διαλειμματική νηστεία
|

Η διαλειμματική νηστεία έκανε δυναμικά την εμφάνιση της τα τελευταία 5 χρόνια με το νέο hype, δηλαδή την κετογονική διατροφή. Ένας συνδιασμός που αποφέρει σίγουρα αποτελέσματα, αλλά χρήζει ειδικού χειρισμού.

Πάρα πολλοί ακολούθησαν την διαλειμματική νηστεία, αλλά κρατώντας τις παλίες κακιές διατροφικές συνήθειες δηλαδή με πάρα πολλούς υδατάνθρακες. Έτσι, ενώ είδαν στην αρχή αποτελέσματα βρέθηκαν αργότερα σε αδιέξοδο καθώς δεν μπόρεσαν να χάσουν άλλα κιλά.

Η σωστή εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας σε ένα “καθαρό” διατροφικό πλάνο είναι απαραίτητη. Η νηστεία πρέπει να είναι συνεχώμενη για 16 ή ακόμη και 18 ώρες χωρίς να καταναλωθεί κάποια τροφή.

Φυσικά, μπορούμε να καταναλώσουμε κάποια ροφήματα τα οποία δεν θα “σπάσουν” την νηστεία. Εδώ θα προτείνω να δείτε το βίντεο για το τι μπορούμε να πιούμε κατά την διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας από το κανάλι μου στο YouTube.

Κάνοντας μια σωστή αρχή, θέτουμε τα θεμέλια για μια επιτυχημένη πορία με μακροπρόθεσμους στόχους. Με λίγα λόγια επιλέγουμε έναν νέο τρόπο ζωής για υγεία και ευεξία χωρίς αρνητικά αποτελέσματα.

Σωστή εκτίμηση του πλάνου

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, για να δουλέψει πλήρως θα χρειαστεί να ακολουθηθεί και η κετογονική δίαιτα. Έχοντας ένα διατροφικό πλάνο που μας κρατάει σε κέτωση ιδιαίτερα για κάποιους που είτε είναι αρχάριοι ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το να είναι σε κέτωση είναι απαραίτητο.

Η συνεχής διακοπή της κέτωσης δημιουργεί πρόβλημα. Θέλουμε να είμαστε σε κέτωση ώστε να χρησιμοποιούμε λίπος για ενέργεια όχι γλυκόζη. Πάντα θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματα που μας δίνει η κέτωση.

Θα χρειαστεί να περάσουν 3 ως 5 μέρες για να μπεί κάποιος σε κέτωση και για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει γίνει fat adapted δηλαδή καίει λίπος για ενέργεια ίσως να περάσουν 6 μήνες. Ας δούμε όμως τι σημαίνει το να είναι κάποιο λιποπροσαρμοσμένος – fat adapted.

Επειδή κάποιος θα ρωτήσει, καλά μας είπες ότι όταν είμαστε σε κέτωση καίμε λίπος τώρα πρέπει να περάσουν 6 μήνες; Το θέμα δεν είναι περίπλοκο αλλά πολύ απλό θα έλεγα. Όταν κάποιος είναι σε κέτωση για 4 μέρες και βγεί από την κέτωση θα χρειστεί να περάσουν ξανα 3 με 5 μέρες για να ξαναμπεί σε κέτωση, δηλαδή κέτο προσαρμογή – keto adaptation.

Τώρα κάποιος που είναι για μήνες ή ακόμη και χρόνια σε κέτωση δηλαδή fat adapted, αν βγεί εκτός κέτωσης με μια νηστεία 16 ή 18 ωρών θα είναι πίσω σε κέτωση ίσως και νωρίτερα. Ιδιαίτερα αν το ποσοστό για παράδειγμα των υδατανθράκων που τον έβγαλαν εκτός κέτωσης είναι μικρό θα μπορέσει να μπει ξανα σε κέτωση μόλις η ινσουλίνη πέσει δηλαδή σε 1 με 2 ώρες.

Αυτό έχει να κάνει με τι προσαρμογή έχει κάνει ο καθένας. Όχι μόνο κέτο προσαρμογή αλλά και λίποπροσαρμογή. Στο παρακάτω βίντεο κάνω μια εκτενέστερη ανάλυση της διαλειμματικής νηστείας το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο τους αρχάριους αλλά και τους έμπειρους φίλους της Κέτο διατροφής.

Διαβάστε επίσης