κέτο κουραμπιέδες
|

Οι Κέτο κουραμπιέδες δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να τους φτιάξουμε εάν μπορούσαμε να κετογονοποιήσουμε τα περίφημα μελομακάρονα. Ωστόσο, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων γιορτών, κάνουμε υπερκατανάλωση ζάχαρης και στο τέλος βάζουμε και άχνη ζάχαρη.

Καθώς εμείς στην κετογονική δίαιτα γνωρίζουμε πόσο ανθυγιεινή είναι η ζάχαρη, δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και έκκρισης ινσουλίνης μετά την κατανάλωση τέτοιων γλυκών-μπισκότων. Ευτυχώς, τα γλυκαντικά που είναι φιλικά προς την κέτο είναι επίσης σε μορφή σκόνης. Λοιπόν, τι σας εμποδίζει να φτιάξετε κέτο κουραμπιέδες φέτος τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά;

Όλα ξεκίνησαν από τους αρχαίους Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν να αποδίδουν τιμή στους Θεούς και στο Σύμπαν. Ετοιμάζοντας γλυκές λιχουδιές, κέικ, ακόμη και μπισκότα προς τιμήν τους. Θα δημιουργήσω σύντομα μια κέτο συνταγή κέικ για το χειμερινό ηλιοστάσιο και είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της παράδοσης. Θα βρούμε πολλά κοινά στοιχεία στην σύχρονη και αρχαία παράδοση.

Αυτός ο χρόνος τυχαίνει να είναι αρκετά αντίστοιχος με τον χρόνο που γιορτάζουμε σήμερα τα Χριστούγεννα. Παρόλο που δεν υπήρχαν ζαχαρούχα μπισκότα, χρησιμοποιούσαν μέλι και πολλά πολύτιμα μπαχαρικά για να τιμήσουν την δύναμη του νεογέννητου ήλιου. Ο Ήλιος φυσικά συνδέθηκε με τον θεό Απόλλωνα!

Κέτο κουραμπιέδες

Η συνταγή και τους κέτο κουραμπιέδες θα σας φέρει ένα ελαφρώς διαφορετικό άρωμα και υφή. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τον αριθμό των υδατανθράκων και τα κέτο μάκρος μας. Εάν πάρετε ένα ή δύο κουραμπιέδες μετά το κέτο ισορροπημένο γεύμα σας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Θα παραμείνετε σε καλό δρόμο και θα απολαύσετε τις χειμωνιάτικες γιορτές σας χωρίς ούτε μια μικρή ενοχή.

Ο λόγος; Κοιτάξτε την εκπληκτική διατροφική αξία και τον υδατάνθρακα. Μόνο 0,8 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά κουραμπιέ! Η κετογονοποίηση πρέπει να είναι διασκεδαστική εμπειρία, αλλά και να σας φέρει πολύ πάθος. Ας πιάσουμε δουλειά!

Κέτο κουραμπιέδες – Η ανανέωση της θρυλικής συνταγής

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

24

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

20

minutes

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 200 γρ. καρύδια

  • 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι

  • 120 γρ βούτυρο κατά προτίμηση κατσικίσιο

  • 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών

  • 2 κουταλιές της σούπας ψύλλιο σε σκόνη

  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι αμυγδάλου

  • 1/2 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα

  • 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο

  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό στέβια

  • 6 κουταλιές της σούπας μείγμα ερυθριτόλης-στέβια σε σκόνη ή γλυκαντικό monk fruit σε σκόνη

  • Προαιρετικά
  • 1 κουταλιά της σούπας Μεταξά

  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ μαστίχα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Τοποθετείστε τα καρύδια και το σουσάμι σε ένα ταψί και ψήστε τα στους 120ºC για περίπου 7 λεπτά.
  • Τοποθετούμε τα καβουρδισμένα καρύδια και το σουσάμι στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεπτή αλεσμένη υφή.
  • Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, το θαλασσινό αλάτι, τη σόδα και ανακατέψτε καλά. Τώρα αφήνουμε στην άκρη τα ξηρά υλικά.
  • Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου) μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το γλυκαντικό και συνεχίστε να ανακατεύετε. Σε αυτό το σημείο προσθέστε τους κρόκους αυγών, το ανθόνερο και το εκχύλισμα βανίλιας. συνεχίστε να ανακατεύετε. (Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε λικέρ ή κονιάκ προσθέστε τα σε αυτό το σημείο).
  • Όταν το μείγμα βουτύρου και κρόκων ομογενοποιηθούν, αρχίστε να προσθέτετε τα ξηρά υλικά, κουταλιά προς κουταλιά. Τώρα ανακατέψτε με τα χέρια σας την ζύμη και δημιουργήστε μια μπάλα. Το τυλίγουμε με μια διάφανη ζελατίνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
  • Στρώστε το ταψί με λαδόκολλα και αρχίστε να δημιουργείτε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη. Θα μπορείτε να φτιάξετε περίπου 24 μπάλες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλείψει τα χέρια σας με λίγο βούτυρο ή λάδι καρύδας πριν πλάσετε τις μπάλες.
  • Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 150ºC.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν. Σε ένα μικρο μπουκαλάκι σπρέι προσθέστε ανθόνερο και ψεκάστε έναν-έναν τους κουραμπιέδες. Εφόσον ψεκάσετε με το ανθόνερο προσθέστε το γλυκαντικό που στο μούλτι έχετε κάνει σε σκόνη.
  • Παρακαλώ μην τα τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα! Ευχαριστώ για την κατανόηση! 😃
κέτο κουραμπιέδες διατροφική αξία

Διαβάστε επίσης