κέτο βασιλόπιτα
|

Η Κέτο Βασιλόπιτα είναι η νέα εκδοχή! Όμως η Βασιλόπιτα, ως μια παλιά ελληνική παράδοση, κόβεται από τις οικογένειες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Δίνεται ευλογία στο σπίτι και προσφέρει ευημερία για τον επόμενο χρόνο. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η παράδοση περιλαμβάνει ένα κρυμμένο νόμισμα. Μερικές οικογένειες κρύβουν το κέρμα στην ζύμη πριν το ψήσιμο, ενώ άλλες το κάνουν όταν ψήνεται.

Τα μεσάνυχτα, ή ακόμα 1η του Ιανουαρίου, κόβεται ένα κομμάτι για κάθε μέλος της οικογένειας και κάθε καλεσμένο που βρίσκεται εκείνη την ώρα. Είναι σημαντικό να το κάνετε κατά ηλικιακή σειρά από τον μεγαλύτερο έως τον νεότερο. Τα κομμάτια κόβονται επίσης για διαφορετικά συμβολικά πρόσωπα ή ιστορικά πρόσωπα.

Αυτό φυσικά, θα εξαρτηθεί από τα συγκεκριμένα οικογενειακά έθιμα. Θα μπορούσαν να είναι άγιοι, πολιτικοί, δημοφιλείς αθλητές, αθλητικοί σύλλογοι, φτωχοί άνθρωποι, φίλοι και μέλη της οικογένειας που ζουν μακριά. Μερικοί το κάνουν ακόμη και για τους εχθρούς τους!

Τι περιλαμβάνει η βασιλόπιτα;

Η τροποποίηση της αρχικής συνταγής έφερε τόσες πολλές διαφορετικές εκδοχές. Φυσικά, η παραδοσιακή Βασιλόπιτα είναι υδατανθρακούχα με αρκετή ζάχαρη που φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι σίτου και ζάχαρη. Ωστόσο, περιλαμβάνει πάντα κάποια συστατικά φιλικά προς την Κέτο που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω μια 100% Κετοβασιλόπιτα.

Τι έκπληξη! Βγήκε καλύτερη και την πιο νόστιμη κλασσική έκδοση. Πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει τόσα πολλά καθώς όπως πολλοί γνωρίζουν η οικογένεια μου είναι αρτοποιοί – ζαχαροπλάστες.

Από που προήλθε η Βασιλόπιτα;

Η Βασιλόπιτα συνδέεται με τον μύθο του Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με έναν μύθο, ο άγιος Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους της Καισάρειας να συγκεντρώσουν ένα ποσό για να σταματήσουν την πολιορκία και τις συνεχείς επιθέσεις στην πόλη τους. Κάθε πολίτης συνέβαλε με ό,τι είχε σε χρυσαφικά και κοσμήματα.

Όταν έγινε η συλλογή, οι πολιορκητές ντροπιάστηκαν από την πράξη των συλλογικών προσφορών. Έτσι, διέκοψαν την πολιορκία και αρνήθηκαν να λάβουν την πληρωμή. Στη συνέχεια, ο άγιος Βασίλειος έλαβε καθήκον να επιστρέψει τό χρυσό και τα κοσμήματα στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον μύθο, δεν ήξερε ποια πολύτιμα αντικείμενα ανήκαν σε ποια οικογένεια. Έτσι αποφάσισε να κρύψει όλα τα κοσμήματα και τον χρυσό σε καρβέλια ψωμί. Στη συνέχεια μοίρασε το ψωμί στους πολίτες και από θαύμα ο κάθε πολίτης έλαβε το ακριβές κομμάτι του. Υπάρχουν ιστορίες που συνδέουν τον Άγιο Μερκούριο και αυτό μας οδηγεί στον αρχαίο μύθο του θεού Ερμή και τη σύνδεση του με τον πλούτο και το χρήμα.

YouTube κάντε εγγραφή

Η αρχαία Ελληνική παράδοση

Στις 21 Δεκεμβρίου, οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα Ηλιούγεννα, την γέννηση του Ηλίου ή του Χειμερινο Ηλιοστασίου. Είδαμε την εξαιρετική συνταγή και το κέτο κέικ σοκολάτας για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Παρόλο που ο Ήλιος συνδέεται συχνά με τον Απόλλωνα, αυτή την ημέρα οι αρχαίοι γιόρταζαν τη γέννηση του Διονύσου και του Ηρακλή. Υπάρχει και εναλλακτική ερμηνεία της παράδοσης της Βασιλόπιτας.

Αυτός ο μύθος μπορεί να συνδεθεί τόσο με τη δυτική όσο και με την ανατολική γιορτή της αρχαίας ελληνικής Κρονίας, τη γιορτή του Κρόνου. Για τους Ρωμαίους, αυτό ήταν τα Saturnalia! Η παράδοση μπορεί να συνδεθεί στενά με τους εορτασμούς της 12ης νύχτας (γνωστή και ως Christmastide) σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Πώς κάναμε την Κέτο Βασιλόπιτα;

Την κετογονοποιήσαμε σε όλα τα επίπεδα! Πρώτα από όλα χρησιμοποιήσαμε υπέροχα βιολογικά αμύγδαλα και καρύδια και τα καβουρδίσαμε τόσο όσο για να πάρουμε ότι καλύτερο από το άρωμα τους. Στη συνέχεια τα αλέθουμε και τα χρησιμοποιούμε ως κύριο αλεύρι. Το υπέροχο βιολογικό ξύσμα λεμονιού έδωσε την κύρια νότα και το αφρώδες μεταλλικό νερό το ανέβασε σε άλλο επίπεδο υφής.

