Κέτο Σνίτσελ Βιενουά – Από την Αυστρία με αγάπη!
Κέτο Σνίτσελ Βιενουά ήρθε και γίνεται Ελληνικό!
Το Κέτο Σνίτσελ Βιενουά είναι ένα αγαπημένο πιάτο από όσους ακολουθούν κέτογονική διατροφή. Φυσικά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στα εστιατόρια της Κεντρικής Ευρώπης. Το τραγανό λεπτό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος που τηγανίζεται τέλεια και επικαλύπτεται με αυγά και τρίμματα ψωμιού αποτέλεσε την έμπνευση για πολλές άλλες παραλλαγές κρέατος. Από το Cordon Bleu μέχρι και τις Κοτομπουκιές.
Ωστόσο, το Σνίτσελ Βιενουά (βιεννέζικο) μπορεί να αποκαλείται έτσι μόνο εάν είναι προετοιμασμένο με λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος. Τώρα, υπάρχει μία ιστορική διαφωνία μεταξύ Ιταλών και Αυστριακών σχετικά με το ποιος εφηύρε αυτό το πιάτο. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι πρόκειται για Αυστριακή εθνική γαστρονομική λιχουδιά. Όμως, τι έχει να κάνει αυτό με το Greek Goes Keto;
Σύνδεση μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας
Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν γιόρτασε ούτε δόξασε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό όπως η Αυστρία! Την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, αναπτύχθηκε ο Νεοκλασικισμός και η Ελληνοφιλία στη Βιέννη. Ήταν τόσο έντονο που αν περνάγατε από κάποια μέρη αυτής της όμορφης πόλης θα νομίζατε ότι βρίσκεστε στην Αθήνα. Ειδικά αν ρίξετε μια ματιά στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας. Τίποτα δεν είναι πιο ελληνικό από αυτό το μνημειώδες κομμάτι της αρχιτεκτονικής!

Πολιτισμός και κοινωνία
Οι πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αυστριακών αυξήθηκαν εν μέσω της αριστοκρατίας του Μεσαίωνα. Η υψηλή οικονομική επιρροή και η κοινωνική αναγνώριση είχαν “ανεβάσει” τους Έλληνες στην Αυστρία στις αρχές και τα μέσα του 19ου αιώνα.
Πρώτο Αυστριακό Καφενείο – Ένα ελληνικό μέρος
Στο άρθρο μας σχετικά με την ιστορία του καφέ στην Ευρώπη, δεν αναφέραμε ότι η μόδα των καφενείων άνθισε στη Βιέννη. Ο Johannes Theodat (ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ήταν Έλληνας, άλλες λένε ότι ήταν Αρμένιος) άνοιξε το πρώτο καφενείο στη Βιέννη. Αυτό συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 1685. Μετά από αυτό, αναδείχθηκε η επανάσταση των Καφενείων.

Μέχρι το 1700 τέσσερις άλλοι Έλληνες είχαν το προνόμιο να ανοίξουν καφενείο στη Βιέννη, και έτσι και έκαναν! Μου φαίνεται, ότι όπου και αν πάμε, η πρώτη δουλειά που έρχεται στο μυαλό μας έχει να κάνει με την φιλοξενία! Καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες – αυτοί είμαστε οι Έλληνες! Η επαφή που έχουμε με τα τρόφιμα και τα ποτά είναι πραγματικά πολύ βαθιά και μπορώ να πω, ότι ίσως να είναι το καλύτερο πράγμα που κάνουμε!
Η Γενέτειρα της ελληνικής επανάστασης
Τον 18ο αιώνα, η Βιέννη ήταν η καρδιά της ελληνικής διασποράς. Είναι γνωστό ότι ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας και η οικογένεια Υψηλάντη ανέπτυξαν εκεί τα σχέδια τους για την ελληνική επανάσταση. Επιπλέον, η πρώτη ελληνική εφημερίδα τυπώθηκε στη Βιέννη. Μέχρι και το Ελληνικό Εθνικό Σχολείο στην Βιέννη είναι σήμερα το παλαιότερο ελληνικό σχολείο στον κόσμο, και εξακολουθεί να λειτουργεί!
Βικιπαίδεια επί του θέματος
Ο Ελληνο-Αυστριακός μεγιστάνας Γεώργιος Σίνας προσκάλεσε τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, ο οποίος εργαζόταν στην Αθήνα. Είχε σχεδιάσει μεγάλα δημόσια κτίρια όπως το Ζάππειο και την Ακαδημία Αθηνών. Ο Χάνσεν κλήθηκε να σχεδιάσει μερικά νέα κτίρια για την εταιρεία του Σίνα στην Αυστρία. Άλλοι Ελληνοαυστριακοί, όπως ο Νικόλαος Ντούμπα και ο Ιγκναζ βον Εφρούσι, υπέγραψαν και αυτοί συμβόλαια με τον Χάνσεν προκειμένου να τους φτιάξει κτίρια με Κλασικό Ελληνικό στυλ.
