Σάλτσα Ολλανδέζα – Όταν η μαγιονέζα βρίσκει τον δάσκαλο της!
Η σάλτσα Ολλανδέζα πιστεύω πως είναι η πιο κέτο σάλτσα που μπορεί να υπάρχει στον πλανήτη! Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, ζει κάτω από την σκιά της μαγιονέζας. Αλλά η μαγιονέζα είναι μια θα έλεγα πιο φτωχή έκδοση της νέας αγάπης που λέγεται Ολλανδέζα.
Δυστυχώς, οι πολλοί από εμάς λατρεύουν το γεγονός ότι μπορούν να αγοράσουν έτοιμη μαγιονέζα σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ! Ωστόσο, η βιομηχανοποιημένη μαγιονέζα, θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα από τα πιο ανθυγιεινό πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε στην διατροφή μας! Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτη με πρόσθετα και παρασκευασμένη με τα χειρότερα είδη φυτικών ελαίων.
Φυσικά, κάναμε την δική μας έκδοση με Κέτο μαγιονέζας! Χρησιμοποιήσαμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αυγά ορτυκιού για να την κάνουμε εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να βρουν την ίδια ποικιλία εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και διαμαρτύρονται για την ένταση γεύση της μαγιονέζας. Τι θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα; Φυσικά το βούτυρο!
Η σάλτσα Ολλανδέζα όμως δημιουργήθηκε στη Γαλλία. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως σάλτσα Isigny. Αυτή είναι μια πόλη, όπου παράγεται το καλύτερο βούτυρο στη Γαλλία. Πιθανότατα πήρε το σημερινό της όνομα αφού οι Γάλλοι άρχισαν να εισάγουν βούτυρο από την Ολλανδία σε μια περίοδο που υπήρχε έλλειψη βουτύρου.
Σάλτσα Ολλανδέζα με ελληνική κέτο πινελιά
Η αρχική σάλτσα Ολλανδέζα είδαμε ότι ουσιαστικά γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά πήρε αυτό το όνομα της λόγω της έλλειψης βουτύρου σε μια περίοδο από την Ολλανδία.
Οι Γάλλοι άρχισαν να εισάγουν βούτυρο από την Ολλανδία σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ενδιαφέρον γιατί ένα από τα αγαπημένα μου κατσικίσια βούτυρα προέρχεται από την Ολλανδία και εκεί βρήκα τον ελληνικό σύνδεσμο.
Στην Ελλάδα, τίποτα δεν μπορέι να ξεπεράσει το αιγοπρόβειο βούτυρο όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και το ρουστίκ συναίσθημα! Με λίγα ελληνικά μπαχαρικά, η σάλτσα Ολλανδέζα έγινε η πιο νόστιμη Κέτο σάλτσα ή σως αν θέλετε που δημιουργήσαμε ποτέ! Αρκετά εύκολο να φτιαχτεί, αν έχετε ένα λίγο υπομονή!

Γιατί ξεχωρίζει!
Η πραγματική σάλτσα Ολλανδέζα πρέπει να έχει τη γεύση του αληθινού βουτύρου, των φρέσκων κρόκων, του βιολογικού λεμονιού και μιας μόνο θα λέγαμε πινελιάς των μπαχαρικών. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με σχεδόν οτιδήποτε! Είναι ιδανική με ψητά θαλασσινά, μοσχάρι, αρνί ή ακόμη και κουνέλι.
Η Ολλανδέζα χρωστάει την φήμη της στα φυσικά υψηλής ποιότητας συστατικά αλλά και την πλούσια-μεταξένια της υφή ! Πρέπει να επισημάνω, παρόλο που είναι μια αρκετά λιπαρή σάλτσα, όταν παρασκευάζεται σωστά, δεν μπορεί να είναι βαριά αλλά ακριβώς το αντίθετο!
Μπορούμε να την κρατήσουμε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε για περισσότερες ημέρες;
Η απάντηση είναι ναι! Η συνταγή περιέχει περισσότερους κρόκους, λίγο νερό και κατσικίσιο βούτυρο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μείγμα που θα παραμείνει απαλό στο ψυγείο, αλλά μπορείτε επίσης να το ξαναζεστάνετε ελαφρά.
Το κόλπο είναι να το ομογενοποιήσετε καλά και να έχει καλή υφή. Μετά την ψύξη, ίσως γίνει όπως η μασκαρπόνε. Εάν θέλετε να τη κάνετε πιο κρεμώδες και πιο απαλή, μπορείτε να προσθέσετε ξινόκρεμα και να το έχετε στο ψυγείο για περίπου 7 ημέρες.
Σάλτσα Ολλανδέζα – Όταν η μαγιονέζα βρίσκει τον δάσκαλο της!
Course: Blog, Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές32
servings15
minutes73
kcalΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 κουταλιά της σούπας νερό σε θερμοκρασία δωματίου
6 μεγάλοι κρόκοι (όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, βιολογικά)
250 γρ. λιωμένο βούτυρο (προσπαθήστε να βρείτε βούτυρο κατσικίσιο)
60 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαχλέπι (Είναι προαιρετικό, αλλά κάνει όλη τη διαφορά)
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
2 σταγόνες 100% monk fruit ή εκχύλισμα στέβιας (προαιρετικά, η αυθεντική συνταγή απαιτεί ζάχαρη)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετήστε το νερό, τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και όλα τα μπαχαρικά στο μίξερ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ αν είναι αρκετά πιο δυνατό.
- Στην αρχή πρέπει να χτυπήσετε τους κρόκους σε υψηλή ταχύτητα και αργότερα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά αφήστε το να σιγοβράσει λίγο, ώστε να γνωρίζετε ότι έφτασε στο σημείο βρασμού.
- Μειώστε την ταχύτητα του μίξερ σας και αρχίστε να ρίχνετε το ζεστό βούτυρο από μεγάλη απόσταση πολύ αργά. Χρειάζεστε μια λεπτή γραμμή ζεστού βουτύρου που τρέχει από την κατσαρολάκι σας στο μπολ ανάμειξης ή στο μπλέντερ.
- Σε περίπου 7 λεπτά θα πάρετε μια ομοιόμορφη σάλτσα. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα ή μπορείτε να την τοποθετήσετε στο ψυγείο έως και 7 ημέρες.
Recipe Video
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Εάν βάλετε την σάλτσα στο ψυγείο χρησιμοποιήστε ένα καθαρό βάζο με καλό καπάκι. Τοποθετήστε το στο ράφι της πόρτας του ψυγείου σας, ώστε να μην παγώσει πολύ. Πριν από τη χρήση, αφήστε την επιθυμητή δόση (που είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας ανά άτομο) έξω από το ψυγείο για 20 λεπτά.
- Μπορείτε να προσθέσετε 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος στη σάλτσα και να την κάνετε ακόμα πιο ελαφριά και πιο μαλακή μετά την ψύξη. Εάν προσθέσετε ψιλοκομμένες πίκλες, θα πάρετε την πιο νόστιμη σάλτσα ταρτάρ!
- Η διατροφική ετικέτα υπολογίζεται ανά 1 κουταλιά της σούπας. Από αυτό το ποσό, θα μπορείτε να πάρετε 32 κουταλιές της σούπας σάλτσα Ολλανδέζα.