Παίξαμε με το γλάσο και πήγαμε καλλιτεχνικά. Μπορείτε, φυσικά, να αποκλείσετε αυτό το μέρος και απλώς να χρησιμοποιήσετε λίγη στέβια σε σκόνη για διακόσμηση. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι αυτή η κέτο Βασιλόπιτα μπορεί να παρασκευαστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, επειδή μοιάζει στην καρυδόπιτα!

Πιάστε ποδιά και ας δημιουργήσουμε την Κέτο Βασιλόπιτα μας ή να πω την Χρονόπιτα μας!

Κέτο Βασιλόπιτα – Καλή Κέτο Χρονιά

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

15

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 170 γρ. βούτυρο

  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας

  • 8 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής

  • 4 κουταλιές της σούπας μείγμα ερυθριτόλης-στέβια

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό)

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 κουταλιά της σούπας ψύλλιο σε σκόνη

  • 1 κουταλιά της σούπας φυσικό εκχύλισμα ρούμι (άρωμα)

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 160 γρ. (12 κουταλιές σούπας) καβουρδισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια

  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι καρύδας

  • 6 κουταλιές της σούπας ανθρακούχο μεταλλικό νερό

  • 1 ολόκληρο ξύσμα λεμονιού

  • Γλάσο
  • 100 ml ανθρακούχο μεταλλικό νερό

  • 50 γρ. βούτυρο κακάο

  • 250 γρ. μασκαρπόνε

  • 2 κουταλιές της σούπας μείγμα ερυθριτόλης-στέβια

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 12 σταγόνες φυσικό άρωμα μέντας (προαιρετικά)

  • 12 σταγόνες φυσικό άρωμα σμέουρας (προαιρετικά)

  • Διακόσμηση
  • 6 αμύγδαλα ολόκληρα

  • 4 ολόκληρα φύλλα φρέσκιας μέντας

  • 6 ολόκληρα σμέουρες

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180ºC για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα αλέθουμε στο μούλτι. Χτυπήστε τα κάθε 2 δευτερόλεπτα όχι συνεχώμενα γιατί θα γίνουν βούτυρο.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το γλυκαντικό και προσθέτουμετο θαλασσινό αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι καρύδας και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στα αυγά χτυπώντας συνεχώς.
  • Προσθέστε το κιτρικό οξύ. Τώρα προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το φυσικό άρωμα ρούμι. (Αν δεν μπορείτε να βρείτε άρωμα ρούμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό ρούμι, το αλκοόλ θα εξατμιστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος) Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ψύλλιο και μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε καλά!
  • Ξεκινήστε να προσθέτετε κουταλιά προς κουταλιά τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια. Προσθέστε σιγά-σιγά το ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Τώρα, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι καρύδας και ανακατέψτε καλά. Εάν η ζύμη γίνει πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο ακόμα ανθρακούχο νερό. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. με λίγο λάδι καρύδας και ρίχνουμε μέσα την ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε το κέικ για 60 λεπτά. Αφήστε το λίγο πριν το βγάλετε από τον φούρνο. Μετά το αφήνουμε σε ένα δροσερό μέρος να κρυώσει εντελώς.
  • Τυλίξτε ένα κέρμα σε αλουμινόχαρτο και σπρώξτε το απαλά μέσα στο κέικ.
  • Γλάσο
  • Τοποθετήστε το ανθρακούχο νερό και το βούτυρο κακάο σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέστε 250 γραμμάρια μασκαρπόνε, θαλασσινό αλάτι και το γλυκαντικό. (Αν η μασκαρπόνε σας δεν είναι αρκετά στέρεη και έχει υγρά, παραλείψτε το ανθρακούχο νερό)
  • Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρι.
  • Χωρίζουμε το γλάσο σε 3 μέρη. Η μεγαλύτερη ποσότητα πρέπει να παραμείνει λευκή. Χρωματίστε τα δύο εναπομείναντα μέρη με φυσικές αρωματικές ύλες φαγητού ώστε να έχετε πράσινο και κόκκινο γλάσο για διακόσμηση. Τοποθετούμε το γλάσο στο ψυγείο και περιμένουμε να κρυώσει τελείως το κέικ.
  • Αρχικά, καλύψτε το κέικ με το λευκό γλάσο χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σακούλα (piping) και διακοσμήστε το με πράσινο και κόκκινο γλάσο. Προσθέστε όποια διατύπωση θέλετε! Ολοκληρώστε τη διακόσμηση με μερικούς ξηρούς καρπούς, φύλλα μέντας και την σμέουρα.
κέτο βασιλόπιτα διατροφική αξία

Διαβάστε επίσης