ζώνη άνεσης ή comfort zone
|

Η ζώνη άνεσης ή γνωστή ως comfort zone, είναι ένα θέμα που έγινε hype. Θα ξεκινήσω αυτό το άρθρο ρωτώντας, τι είναι η ζώνη άνεσης; Είναι η συνεχής ανάγκη για χαλάρωση και ευχαρίστηση ή ίσως το κυνήγι της άνεσης σε όλη μας την ζωή;

Από την δική μου οπτική γωνία, η άνεση είναι ένας εθισμός! Ναι, ένας εθισμός και ένα σημάδι ασθένειας της κοινωνίας μας. Η άνεση μπορεί μερικές φορές να είναι καλή ή ακόμα και απαραίτητη. Ωστόσο, το επίπεδο άνεσης που ψάχνουμε σήμερα είναι πέρα ​​από τα όρια!

Το κουμπί που τα διορθώνει όλα

Εμείς, οι άνθρωποι του σήμερα, θέλουμε απλά να πιέσουμε ένα κουμπί που θα φέρει άμεση λύση σε όλες μας τις ανάγκες και επιθυμίες μας. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει μια πρόκληση για τον εαυτό του, που ίσως φέρει μια μικρή δυσφορία! Μπορεί να αναρωτηθείτε, είναι απαραίτητη η δυσφορία; Πράγματι! Μέσω της δυσφορίας θα συμβεί η ανάπτυξη! Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η μυϊκή ανάπτυξη. Για να χτίσουμε μυς, πρέπει να σηκώσουμε κάποιο βάρος δηλαδή να προπονηθούμε.

Η άσκηση δεν είναι κάτι το άνετο, αλλά για να χτίσουμε τους μυς, πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αποτυχίας. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία είναι το κάυσιμο της ανάπτυξη. Οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να μάθουν μέσω των αποτυχιών τους, ήταν επιτυχείς αργότερα.

Έτσι, αν κάνουμε προπόνηση συνεχώς, χωρίς να αισθανθούμε κάποια δυσφορία, που σημαίνει ότι η προπόνηση είναι άνετη, δεν θα έχουμε μυϊκή ανάπτυξη. Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε μια άνετη προπόνηση και να μην έχουμε καθόλου αποτελέσματα. Απλά ας καθίσουμε σε ένα πάγκο του γυμναστηρίου με το κινητό μας τηλέφωνο και ας σερφάρουμε στο διαδίκτυο! Τρομερή προπόνηση… Δεν είναι όμως έτσι!

Άνεση = Δεν υπάρχουν αποτελέσματα

Δυσφορία = Ανάπτυξη = Επιτυχία

Η κοινωνία μας, έπλασε μαλακούς σαν βούτυρο χαρακτήρες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό συνέβη. Τα κοινωνικά μέσα, η τηλεόραση, το Διαδίκτυο είναι μόνο μερικοί από αυτούς τους λόγους. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ψεύτικη επιτυχία, ψεύτικες σχέσεις, ψεύτικα σώματα και ψεύτικες εικόνες είναι γύρω μας.

Ζώνη άνεσης και πως μπορούμε να βγούμε από αυτή;

Είμαι ουτοπικός και πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Πρέπει να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να εργαστούμε σκληρά για την εκπλήρωσή τους. Ο στόχος είναι να ξυπνάμε νωρίς το πρωί και να είμαστε εξαιρετικοί σε οτιδήποτε κάνουμε μέσα στην ημέρα. Να μην επαναπαυόμαστε μέσα στην φούσκα του comfort zone. Αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία. Δεν μιλάω μόνο για να κερδίζουμε χρήματα αλλά να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι.

Γιατί μας νοιάζουν οι τίτλοι;

Οι άνθρωποι έχουν τίτλους, βαθμούς και ονομασίες, αλλά είναι αυτό πραγματικά κάτι το σημαντικό; Το πραγματικό πρόσωπο ενός ατόμου είναι ο χαρακτήρας του, όχι ο τίτλος ή η φήμη του. Αυτό είναι που ορίζει έναν καλό άνθρωπο, δηλαδή έναν ισχυρό χαρακτήρα!

Αν πραγματικά θέλουμε το όνειρο μας να συμβεί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η ζωή είναι σκληρή και δεν συγχωρεί τις αδυναμίες. Θα χρειαστεί να χάσουμε τον ύπνο μας ή να δουλέψουμε σκληρά μέρα και νύχτα για να πετύχουμε.

Ενώ οι περισσότεροι ονειρεύονται την επιτυχία, οι νικητές ξυπνούν και εργάζονται σκληρά για να το επιτύχουν!

