Κέτο Ταραμοσαλάτα Συνταγή – Για μια Κέτο Σαρακοστή
Η Κέτο Ταραμασαλάτα είναι μία συνταγή η οποία απαιτήθηκε από πολλούς. Όπως υποσχέθηκα και στο YouTube βίντεο για την θρησκευτική νηστεία, θα προσπαθήσω να προσθέσω κι άλλες νηστίσιμες συνταγές! Η Κέτο Ταραμοσαλάτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά σπάνια κάποιος γνωρίζει την αρχική συνταγή.
Σκέφτηκα λοιπόν, από τη στιγμή που κετογονοποιήσαμε την Σκορδαλιά, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι και για την Ταραμοσαλάτα. Αλλά είναι τόσο εύκολο; Φυσικά και όχι! Θα πρέπει να σκάψουμε λίγο βαθύτερα και να βρούμε τη λύση που θα φέρει την Ταραμοσαλάτα στο Κέτο τραπέζι μας. Η Κέτο Ταραμοσαλάτα είναι η τέλεια απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις για τα καλά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής!

Το όνομα μπορεί να είναι παραπλανητικό…
Δεν είναι στην ουσία σαλάτα, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας μεζές! Φυσικά, πάρα πολλοί τρώνε την Ταραμοσαλάτα σαν ένα κύριο πιάτο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η Κέτο Ταραμοσαλάτα είναι πολύ θρεπτική πράγμα που την καθιστά ανώτερη της συμβατικής Ταραμοσαλάτας που απλά περιέχει φλεγμονώδεις τροφές όπως το ψωμί και η πατάτα.
Ωστόσο, κάθε παραδοσιακή ελληνική συνταγή απαιτεί ψωμί ή πατάτες, ενώ μερικοί προσθέτουν ακόμη άμυλο αραβοσίτου. Αυτό βοηθά στο να “σκοτώνουν” τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά! Οπότε, το απλώνουν στο ψωμί και καταλήγουν να τρώνε υδατάνθρακα με υδατάνθρακα.
Κέτο Ταραμασαλάτα – Μια νέα αρχή
Η Κέτο Ταραμασαλάτα δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολη, σωστά; Ειδικά για τους Έλληνες και άλλους λάτρεις του ψαριού. Αλλά, μερικές φορές πρέπει να δώσουμε την ίδια προσοχή στη γεύση όσο και στη θρεπτική αξία. Στην πραγματικότητα, στη ΚΜΔ, αυτό κάνουμε συνεχώς!
Το αυγοτάραχο θα μπορούσε να είναι ή είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που διατίθενται στον άνθρωπο. Επίσης, περιέχει διάφορα ανόργανα άλατα και μικροθρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο, το μαγνήσιο, τη βιταμίνη Β12, κτλ… Μην ξεχνάμε το αυγοτάραχο περιέχει επίσης τα αγαπημένα μας λιπαρά οξέα – ωμέγα-3, δεν υπάρχει ανάγκη για συμπληρώματα όπως σας λένε πολλοί όταν τρώτε τέτοιες τροφές!
Έτσι, ως δημιουργός της ελληνικής Κέτο Μεσογειακής Διατροφής, την κετογονοποίησα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλα τα μάκρος είναι σωστά, αλλά πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φρεσκάδα και η προέλευση των συστατικών μας έχουν προτεραιότητα . Έτσι, δεν θα χρησιμοποιήσουμε πατάτες, ψωμί ή άμυλο! Αλλά στο τέλος, θα το έχουμε εξίσου νόστιμο, κρεμώδες και ελκυστικό.
Κέτο Ταραμοσαλάτα Συνταγή
Course: Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές15
servings10
minutes10
minutes92
kcalΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
200 γραμμάρια κολοκυθάκι χωρίς σπόρους και φλούδα
100 γραμμάρια κουκουναρόσπορο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα χωρίς φλούδα)
2-3 κουτ. της σούπας αλεύρι αμυγδάλου ή σουσαμιού
50 γραμμάρια αυγοτάραχο
4 μεσαίες σκελίδες σκόρδου
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 κουταλιά της σούπας ξηρό βασιλικό
50 ml λάδι αβοκάντο ή άλλο λάδι ψυχρής έκθλιψης
1 κουτ. του γλυκού καπνιστή σκόνη κόκκινη πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Χυμό και ξύσμα μισού λεμονιού
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τους σπόρους από το κολοκυθάκι. Κόψτε το σε μικρούς κύβους και ρίξτε στα χέρια σας λίγο λάδι (καρύδα, αβοκάντο ή άλλο επιτρπτό λάδι) και αλείψτε τα κομμάτια του κολοκυθιού. Τοποθετήστε τα σε ένα φύλλο ψησίματος και ψήστε στο φούρνο ή στο Air Fryer για 12- 15 λεπτά στους 200ºC
- Τοποθετήστε τους σπόρους ή ξηρούς καρπούς της επιλογής σας (χρησιμοποιήσαμε κουκουνάρια), θαλασσινό αλάτι και σκόρδο, στο μούλτι. Προσθέστε 2 κουταλιές λάδι της επιλογής σας και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια λεία πάστα.
- Όταν το κολοκυθάκι έχει ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει λίγο. Το ρίχνετε και το χτυπάτε μαζί με την πάστα που είχατε από πρίν. Τώρα μεταφέρετε αυτό το μίγμα σε ένα δοχείο ανάμιξης.
- Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ρίχνετε και ανακατεύετε απαλά το αυγοτάραχο. Ανάλογα το χρώμα του αυγοτάραχου θα πάρετε και κάποιο χρώμα εξίσου. Σε αυτό το σημείο προσθέστε την καπνιστή πάπρικα, το υπόλοιπο λάδι, αποξηραμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο. Προσθέστε επίσης σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε ξανά, αλλά πολύ σιγά.
- Τώρα μπορείτε να προσθέσετε το αλεύρι αμυγδάλου ή σουσαμιού για να παχύνετε το μείγμα. Μπορείτε να προσθέσετε μόνο μια κουταλιά, αλλά αν σας αρέσει πιο παχύ προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας. Τρίψτε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε το.
- Σερβίρουμε ως θρεπτικό μεζέ με το κύριο πιάτο μας ή μπορούμε να το αλείψουμε σε μια φέτα Κέτο ψωμιού. Κρατήστε το σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το μέσα σε 7 ημέρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
