καλαμάρι φούρνου
|

Μαριναρισμένο καλαμάρι στο φούρνο. Αυτή η συνταγή είναι η απλότητα να ζεις και να απολαμβάνεις το υγιεινό κέτο φαγητό! Όλα τα γεύματα από τον «φούρνο» είναι τα πιο απλά! Φυσικά υπάρχουν πολλές συνταγές εδώ στο blog είτε στο YouTube κανάλι! Το μυστικό σε αυτή την συνταγήγια το μαριναρισμένο καλαμάρι είναι κρυμμένο στα βότανα, το ξύδι, το θαλασσινό αλάτι, τα μπαχαρικά και το αρωματικό ελαιόλαδο.

Όπως ήταν φυσικό, οι πρόγονοι μας έψηναν φαγητό σε πήλινα δοχεία και χτιστούς φούρνους για εκατοντάδες χρόνια. Φυσικά, έκαναν το μαρινάρισμα τέχνη! Η λέξη μαρινάδα προέρχεται από το γαλλικό “mariner”, δηλαδή ζύμωση σε θαλασσινό αλάτι από το λατινικό Marinus, «της θαλάσσης». Eίναι ο καλύτερος συνδυασμός από τα δώρα των Θεών! Ελαιόλαδο από την Αθηνά, άλας από τον Ποσειδώνα, βότανα από την Δήμητρα και ξύδι από το κρασί του Διονύσου! Η αρχαία Ελλάδα στο πιάτο μας!

καλαμάρι στον φούρνο
Καλαμάρι φρέσκο ​​ή κατεψυγμένο;

Κατανοούμε απόλυτα ότι τα φρέσκα θαλασσινά δεν είναι διαθέσιμα στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι αν τα θαλασσινά καταψύχθηκαν αμέσως μετά την αλίευση, είναι κάτι παραπάνω από ασφαλής;

Φυσικά, είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα, διατροφική αξία και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν προστεθεί επιβλαβή πρόσθετα, επειδή η βιομηχανία τροφίμων απλώς τα αγαπά. Επιπλέον, είναι καλό να δείτε την προέλευση του προϊόντος. Αν δεν μένετε στη Μεσογειακή ζώνη, καλό είναι να επιλέξετε τα καλαμάρια από τη Νότια Αμερική. Για παράδειγμα, η Χιλή και η Αργεντινή είναι οι καλύτερες επιλογές μας όταν δεν μπορούμε να βρούμε καλαμάρια Αδριατικής ή Αιγαίου.

Συνταγή

Mαριναρισμένο καλαμάρι στο φούρνο – Κέτο Μεσογειακή μαγειρική

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Μερίδες

2

μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας

40

minutes
Χρόνο Μαγειρέματος

20

minutes

Συστατικα

  • 300 γρ. καλαμάρι φρέσκο ή κατεψυγμένο κομμένο σε ροδέλες

  • 6 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο)

  • 4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

  • 4 σκελίδες σκόρδο

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

  • 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο φρεσκοκομμένο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα καλαμάρια, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπαγώσει. Κόψτε τα σε ροδέλες και τοποθετήστε τα σε ένα κεραμικό μπολ.
  • Τοποθετήστε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά (εκτός από το δεντρολίβανο και το ξύσμα λεμονιού) σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε τα μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη μαρινάδα.
  • Περιχύνουμε με τη μαρινάδα τα καλαμάρια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο. Ιδανικά, θα αφήσετε το καλαμάρι να μαριναριστεί για 4 ώρες.
  • Μεταφέρετε τα μαριναρισμένα καλαμάρια σε ένα ταψί (κατά προτίμηση πήλινο). Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ºC. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το βούτυρο σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από τα καλαμάρια. Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι τα καλαμάρια έχουν ροδίσει.
  • Πασπαλίζουμε με φρέσκο ​​δεντρολίβανο και ξύσμα λεμονιού αμέσως πριν το σερβίρουμε. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο άλλο φρέσκο ​​βότανο πριν το σερβίρετε, για παράδειγμα, μαϊντανό ή άνηθο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Το σερβίρουμε με λίγα σοταρισμένα βούτυρο χόρτα και με την προσθήκη ενός αυγού στο τέλος του μαγειρέματος. Μπορείτε να τα σερβίρετε με οποιοδήποτε συνοδευτικό φιλικό προς την Κέτο Μεσογειακή διατροφή.

Διαβάστε επίσης