές και ανακατέψτε για άλλα 3 λεπτά.
- Καλύψτε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15 έως 20 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ºC και μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καλούπι σιλικόνης ή μεταλλικό. Αν χρησιμοποιείτε μεταλλικό σκεύος ψωμιού, λιπαίνετε με λίγο λάδι καρύδας. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λιναρόσπορο ή σουσάμι στην κορυφή.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150ºC και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.