μαγειρίτσα κέτο
| |

Κέτο μαγειρίτσα – Η Πασχαλινή διατροφική έκπληξη

Η Κέτο μαγειρίτσα δεν διαφέρει πολύ από την παραδοσιακή ελληνική Πασχαλινή σούπα. Στην πραγματικότητα, εάν εξαιρέσετε το ρύζι, έχετε ήδη μια Κέτο σούπα που είναι γεμάτη με πολλά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Για να μην αναφέρουμε τους κρόκους αυγών και τα αρωματικά Μεσογειακά μπαχαρικά! Φυσικά, στην κετογονική διατροφή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τα εντόσθια.

Ρύζι στην Κέτο – Έλεγχος πραγματικότητας

Το ρύζι είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικαθιστούμε κατά την έναρξη της κετογονικής μας διατροφής. Όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες, αλλά και επειδή το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου ρυζιού είναι πολύ επεξεργασμένο και γενετικά τροποποιημένο. Φυσικά, για αλμυρά πιάτα, βρήκαμε την λύση με το “ρύζι κουνουπιδιού”. Προσωπικά, αντικαθιστώ το ρύζι με σουσάμι όπου μπορώ, το βρίσκω πολύ καλύτερη εναλλακτική.

Το ρύζι ήταν κάτι άγνωστο στους Έλληνες πριν από περίπου 80 χρόνια

Κατά την διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων το ρύζι έγινε ξαφνικά απαραίτητο! Ήταν μια τροφή φθηνή και πολύ εύκολο να αποθηκευτεί. Φυσικά, το ρύζι όχι μόνο ότι δεν είναι αυθεντική Μεσογειακή τροφή, αλλά είναι επίσης ανθυγιεινό, περιέχει αρκετό άμυλο, είναι γενετικά τροποποιημένο και βοήθησε στο να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο η παχυσαρκία και ο διαβήτης στην Ελλάδα. Μαζί με τις πατάτες, το σιτάρι και το κριθάρι, το ρύζι είναι μια από τις αιτίες όλων των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή των Ελλήνων σήμερα!

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το κορεσμένο λίπος προκαλεί προβλήματα υγείας, πιστεύω ακράδαντα ότι το δάχτυλο της ευθύνης πρέπει να είναι στραμμένο στον υδατάνθρακα! Η κατανάλωση ρυζιού και αμύλου είναι πρόβλημα για πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο. Αλλά όταν ανακατεύεται η ελληνική παράδοση με το ρύζι – το αποτέλεσμα είναι ότι οι Έλληνες έγιναν ένα από τα πιο παχύσαρκα έθνη στην Ευρώπη με υψηλό ποσοστό εγγεγραμμένων διαβητικών!

Δεν είμαι σίγουρος γιατί προσθέτουμε ακόμη ρύζι σε πολλές τροφές. Σίγουρα είναι μια οικονομική λύση, αλλά στο μέλλον θα μας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα υγείας όπου θα χρειαστεί να ξοδέψουμε ακόμη περισσότερα χρήματα!

Κέτο μαγειρίτσα για όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες

Έτσι, αν χρησιμοποιήσουμε συκωταριά αρνιού, κρόκους αυγών, βούτυρο κατσικίσιο και ελαιόλαδο, μόλις ετοιμάσαμε μια σούπα άξια για Ολυμπιονίκες! Γι ‘αυτό ακριβώς εμπνεύστηκα την Κέτο μαγειρίτσα! Ελπίζω ειλικρινά όλοι οι Έλληνες που θα πάνε Κέτο αυτό το Πάσχα, να δοκιμάσουν αυτή τη θρεπτική και νόστιμη σούπα. Τα μέλη της οικογένειας τους δεν θα καταλάβουν καν τη διαφορά. Ίσως να ρωτήσουν γιατί η Μαγειρίτσα είναι τόσο νόστιμη φέτος; Επειδή είναι Κέτο 😉

Κέτο μαγειρίτσα – Η Πασχαλινή διατροφική έκπληξη

Recipe by Απόλλων Γ. ΚαψάληCourse: Ελληνικά, Ελληνικές Κέτο Συνταγές
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 
Calories

281

kcal

Ingredients

  • 500 γρ. από εντόσθια

  • 4 μικρά κρεμμυδάκια

  • 2 ολόκληρα αποξηραμένα φύλλα δάφνης

  • 2 κουταλιές βούτυρο κατσικίσιο

  • 125 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • 2 λίτρα ζεστό νερό

  • 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών

  • 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

  • 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • 5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού

  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο φρεσκοκομμένο

Directions

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίξτε το μισό λάδι και προσθέστε κατσικίσιο βούτυρο. Αφήστε το να λιώσει και στη συνέχεια προσθέστε ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Σοτάρετε για 2 λεπτά και ανακατεψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε το ψιλοκομμένα εντόσθια και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Καλύψτε το δοχείο με ένα καπάκι και αφήστε το να σοταριστεί για άλλα 3-5 λεπτά.

  • Προσθέστε 1 λίτρο ζεστό νερό, φύλλα δάφνης, θαλασσινό αλάτι και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το δοχείο και αφήστε το να μαγειρευτεί για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Τώρα προσθέστε το υπόλοιπο νερό, ανακατέψτε και αφήστε το να μαγειρευτεί για άλλα 30 λεπτά.

  • Χτυπήστε τους κρόκους μαζί με το φρέσκο ​​μαύρο πιπέρι και προσθέστε τον χυμό λεμονιού και ξύσμα λεμονιού. Τώρα, πολύ αργά, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, προσθέστε λίγο ζωμό από την ζεστή σούπα. Ρίχνετε πολύ αργά ενώ χτυπάτε το μείγμα αυγού και λεμονιού και αφού προσθέσετε 4 κουταλιές της σούπας, το αυγολέμονο είναι έτοιμο.

  • Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά και αρχίστε να προσθέτετε το αυγολέμονο στη σούπα. Πρέπει να το κάνετε πολύ αργά ενώ ανακατεύετε ενεργά τη σούπα. Επιστρέψτε τη σούπα στη φωτιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίστε να ανακατεύετε αργά. Μετά από 5 λεπτά η σούπα θα πήξει. Αφαιρέστε την φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίστε να ανακατεύετε. Πριν το σερβίρετε, πασπαλίζετε τη σούπα με φρέσκο ​​άνηθο.



Διαβάστε επίσης