Ορίστε στόχους και κάντε το όνειρο σας προτεραιότητα

Ας το σκεφτούμε ως την τελευταία μας ευκαιρία! Να είμαστε τόσο παθιασμένοι όσο είμαστε για κάθε αναπνοή που παίρνουμε.

Η ζωή παίζει πάντα παιχνίδια μαζί μας! Πολλοί άνθρωποι, παρά την επιτυχία ή το ταλέντο τους πάντα θα περάσουν μέσα από κάποιες δυσκολίες. Αυτές οι στιγμές θα καθορίσουν αν είμαστε διανοητικά έτοιμοι για να τις χειριστούμε ή να κολλήσουμε στον πάτο.

Αλλά θυμηθείτε, αυτές οι στιγμές είναι πάντα άβολες, προκαλούν δυσφορία. Δεν υπάρχει τίποτα άνετο στις δυσκολίες. Η δυσκολία είναι που θα μας δώσει την απαιτούμενη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα φέρει την εμπειρία και τη σοφία που θα χρειαστείτε.

Το ίδιο ισχύει για την προπόνηση. Όπως ανέφερα και στην αρχή αν η προπόνηση είναι άνετη και την κάνουμε με τεμπελιά, δεν πρόκειται να πετύχουμε. Θα περάσουν χρόνια χωρίς πρόοδο, χωρίς να αλλάξουμε το σώμα μας και το πιο σημαντικό, την νοοτροπία μας.

Οι αλλαγές έρχονται μέσω των δυσκολιών

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια σκληρή στα όρια προπόνηση. Δηλαδή, σπάμε την comfort zone. Δυστυχώς, ο εγκέφαλός μας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μας κρατά πίσω σε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Ο εγκέφαλος νοιάζεται μόνο για την επιβίωση και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει ήρεμος και άνετος.

Ο μεγάλος Στωικός φιλόσοφος και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος είπε: Έχεις εξουσία μόνο πάνω στο μυαλό σου – όχι στα εξωτερικά γεγονότα. 

Επομένως, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα γεγονότα, αλλά οι ενέργειές μας θα καθορίσουν πόσο καλά ελέγχουμε όλη η κατάσταση.

Ζώνη άνεσης και η διαφυγή

Ποιος είναι επιτυχής τότε; Δεν είναι οι “σούπερ έξυπνοι” άνθρωποι, αλλά εκείνοι που έχουν λιγότερες δικαιολογίες και βγαίνουν από τη ζώνη άνεσης. Όταν συνεχίζουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες και να αναβάλλουμε τα πράγματα για άλλες μέρες – συνήθως αποτυγχάνουμε! ΠΡΕΠΕΙ να μην αναβάλλουμε τίποτα, να ορίσουμε μια προθεσμία ΤΩΡΑ! Να θυμάστε πάντα αυτό, η αναποφασιστικότητα είναι ο κλέφτης μιας εξαιρετικής ευκαιρίας!

Ποιοί είμαστε και τι θα γίνουμε εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιούμε το χρόνο μας! Κάθε ένας από εμάς έχει αυτό που αποκαλώ τις 3 προσωπικότητες:

  • Το άτομο που πραγματικά είμαστε
  • αυτός ή αυτή που νομίζουμε ότι είμαστε
  • και φυσικά αυτός ή αυτή που θα θέλαμε να είμαστε

Μια λατινική παροιμία λέει:

ACTA NON VERBA

Το οποίο μεταφράζεται σε, πράξεις, όχι λόγια! Πρέπει να ενεργοποιηθούμε, όχι μόνο να μιλάμε για δράση. Πρέπει να ιδρώσουμε για να πετύχουμε. Ας κάνουμε κάθε λεπτομέρεια να μετράει. Να είμαστε ακριβείς! Αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άνετα μπορεί να μας καταστρέψει! Το άβολο θα φέρει την ανάπτυξη. Αν όλα ήταν ωραία και ομαλά, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα!

Πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι! Η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία αλλά διαφωτισμός. Είναι κάτι που θα σας φωτίσει και θα σας οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο! Πρέπει να δονούμε σε υψηλότερη συχνότητα και να προσπαθούμε πάντα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, αλλά συγκρίνετε τον εαυτό σας με εσάς στο παρελθόν. Είμαι καλύτερος ή καλύτερη τώρα? Αν όχι, θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά για να έρθουν οι αλλαγές. Είμαστε όλοι ικανοί να βελτιωθούμε και να έχουμε ανάπτυξη σε κάθε τομέα της ζωής μας! Ακόμη και αν η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή, είναι και αυτό πρόοδος!

Διαβάστε επίσης