Keto and legumes
| |

Νηστίσιμη Κέτο Μεσογειακή Συνταγή – Μύδια με φασολάκια!

Η κετογονική δίαιτα και τα όσπρια είναι δυο πράγματα πολύ διαφορετικά. Όμως, πλησιάζοντας η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, υπάρχει ένα έντονο θέμα γύρω από ποιά νηστίσιμη Κέτο συνταγή μπορούμε να έχουμε. Φυσικά και έχω κάνει ένα βίντεο για το YouTube κανάλι που υπάρχη πλήρης κάλυψη του θέματος.

Στην Ελλάδα, για γενιές, μέχρι την αρχαιότητα, οι άνθρωποι έτρωγαν αρκετά όσπρια. Φακές, ρεβίθια, όλα τα φασόλια, αλλά και πράσινα φασόλια. Όταν κοιτάζουμε τα πράσινα φασόλια, είναι πραγματικά μια καλή επιλογή διότι είναι σχετικά χαμηλά σε περιεκτικότητα υδατανθράκων. Όμως, μας ενδιαφέρει μόνο αυτό;

Κέτο και όσπρια από την άποψη της Κέτο Μεσογειακής Διατροφής

Όπως γνωρίζετε ήδη, στην ΚΜΔ μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα μικροθρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και πόσο φρέσκα και οργανικά είναι τα συστατικά μας. Από που βρίσκουμε αυτά τα συστατικά, πώς τα προετοιμάζουμε και με ποιον τρόπο τα καταναλώνουμε! Ακόμα κι αν είμαστε οι μόνοι που καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, η ατμόσφαιρα, η δραστηριότητα, ο χρόνος που περνάμε για την προετοιμασία είναι εξίσου σημαντικός με τη μέτρηση των υδατανθράκων! 

Όταν πρόκειται για φυτικής προέλευσης τροφές, σπάνια οποιοδήποτε φυτικό τρόφιμο θα προσφέρει την ίδια θρεπτική πυκνότητα με κάποιο από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Τα πράγματα είναι απλά, η φυτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό!

Αυτός είναι ο λόγος όπου στην ΚΜΔ προτείνω τα λαχανικά να υπάρχουν μόνο ως συνοδευτικό και ποτέ ως κύρια τροφή ενός γεύματος. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, θα ανακατεύετε μια ίση ποσότητα κρέατος, θαλασσινών ή αυγών-τυριού με ένα είδος λαχανικών για να έχετε θρεπτικό και εύπεπτο γεύμα ΚΜΔ.

Διατροφική αξία από την άποψη της Κετογονικής

Τα όσπρια και η Κέτο μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσουν μεγάλη σύγχυση. Πρώτα απ ‘όλα, θα θέλετε να μάθετε πόσο από τα πράσινα ή κίτρινα φασόλια θα πρέπει να καταναλώνουμε σε ένα γεύμα. Λοιπόν, ένα μέγεθος μερίδας 150 γραμμαρίων θα ήταν περισσότερο από αρκετό. Ας δούμε τι θα μας προσφέρει αυτό:

0,55 γρ. λίπους

5.66 γρ. υδατάνθρακες

2,6 γρ. ινών

1,94 γρ. ζάχαρης

1,42 γρ. πρωτεΐνης

Αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως, μας ενδιαφέρουν τα μακροστοιχεία, τα μικροθρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες. Γι ‘αυτό ποτέ δεν συνιστώ κονσέρβες! Εδώ είναι ο κατάλογος των μικροθρεπτικών συστατικών σε 150g φρέσκα πράσινα φασόλια:

