σεφταλιά

Η σεφταλιά θα μπορούσε να είναι το πιο δημοφιλές πράγμα που θυμάται κανείς μετά από μια επίσκεψη στην αγαπημένη Κύπρο. Ίσως πιο έντονη και από το περίφημο χαλούμι. Φυσικά, τύπου σεφταλιά μπορεί να βρεθεί και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία με την ονομασία crépinette.

Σε πρώτη φάση θα κρατήσουμε Κέτο Μεσογειακά όλα μας τα υλικά και θα χρησιμοποιήσουμε κιμά από αρνί, αλλά και αρνίσια μπόλια για να το τυλίξουμε. Έτσι, θα παραμείνουμε στην αντιφλεγμονώδη όχθη σε σχέση με άλλες συνταγές που χρησιμοποιούν χοιρινό κιμά και μπόλια. Η ποιότητα είναι προτεραιότητα!

ΣΕΦΤΑΛΙΑ – Η ΚΕΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΧΗ

Όπως είδαμε θα πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες θα κάνουν την συνταγή πιο νόστιμη, υγιεινή και φυσικά Κέτο Μεσογειακή!

Τι δεν χρησιμοποιήσαμε:

  1. Χοιρινό: Σε τόσες πολλές περιπτώσεις εξηγήσαμε γιατί το χοιρινό και το κοτόπουλο δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το χοιρινό κρέας είναι τοξικό. Θα γίνει ξεχωριστό βίντεο για το YouTube κανάλι για αυτό το θέμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χοιρινό περιέχει αρκετά ωμέγα-6 και καθόλου ωμέγα-3.
  2. Ψωμί: Ποιός χρειάζεται ψωμί και φρυγανιά στην σεφταλιά όταν έχετε αυγά; Πάντα κατηγορούμε το ψωμί στα λουκάνικα και τα μπιφτέκια που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό. Μην ξεχνάτε, η ανάμειξη υδατανθράκων με λίπος οδηγεί πάντα σε λιπογένεση.
GREEK GOES KETO ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΦΤΑΛΙΑ

Όσον αφορά τη μαγειρική τέχνη, απλά πρέπει να έχετε υπομονή κατά την προετοιμασία της σεφταλιάς. Πήγαμε στην λαϊκή αγορά για να πάρουμε όλα τα φρέσκα υλικά, από κρέας, αυγά μέχρι κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο και θυμάρι. Ωστόσο, εάν κάποιος ζει όπου δεν υπάρχει λαϊκή αγορά, μπορεί να χρησιμοποιήσει αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά.

Ένας καλός επεξεργαστής τροφίμων είναι επίσης σημαντικός εδώ. Μπορούμε επίσης να το κάνουμε σε ένα μπλέντερ. Θα μπορούσατε να ψιλοκόψετε όλα τα υλικά με ένα κοφτερό μαχαίρι, αλλά στη συνέχεια θα αφιερώσετε μια ώρα μόνο ψιλοκόβοντας τα βότανα και τα μπαχαρικά.

Ό,τι είναι πιο εύκολο για εσάς! Η Μεσογειακή μαγειρική μοιράζει και να περνάμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Αυτή είναι, μακράν, η πιο σημαντική λεπτομέρεια της κουζίνας μας! Ας πιασουμε δουλειά…

Σεφταλιά – Η καλύτερη Κέτο Μεσογειακή εκδοχή

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

12

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

15

minutes

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 700 γρ. αρνίσιο κιμά

  • 2 αυγά

  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι

  • 8 σκελίδες σκόρδο

  • 2 κλαδιά φρέσκο σέλινο (ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο)

  • 1/2 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι

  • 1 κουτ. του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

  • 1 κουτ. του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλλα Κεϋλάνης

  • 1 κουτ. του γλυκού κόκκινη πάπρικα σε σκόνη

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 2/3 κουτ. του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

  • Αρνίσια μπόλια (κομμένη σε 12 κομμάτια 10×10 εκ)

  • 1 κουτ. της σούπας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο λίπος για τηγάνισμα/ψήσιμο στη σχάρα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Βάλτε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά και όλα τα άλλα μπαχαρικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε για 40 περίπου δευτερόλεπτα. Τώρα προσθέστε το κρέας και επεξεργαστείτε σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Κόβουμε την μπόλια σε 12 κομμάτια 10×10 εκ. Αρχίστε να γεμίζετε το λίπος με τον κιμά και να τα τυλίγετε ώστε να δημιουργήσετε μικρές σεφταλιές.
  • Τοποθετήστε λίγο λίπος στο αντικολλητικό τηγάνι σας, ένα κουταλάκι του γλυκού θα είναι αρκετό. Προθερμάνετε το τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τοποθετούμε τις σεφταλιές στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Μπορείτε επίσης να καλύψετε το τηγάνι με ένα καπάκι για να επιταχύνετε το μαγείρεμα στο εσωτερικό της σεφταλιάς.
  • Μπορείτε να τα σερβίρετε με λίγο τζατζίκι!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Παραδοσιακά, η σεφταλιά ψήνεται στα κάρβουνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ψησταριά υγραερίου ή ηλεκτρική. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να τα ψήσετε σε κανονική σχάρα, φροντίστε να τα γυρίζετε συχνά για να μην καούν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *