κουλουράκια

Κουλουράκια Πασχαλινά – Πάντα Κέτο

Τα Κέτο Κουλουράκια αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα από την αρχική έκδοση. Ήταν μια πραγματική πασχαλινή έκπληξη! Όπως και το Τσουρέκι άλλωστε! Όχι μόνο ότι έχουν καλύτερη γεύση, αλλά έχουν επίσης πολύ καλύτερη υφή. Φυσικά, ο λόγος για αυτό είναι η απουσία της γλουτένης και του αμύλου. Ποτέ δεν ήμασταν πιο ικανοποιημένοι με μια κετογονοποίηση όπως με αυτή τη συνταγή στο Greek Goes Keto!

Τα κουλουράκια είναι η θρυλική λιχουδιά που μας σπάει την μύτη κάθε Πάσχα! Αλλά η ιστορία τους πηγαίνει πολύ πίσω στο ελληνικό χρονοδιάγραμμα. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τους Θεούς και προσέφεραν διάφορες τροφές! Για κάθε τελετουργικό, προετοιμαζόταν και ένα διαφορετικό γλύκισμα. Γι ‘αυτό το σχήμα που έχουν τα κουλουράκια έχει βαθύτερη σημασία. Ειδικότερα, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το πλέξιμο της ζύμης σε συγκεκριμένα σχήματα θα μπορούσε να κρατήσει τα κακά πνεύματα και τους δαίμονες μακριά από την οικία!

Οι Κετόνιοι χρησιμοποιούν πολύ βούτυρο!

Η αρχική συνταγή απαιτεί σχεδόν ένα κιλό αλεύρι σίτου! Ακόμα και πριν ακολουθήσουμε την Κέτο Μεσογειακή διατροφή, οι συνταγές που περιείχαν τόσο πολύ αλεύρι δεν ήταν οι αγαπημένες μας. Πάρα πολλές παρενέργειες από την υπερκατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων σε συνδυασμό με τόσα λιπαρά!

Πολλοί γνωρίζουν ότι μεγάλωσα μέσα στο αρτοποιείο αφού ο πατέρας μου είναι αρτοποιός. Γνωρίζω ακριβώς τι βάζουν, πότε το βάζουν και γιατί το βάζουν. Ρωτώντας τώρα την γνώμη του αρτοποιού-πατέρα προς μεγάλη μου έκπληξη μου απάντησε πως είναι ανώτερα σε γεύση από οποιαδήποτε άλλα κοινά Πασχαλινά κουλουράκια.

Η κετογονοποίηση διόρθωσε το πρόβλημα

Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ακόμη μια φορά ότι αυτή η Κέτο έκδοση έχει την καλύτερη γεύση και έχει πολύ καλύτερη υφή από την αρχική. Όπως γνωρίζετε, όταν η γλουτένη σκληραίνει, μπορεί να σπάσει τα δόντια μας! Όμως τα Κέτο κουλουράκια μας είναι αφράτα, ακόμη και μετά από 2-3 ημέρες!

Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι από πλούσιες οικογένειες έφτιαχναν μπισκότα από αμύγδαλο ή σουσάμι. Θα λέγαμε ότι ήταν low-carb και πλησίον Κέτο. Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία έχει το αλεύρι αμυγδάλου 20 φορές πιο ακριβό από το αλεύρι σίτου και τα σύγχρονα ελληνικά κουλουράκια έγινε αρκετά ανθυγιεινά! Ωστόσο, η συνταγή μας έφερε πίσω τα Κέτο κουλουράκια σε επίπεδο νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας.

Ας φτιάξουμε τα Κέτο Κουλουράκια μας λοιπόν!

Κέτο Πασχαλινά Κουλουράκια

Recipe by Απόλλων Γ. Καψάλη
Servings

25

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

30

minutes
Calories

88

kcal

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 4 μεσαία αυγά ελευθέρως βοσκής

  • 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

  • 4 κουταλιές της σούπας μπλέντ monk fruit – ερυθριτόλης

  • 1/2 κουτ. του γλυκού κιτρικό οξύ (εναλλακτικά 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού)

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών όπως (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, τζίντζερ, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι)

  • 2 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού

  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 κουτ. του γλυκού ρούμι

  • 200 γρ. λιωμένο βούτυρο

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 6 κουτ. της σούπας αλεύρι αμυγδάλου

  • 3 κουτ. της σούπας αλεύρι καρύδας

  • 1 κουτ. της σούπας ψύλλιο σε σκόνη

  • 1 κρόκο από μεγάλο αυγό για να αλείψουμε τα κουλουράκια

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Χτυπάμε τα αυγά με το γλυκαντικό, το αλάτι, το κιτρικό οξύ, το μείγμα μπαχαρικών, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρούμι.
  • Λιώστε το βούτυρο και αρχίστε να το προσθέτετε στα αυγά αργά ενώ ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα. Αυξήστε την ταχύτητα του μίξερ σας στο μέγιστο και προσθέστε την μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε για 3 ακόμη λεπτά.
  • Αλλάξτε το σύρμα του μίξερ σας με ένα γάτζο ζύμης. Ξεκινήστε να προσθέτετε κουταλιά προς κουταλιά το αλεύρι αμυγδάλου ενώ ανακατεύετε. Τώρα προσθέστε το αλεύρι καρύδας και το ψύλλοι σε σκόνη.
  • Αφήστε το μίξερ να ανακατέψει τη ζύμη για 5 λεπτά. Θα παχύνει και θα μπορείτε να την δουλέψετε με τα χέρια σας. Αφαιρέστε τη από το μπολ ανάμειξης και τυλίξτε τη μια πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα. (Ιδανικά, θα το αφήσετε περισσότερο από μία ώρα για να κρυώσει γιατί τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε τα κουλουράκια)
  • Βάλτε σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος και λαδώστε τα χέρια σας με λίγο λάδι καρύδας. Ξεκινήστε να φτιάχνετε μπάλες από τη ζύμη σε μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού. Στην συνέχεια δημιουργήστε λωρίδες από αυτές τις μπάλες και φτιάξτε μικρές κοτσίδες.
  • Αυτή η ποσότητα μπορεί εύκολα να κάνει 25 κουλουράκια, μήκους περίπου 6 εκατοστών. Τοποθετήστε τα στο χαρτί ψησίματος και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιος χώρος μεταξύ τους επειδή θα φουσκώσουν. Χτυπήστε ελαφρά τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό ώστε να αραιώσει και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το μείγμα για να αλείψετε τα μπισκότα. Τοποθετήστε τα στο φούρνο στους 150ºC και ψήστε για 30 λεπτά.
  • Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς και δεν θα κολλήσουν στο χαρτί ψησίματος. Κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε τα μέσα σε 5 ημέρες. Εάν θέλετε να διαρκέσουν περισσότερο, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε ένα βάζο μπισκότων στο ψυγείο έως και 10 ημέρες.

Recipe Video

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Να θυμάστε! Η ζύμη δεν είναι σαν την κλασική. Το κόλπο είναι να χτυπήσουμε τα αυγά με το βούτυρο λίγο περισσότερο μέχρι να δημιουργήσει σχεδόν το αποτέλεσμα της μαγιονέζας. Μερικές φορές, η κακή ποιότητα του ψύλλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήστε επιπλέον ψύλλιο και επιπλέον αλεύρι αμυγδάλου και αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για περισσότερο από 4 ώρες.

Διαβάστε επίσης