|

Το κέτο κέικ σοκολάτας δεν είναι απλώς ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό! Είναι το κέτο γλυκό που θέλουμε για να κλείσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον χρόνο. Όσο απίστευτο και αν είναι, ειδικά με το τι συμβαίνει γύρω μας!

Πράγματι όμως, αξίζει όλη την προσοχή και τα θετικά συναισθήματα που βγάζει. Όπως είναι φυσικό, το κέτο κέικ είναι όπως πάντα υγιεινό και αρωματικό! Χρησιμοποιούμε πάντα τα πιο αγνά και διατροφικά πυκνά υλικά. Ας γιορτάσουμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο με μια γλυκιά συνταγή!

Τι είναι τα Ηλιούγεννα και γιατί τα γιορτάζουμε;

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η 21η Δεκεμβρίου είναι η πιο ένδοξη μέρα ημερολογιακά για τους Αρχαίους Έλληνες. Φυσικά, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο ή όπως ονομάζεται Ηλιούγεννα. Δηλαδή, η Γέννηση του Ήλιου, όπου το σπήλαιο του Πάνα ήταν η αρχαία φάτνη και εκεί θα βρούμε και το άρμα του Φωτοφόρου Απόλλωνος.

Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου την ίδια εποχή, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια. Σήμερα, τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε λίγες μόλις μέρες μετά το πραγματικό Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Οι άνθρωποι στο νότιο ημισφαίριο το απολαμβάνουν ως το Θερινό ηλιοστάσιο! Μοιάζει με μια ατελείωτη παράδοση που μπορούμε να απολαύσουμε ανεξάρτητα από το πολιτιστικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο.

YouTube κάντε εγγραφή

Δημιουργώντας μια υγιεινή συνταγή

Για να δημιουργήσω μια συνταγή για μια τόσο ξεχωριστή ημέρα, θέλω να χρησιμοποιήσω μόνο τα καλύτερα και πιο νόστιμα υλικά. Το κέτο κέικ σοκολάτας είναι εξαιρετικά αρωματικό και πολύ εύκολο για να το φτιάξει κάποιος που ειναι αρχάριος με την κέτο μαγειρική ή ζαχαροπλαστική.

Βλέποντας τα υλικά, θα καταλάβετε πόση αγάπη, μεράκι και αφοσίωση έδωσα στη συγκεκριμένη κέτο συνταγή. Κάθε βήμα θέλει υπομονή. Επιπλέον, το κέτο κέικ βγάζει τέλειες φέτες και είναι πλούσιο σε φυσικό κολλαγόνο. Φυσικά δεν παρέλειψα το βούτυρο, τα αυγά, δηλαδή πράγματα που δίνουν κορεσμό. Πάντα θέλουμε στο κέτο γλυκό τροφές που είναι διατροφικά πυκνές.

Ας ξεκινήσουμε για να φτιάξουμε το καλύτερο κέτο γλυκό που έχετε δοκιμάσει!

Κέτο κέικ σοκολάτας – Περιμένοντας το Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Recipe by Απόλλων Γ. ΚαψάληCourse: ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Servings

10

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Ζύμη κέικ
  • 8 μεγάλα αυγά

  • 150 γρ. βούτυρο (χρησιμοποιήσα πρόβειο)

  • 100 γρ. αλεσμένους ξηρούς καρπούς (χρησιμοποιήσα μακαντάμια)

  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας

  • 1 ολόκληρο βιολογικό λεμόνι (ξύσμα και χυμός)

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό κακάο σε σκόνη

  • 12 κουταλιές της σούπας φυσικά ανθρακούχο νερό

  • 10 σταγόνες υγρό monk fruit ή (4 κουταλιές της σούπας μείγμα στέβιας-ερυθριτόλης)

  • Σιρόπι
  • 800 ml νερό (θα χρησιμοποιήσετε 2/3 για την επικάλυψη και 1/3 για την βάση του κέικ)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα ρούμι

  • Φλούδα από μισό λεμόνι κομμένη σε λωρίδες (βιολογικό)

  • 50 γρ βούτυρο

  • 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό κακάο σε σκόνη

  • Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ

  • 10 σταγόνες υγρό monk fruit ή (4 κουταλιές της σούπας μείγμα στέβιας-ερυθριτόλης)

  • Επικάλυψη
  • 600 ml προπαρασκευασμένο σιροπιού

  • 50 γρ. βούτυρο κακάο

  • 30 γρ. βόεια ζελατίνη

  • 50 γρ βούτυρο

  • 4 κουταλιές της σούπας βιολογικό κακάο σε σκόνη

  • Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι

  • 10 σταγόνες υγρό monk fruit ή (2 κουταλιές της σούπας μείγμα στέβιας-ερυθριτόλης)

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Χτυπάμε τα αυγά, με το θαλασσινό αλάτι, το γλυκαντικό, την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε δυνατή ταχύτητα.
  • Αρχίστε σιγά σιγά να προσθέτετε to λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεσμένα μακαντάμια, αλεύρι καρύδας, μαγειρική σόδα και κακάο σε σκόνη. Τώρα, αρχίστε να προσθέτετε αυτό το μείγμα στο των αυγών κουταλιά προς κουταλιά. Στο τέλος προσθέτουμε κουταλιά προς κουταλιά και το ανθρακούχο νερό. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο, εάν η ζύμη του κέικ σας αρχίσει να γίνεται πολύ ρευστή. Όλα εξαρτώνται από το αλεύρι καρύδας το οποίο απορροφά γρήγορα τα υγρά.
  • Αλείψτε μια φόρμα για κέικ 30 εκ. (με αφαιρούμενο πάτο) με λίγο λάδι καρύδας. Ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ και ψήνουμε στους 200ºC στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια βαθιά κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρέστε τώρα τη φλούδα λεμονιού. Όταν το κέικ ψηθεί, περιχύνουμε σιγά σιγά το 1/3 από το ζεστό σιρόπι σε όλο το κέικ.Μην ανησυχείτε αν το κέικ δεν “πιεί” όλο το σιρόπι άμεσα. Αφήνουμε το κέικ στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε τη ζελατίνη με μια μικρή ποσότητα νερού σε ένα φλιτζάνι. Προσθέστε αυτό στο υπόλοιπο σιρόπι και επιστρέψτε το στη φωτιά. Συνεχίστε να ανακατεύετε με ένα αναδευτήρι. Προσθέστε το γλυκαντικό, μια πρέζα θαλασσινό αλάτι, σκόνη κακάο, βούτυρο κακάο και το κανονικό βούτυρο. Ανακατεύεουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 40 λεπτά.
  • Προσθέστε την επικάλυψη σε όλο το κέικ και γυρίστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το σερβίρετε. Αφαιρέστε το κολλάρο του ταψιού και απολαύστε το καλύτερο κέτο κέικ σοκολάτας χωρίς ενοχές!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Εάν δεν έχετε βούτυρο κακάο, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον κανονικό βούτυρο.

Διαβάστε επίσης