17 mg ασβεστίου

1,2 mg σιδήρου

18 mg μαγνησίου

30 mg φωσφόρου

130 mg κάλιο

24 mcg βιταμίνης Α

52,5 mcg βιταμίνης Κ

32 mcg φολικό οξύ

Αυτές είναι πολύ καλές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, για να φτιάξουμε ένα ισορροπημένο γεύμα ΚΜΔ, πάντα στοχεύουμε να προσθέσουμε καλά αντιφλεγμονώδη λίπη, όπως το κατσικίσιο ή πρόβειο βούτυρο και κάποια καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Το πιάτο που ζήτησα από τη Ρομπέρτα να δημιουργήσει γι’ αυτή την περίπτωση συνδυάζει πραγματικά κάτι απροσδόκητο. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που θα αποτελέσει τέλειο παράδειγμα αρχαίας ελληνικής διατροφής για όλη την οικογένεια! Συνδυάσαμε μύδια με κίτρινα φασόλια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πράσινο) και δημιουργήσαμε ένα νόστιμο και νηστίσιμο πιάτο που ίσως λίγο μοιάζει με ζυμαρικά αλλά μας έδωσε πάρα πολύ λίγους υδατάνθρακες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης πάρα πολλών φασολιών;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα δεν πρέπει να αυξάνουν ξαφνικά την πρόσληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ σε ξαφνικά μεγάλες δόσεις παρεμποδίζει την πήξη του αίματος.

Οι λεκτίνες τώρα (ένας τύπος πρωτεϊνών) δεσμεύουν τους υδατάνθρακες και υπάρχουν σε όλα τα είδη φασολιών, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φασολιών. Επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν δυσκολίες στο πεπτικό μας σύστημα, όμως, το μαγείρεμα των φασολιών μπορεί να μειώσει την ποσότητα λεκτινών.

Τα πράσινα φασόλια περιέχουν επίσης φυτικό οξύ. Τώρα, αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή το φυτικό οξύ εμποδίζει την απορρόφηση των φυσικών μετάλλων από τις τροφές. 

Πράσινα ή κίτρινα φασόλια με μύδια – Νηστίσιμη Κέτο Συνταγή

Ναι, η υφή είναι αρκετά παρόμοια. Πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τρώγοντας πράσινα ή κίτρινα φασόλια καλυμμένα με μύδια, βότανα και άλλα μπαχαρικά σε μια κρεμώδη σάλτσα αισθάνεται κάποιος σαν να τρώει ζυμαρικά. Αλλά να έχετε στο νου σας, ότι η ΚΜΔ καλεί για αργό και υπομονετικό μαγείρεμα. Θα περάσετε λίγο χρόνο στην κουζίνα πριν παρουσιάσετε αυτό το γαστρονομικό έργο τέχνης στην οικογένεια σας! Έτσι, ας φτάσουμε στη συνταγή …

Νηστίσιμη Κέτο Μεσογειακή Συνταγή – Μύδια με φασολάκια!

Recipe by Απόλλων Γ. ΚαψάληCourse: Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές
Servings

2

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

30

minutes

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 200 γραμμάρια πράσινα ή κίτρινα φασόλια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

  • 200 γραμμάρια μύδια (χωρίς κέλυφος)

  • 1 κουτ. σούπας λάδι καρύδας

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη

  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο δεντρολίβανο

  • 2 κουταλάκια καπνιστή σκόνη κόκκινης πάπρικας

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλατιού

  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι σε σκόνη

  • 1/2 λεμόνι χυμό

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μύδια, τα βράζετε σε πολύ αλμυρό νερό για 10 λεπτά και αφαιρείτε τα κέλυφη. Χρησιμοποιώντας το ίδιο νερό που μαγειρέψατε τα μύδια σας, βράστε τα πράσινα ή κίτρινα φασόλια για 20 λεπτά.
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ή σε ένα γουόκ προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε το στο λάδι καρύδας για 3 λεπτά. Έπειτα, προσθέστε τώρα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, κόκκινη καπνιστή πάπρικα, ρίγανη, δεντρολίβανο και την σκόνη κρεμμυδιού.
  • Προσθέστε τα μαγειρεμένα μύδια και τα πράσινα φασόλια στο γουόκ με το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Αναμείξτε καλά και προσθέστε 150 ml νερό.
  • Σκεπάστε το γουόκ και μειώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά.
  • Προσθέστε τον χυμό λεμονιού στο γουόκ και συνεχίστε να ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ανακατέψετε καλά τραβήξτε το γουόκ από την φωτιά.
  • Σερβίρετε ζεστό και αν θέλετε, ρίχνετε λίγο ξύσμα λεμονιού στο πιάτο.

Διαβάστε επίσης