Μετά από έργα όπως το Παλάτι του Εφρούσι και το Παλάτι του Ντούμπα, ο Χάνσεν έγινε διάσημος. Σχεδίασε πολλά άλλα δημόσια κτίρια στην Αυστρία. Όπως για παράδειγμα το Κοινοβούλιο της Αυστρίας και το Musikverein.
Ένα παραδοσιακό Αυστριακό Εστιατόριο ονομάζεται Griechenbeisl «Ελληνική Ταβέρνα», λόγω όλων των Ελλήνων επισκεπτών που δέχεται από τον 18ο αιώνα.
Ένας δρόμος στη Βιέννη ονομάζεται Griechengasse «Greek Lane».
Τι σχέση έχει το Σνίτσελ Βιενουά με αυτό;
Τα πάντα και οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό. Μπορεί αυτή η ιστοσελίδα να είναι Ελληνική Κέτο, αλλά δεν παύουμε να γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή παράδοση και την ιστορική γαστρονομική τέχνη όλου του κόσμου. Πραγματικά προσπαθούμε να κετονίσουμε τα πάντα! Ειδικά αν πρόκειται για κάτι τόσο νόστιμο και διάσημο όσο το Σνίτσελ Βιενουά!
Κατά τη διαδικασία της κετογονοποιήσης, δίνουμε πάντα μια ελληνική πινελιά. Με αυτόν τον τρόπο όλα παίρνουν μια τυπική Μεσογειακή νότα. Τώρα τι είναι ένα Σνίτσελ Βιενουά; Ένα λεπτό κομμάτι ποιοτικής μοσχαρίσιας μπριζόλας βουτηγμένο σε αυγό και επικαλυμμένο με τρίμματα ψωμιού. Έχουμε ήδη κετογονοποιήσει το μείγμα ψωμιού, οπότε δεν θα δυσκολευτούμε.
Για το ελληνικό Κέτο Σνίτσελ Βιενουά, θα κάνουμε και ένα βήμα παραπέρα! Θα δώσουμε ώθηση στη γεύση, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση της προετοιμασίας του Σνίτσελ Βιενουά με την χρήση της ίδιας μεθόδου που χρησιμοποιούσαν στη Βιέννη!
Ας γίνουμε γαστρονομικά και πολιτισμικά δημιουργικοί!
Κέτο Σνίτσελ Βιενουά – Από την Αυστρία με αγάπη!
Course: Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές1
servings10
minutes20
minutes480
kcalΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2 μεσαία φιλέτα μοσχαρίσιου κρέατος κομμένα σε πάχος 0.5 εκ.
2 μεσαία αυγά ελευθέρας βοσκής
½ κγ θαλασσινό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ψύλλιο
- Μείγμα για τη επικάλυψη
2 κουταλιές της σούπας σπόροι σουσαμιού
2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος
1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- Λίπος τηγανίσματος
8 κουταλιές της σούπας βόειο λίπος (εναλλακτικά γκί)
2 φύλλα δάφνης
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Για να κάνετε το κρέας λεπτό, τοποθετήστε το φιλέτο ανάμεσα σε φύλλα διάφανης πλαστικής μεμβράνης. Χρησιμοποιήστε μια βαριά σφύρα κρέατος και χτυπήστε το κρέας μέχρι να φτάσει τα 0,5 εκατοστά πάχους.
- Τοποθετήστε το σουσάμι, το δεντρολίβανο και τον λιναρόσπορο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήσε με μικρές διακοπές και όχι συνεχόμενα. Προσθέστε το λεπτοκομμένο ξύσμα λεμονιού.
- Προετοιμάστε 3 πλατιά πιάτα. Τοποθετήστε το ψύλλιο σε ένα πιάτο, τα αυγά με το αλάτι σε ένα δεύτερο (χτυπήστε τα με ένα πιρούνι) και τους αλεσμένους σπόρους στο τρίτο.
- Τοποθετήστε το βόειο λίπος (ή το γκι) σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέστε τα φύλλα δάφνης. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
- Βάλτε τα φιλέτα πρώτα στο ψύλλιο μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Βυθίστε τα μετά στο μείγμα αυγών για επικάλυψη. Στη συνέχεια, γυρίστε τα γρήγορα πάνω στους αλεσμένους σπόρους μέχρι να επικαλυφθούν.
- Τηγανίστε κάθε πλευρά του σνίτσελ για 3 με 4 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι τα σνίτσελ “κολυμπούν” στο βόειο λίπος ή το γκί. Χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο τηγάνι ή προσθέστε περισσότερο λίπος σε περίπτωση που το λίπος δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει βάθος.
- Σερβίρεται με σαλάτα της επιλογής σας, φέτες λεμονιού και θα σας συνιστούσα το Κέτο Τζατζίκι μας, για να δώσετε μια πιο έντονη ελληνική πινελιά.
ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Οι σπόροι σουσαμιού, οι λιναρόσποροι και το ψύλλιο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως έχετε κατά νου ότι οι καθαροί υδατάνθρακες σε αυτήν την μερίδα δεν είναι 12 γραμμάρια, αλλά 2 γραμμάρια.
